Kleine groene stap: ontbijt met sojamelk

Zoals jullie vast weten, ben ik behoorlijk bezig met mijn impact, mijn ecologische voetafdruk op deze aarde en het verkleinen daarvan. Ik houd bij hoeveel spullen ik koop, hoe vaak ik met de auto en het OV reis, hoe ver ik vlieg en ik let op wat ik eet. Zo weet ik wat ik aan kan passen om mijn levensstijl te laten vallen binnen de grenzen die de aarde aankan. Dat doe ik stapje voor stapje en vandaag wil één van die kleine stappen met jullie delen: ik eet mijn ontbijt voortaan met sojamelk.

Over koetjes en kalfjes

Ik ontbijt meestal met havermout of brinta met melk. Soms met kaneel erover, soms met fruit, maar vooral die melk heeft nogal een impact. In de eerste plaats op het milieu: er is een koe voor nodig, die moet opgroeien en gevoed moet worden (met name met soja, die ik ook direct zou kunnen drinken in de vorm van sojamelk). Bovendien geeft een koe pas melk als er een kalfje geboren wordt, waardoor er nog meer koeien geboren worden. De mannetjes – die geen melk geven – worden vaak op jonge leeftijd geslacht omdat ze geen economisch nut hebben.

Ik ben vegetarisch gaan eten om milieuredenen en dat is ook de belangrijkste overweging om deze stap te zetten.  De impact van plantaardige melk is vele malen lager (een mooi overzicht kun je op de blog Zaailingen vinden). Daarom voelt het voor mij als een goede stap om de melk in mijn ontbijt te vervangen voor een plantaardige variant.

Nu pas?

Er zullen hier lezers komen, die denken: ‘waarom nu pas?’ Ik ben ook bepaald geen early adopter en moet zelfs bekennen dat ik tot vorige week nog nooit sojamelk had gedronken. Ik herinner me nog uit mijn kindertijd dat met medelijden gekeken werd naar de kinderen met lactose-intolerantie, die die vieze, geleige sojamelk dronken in plaats van koemelk.

Toch was dat niet wat me in eerste instantie weerhield om deze stap te zetten: dat had namelijk vooral met gezondheid te maken. Ik gebruik melk namelijk niet per se omdat ik het zo lekker vind – ik heb al jaren geen beker melk meer aan mijn lippen gezet en heb als kind de nodige tijd alleen aan tafel doorgebracht omdat ik mijn melk nog niet op had – maar wel omdat er belangrijke voedingsstoffen inzitten, met name calcium (ik wil geen broze botten na mijn vijftigste) en vitamine B12 (essentieel voor de hersenontwikkeling).

Na een aardig onderzoek – wederom mede-gebaseerd op het artikel van Zaailingen – heb ik een pak ongezoete sojamelk van het AH-huismerk gekocht. Niet alleen de meest duurzame plantaardige melk, maar ook de meest voedzame. Deze sojamelk biedt mij een vergelijkbare hoeveelheid calcium en vitamine B12 als de biologische koemelk die ik gewend was te gebruiken. Ook slik ik sinds enige tijd ook vitamine B12 bij.

Smaken verschillen

Hoe het me bevalt? Ik moet toegeven: het is even doorbijten (en dat zegt iets over een product waar ik voornamelijk pap van maak). Er zit een smaakje aan sojamelk waar ik niet echt gek op ben. Ik hoop dat het even wennen is en voorlopig probeer ik het te maskeren met flinke hoeveelheden fruit en kaneel. Ik wil dit wel doorzetten namelijk! Een scheutje sojamelk in mijn koffie vind ik al prima te doen. Binnenkort wil ik ook eens een plantaardige melk voor een cappuccino proberen en verder drink ik mijn koffie nu al vaker zwart.

Veganist worden

Ik heb tot nu toe nooit het doel gehad om volledig veganistisch te gaan eten. Dat is in principe niet veranderd, hoezeer ik veganisten ook bewonder. Door mijn eigen, dagelijkse ontbijt aan te passen, kan ik op levenslange termijn een flinke stap maken. Dit is een mooie en haalbare stap die ik met plezier zet om mijn doel – een leven binnen de duurzame grenzen van de aarde – dichterbij te brengen.

Ik ben me al veel bewuster van mijn kaasgebruik en probeer daarin te minderen, maar ik eet het zeker nog graag en raak dus niet in paniek als je me iets met koemelk/kaas/ei voorzet. In plaats van mezelf alles te ontzeggen, richt ik me liever op het steeds vaker koken van heerlijke, plantaardige gerechten. Of en wanneer er een nieuwe stap op dit gebied komt en hoe die eruit ziet, ik zou het niet weten. Maar voor een lekker plantaardig recept sta ik altijd open!