Kleine groene stap: ontbijt met sojamelk

Zoals jullie vast weten, ben ik behoorlijk bezig met mijn impact, mijn ecologische voetafdruk op deze aarde en het verkleinen daarvan. Ik houd bij hoeveel spullen ik koop, hoe vaak ik met de auto en het OV reis, hoe ver ik vlieg en ik let op wat ik eet. Zo weet ik wat ik aan kan passen om mijn levensstijl te laten vallen binnen de grenzen die de aarde aankan. Dat doe ik stapje voor stapje en vandaag wil één van die kleine stappen met jullie delen: ik eet mijn ontbijt voortaan met sojamelk.

Over koetjes en kalfjes

Ik ontbijt meestal met havermout of brinta met melk. Soms met kaneel erover, soms met fruit, maar vooral die melk heeft nogal een impact. In de eerste plaats op het milieu: er is een koe voor nodig, die moet opgroeien en gevoed moet worden (met name met soja, die ik ook direct zou kunnen drinken in de vorm van sojamelk). Bovendien geeft een koe pas melk als er een kalfje geboren wordt, waardoor er nog meer koeien geboren worden. De mannetjes – die geen melk geven – worden vaak op jonge leeftijd geslacht omdat ze geen economisch nut hebben.

Ik ben vegetarisch gaan eten om milieuredenen en dat is ook de belangrijkste overweging om deze stap te zetten.  De impact van plantaardige melk is vele malen lager (een mooi overzicht kun je op de blog Zaailingen vinden). Daarom voelt het voor mij als een goede stap om de melk in mijn ontbijt te vervangen voor een plantaardige variant.

Nu pas?

Er zullen hier lezers komen, die denken: ‘waarom nu pas?’ Ik ben ook bepaald geen early adopter en moet zelfs bekennen dat ik tot vorige week nog nooit sojamelk had gedronken. Ik herinner me nog uit mijn kindertijd dat met medelijden gekeken werd naar de kinderen met lactose-intolerantie, die die vieze, geleige sojamelk dronken in plaats van koemelk.

Toch was dat niet wat me in eerste instantie weerhield om deze stap te zetten: dat had namelijk vooral met gezondheid te maken. Ik gebruik melk namelijk niet per se omdat ik het zo lekker vind – ik heb al jaren geen beker melk meer aan mijn lippen gezet en heb als kind de nodige tijd alleen aan tafel doorgebracht omdat ik mijn melk nog niet op had – maar wel omdat er belangrijke voedingsstoffen inzitten, met name calcium (ik wil geen broze botten na mijn vijftigste) en vitamine B12 (essentieel voor de hersenontwikkeling).

Na een aardig onderzoek – wederom mede-gebaseerd op het artikel van Zaailingen – heb ik een pak ongezoete sojamelk van het AH-huismerk gekocht. Niet alleen de meest duurzame plantaardige melk, maar ook de meest voedzame. Deze sojamelk biedt mij een vergelijkbare hoeveelheid calcium en vitamine B12 als de biologische koemelk die ik gewend was te gebruiken. Ook slik ik sinds enige tijd ook vitamine B12 bij.

Smaken verschillen

Hoe het me bevalt? Ik moet toegeven: het is even doorbijten (en dat zegt iets over een product waar ik voornamelijk pap van maak). Er zit een smaakje aan sojamelk waar ik niet echt gek op ben. Ik hoop dat het even wennen is en voorlopig probeer ik het te maskeren met flinke hoeveelheden fruit en kaneel. Ik wil dit wel doorzetten namelijk! Een scheutje sojamelk in mijn koffie vind ik al prima te doen. Binnenkort wil ik ook eens een plantaardige melk voor een cappuccino proberen en verder drink ik mijn koffie nu al vaker zwart.

Veganist worden

Ik heb tot nu toe nooit het doel gehad om volledig veganistisch te gaan eten. Dat is in principe niet veranderd, hoezeer ik veganisten ook bewonder. Door mijn eigen, dagelijkse ontbijt aan te passen, kan ik op levenslange termijn een flinke stap maken. Dit is een mooie en haalbare stap die ik met plezier zet om mijn doel – een leven binnen de duurzame grenzen van de aarde – dichterbij te brengen.

Ik ben me al veel bewuster van mijn kaasgebruik en probeer daarin te minderen, maar ik eet het zeker nog graag en raak dus niet in paniek als je me iets met koemelk/kaas/ei voorzet. In plaats van mezelf alles te ontzeggen, richt ik me liever op het steeds vaker koken van heerlijke, plantaardige gerechten. Of en wanneer er een nieuwe stap op dit gebied komt en hoe die eruit ziet, ik zou het niet weten. Maar voor een lekker plantaardig recept sta ik altijd open!

 

 

 

 1. Jaaa! Goed! @thesocialreporter is ook vegetariër en eet ook vegan als het kan. (Net als ik trouwens.) Ze zei in één van haar vlogs dat ze wel eens zegt dat ze ‘flexinist’ is. Vond ik leuk!

  1. Mooie term! Ik vind het leuk om te experimenteren met plantaardig eten, er is zoveel lekkers!

 2. Supergoed bezig juist! Ik denk dat veel mensen hetzelfde hebben als jij: de stap naar veganisme lijkt supergroot. Terwijl je juist met dit soort kleine dingen al een mooie beweging kunt maken naar een kleinere impact van je eetpatroon. Goed dus dat je hier over schrijft!

  Tip: de gezoete varianten sojamelk (iets minder gezond, maar nog steeds niet met hysterisch veel suiker, ook in vergelijking met koemelk) maskeren dat gekke smaakje. En ook havermelk door je ontbijtje is heel lekker, dat is uit zichzelf al wat zoeter. Geldt trouwens net zo goed voor in de cappuchino, dat is ook heel lekker met havermelk. De ongezoete variant sojamelk gebruik ik vaak voor in hartige gerechten (je kunt bijvoorbeeld supermakkelijk vegan bechamelsaus maken voor in je lasagne: margarine, bloem, ongezoete sojamelk, beetje zout en heel veel verse nootmuskaat). Anyhow, hopelijk gaat je ontbijtje je steeds beter smaken!

  1. Dank voor je adviezen! Vegan bechamelsaus had ik nog helemaal niet aan gedacht. Ik ben gek op lasagne en maak de says altijd zelf. Ik ga het absoluut proberen.

 3. Ah ja, dit is precies ook mijn aanpak 🙂 Ik vervang sinds vorig (?) jaar ook de melk in mijn ontbijt door sojamelk (of soms amandelmelk) en yoghurt door sojayoghurt. Juist die dingen die elke dag terugkomen hebben impact als je ze verandert 🙂 En voor cappuccino is de barista havermelk van Oatly trouwens echt een tip 🙂

   1. Ach, af en toe moet het kunnen toch? Op de lange termijn maken al die bakjes planaardige yoghurt zeker verschil!

  1. Barista havermelk van Oatley heb ik vorige week ontdekt, inderdaad aanrader!

 4. Bij ons thuis zijn er 3 van de 4 lactose intolerant, dus koemelk gebruiken we niet. Voorheen meer amandelmelk, maar daarin zit geen eiwit e.d., en die heb met name ik wel (extra) nodig, dus vandaar weer terug naar de ongezoete amandelmelk. Puur drink ik het sowieso niet, niemand bij ons thuis, maar ik maak er wel prima cappuccino mee. Daarvoor heb ik wel een electrische opschuiven (niet zo’n klein kloppertje) en dat maakt heerlijke cappuccino. Ben alleen niet zo dol op de herkomst van soja (verhalen erover verschillen) maar heb nog niet een goed alternatief gevonden (zelf maken kan wel maar dat krijg ik qua tijd maar slecht ingepast). De sojatoetjes (vooral de vanille van alpro) vinden wij trouwens ook erg lekker. Voor mij te zoet, dus ik eet of de ongezoete naturel sojayoghurt of 50-50 gemengd vanille en ongezoet naturel.

  1. Ik ga zeker cappuccino proberen te maken, wij hebben zo’n blazer op de machine. Ik ben benieuwd of het lukt! Bij veel merken kun je wel iets vinden over de herkomst van de soja en je kunt ook voor biologisch kiezen, dat helpt ook echt. Uiteindelijk is het in elk geval efficiënter om het zelf te eten dan het aan dieren te geven. Dank voor je aanraders!

 5. Wat super goed van je! Ik ben inmiddels ruim een jaar veganist en het bevalt me zo goed 🙂 Helaas ben ik intolerant voor yoghurtculturen 🙁 Maar ik vond de vanille variant altijd heerlijk!

  1. Kan ik me voorstellen, ik vind vanilleyoghurt sowieso heel lekker. Zal het zeker eens proberen, dank voor de tip! Wel erg jammer dat je het zelf niet meer kunt eten. Er bestaat ook soja-ijs toch? Beetje gek als ontbijt misschien, haha, maar ach, soms moet je jezelf iets gunnen!

 6. In 1976 heb ik een kookboek voor natuurvoeding & makrobiotiek gekocht, sindsdien ben ik anders gaan eten, minder vlees en meer planten uit de natuur. De pure smaken ,vooral de bittere moet je aan wennen. Eigenlijk moeten kinderen de pure smaken ook leren. Bij mijn grootouders waren geiten , de melk kregen wij in de thee. Soja heb ik leren kennen door dit kookboek. Met yannohkoffie is dit een heerlijke koffievervanger. Even opkloppen met een garde en dan heb je een heerlijke schuimlaag……En ja, sojaijs is heerlijk ! Geniet van je ontbijtje !

  1. Dat herken ik zeker, ik ben ook opgegroeid met alles proberen en ik lust ook praktisch alles. Ik weet dat ik goed aan nieuwe smaken kan wennen en ik begin het zelfs nu al te merken. Soja-ijs ga ik ook eens proberen, bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.