Een capsule wardrobe hoeft niet basic te zijn

Één van de dingen waar ik tegenaan liep toen ik me begon te oriënteren op de voors- en tegens van een capsule wardrobe, is dat veel voorbeelden van capsules die je online kunt vinden heel basic zijn. Ze bestaan uit neutrale kleuren als zwart, grijs, wit, camel en navy met hier een daar een ‘uitschieter’ naar een top met streepjes of een trui in een pastelkleur. In mijn ogen zijn dat ook gewoon basics.

Kleurrijke capsule wardrobe gezocht

Niet echt waar ik naar op zoek was. Ik houd van kleur en had tot voor kort eigenlijk geen zwart in mijn kast hangen. Inmiddels heb ik een zwarte vintage spijkerbroek en een zwarte blouse in mijn bezit, maar je zult mij zelden in all black of zwart-wit zien. In pastelkleuren word ik een levend lijk en hetzelfde geldt voor camel.

Ik wil een spannende capsule

Qua silhouet en materiaal waren de voorbeelden die ik tegenkwam vaak al niet veel spannender. Begrijp me niet verkeerd: het lijkt me heerlijk als je zo’n mooie matchende kast hebt die precies past bij wat jij graag draagt en wil uitstralen. Zo’n basic stijl kan heel elegant zijn en is natuurlijk ideaal om een capsule mee op te bouwen. Maar zelf zoek ik iets meer afwisseling.

Soms is het prima om het wiel zelf uit te vinden. Inmiddels zit ik middenin mijn tweede capsule en ik kan je zeggen dat het beide  keren zeker geen kleurloze, basic garderobes waren. Er zaten allerlei opvallende stukken in, zowel qua kleur als qua materiaal en silhouet. Precies waar ik van houd dus! En dat is uiteindelijk het doel van een capsule: de kleren samenbrengen waar jij met plezier in rondloopt. Ik heb een aantal tips voor mensen die net als ik geen basic capsule garderobe willen.

Zo zorg je dat je capsule wardrobe niet saai en basic wordt

Houd je aan een kleurschema voor je capsule

Één van de makkelijkste manieren om je kast kleurrijk maar toch bij elkaar passend te houden, is door gebruik te maken van een kleurschema. Als kleuren bij elkaar passen, hoeven het helemaal niet allemaal neutrale kleuren en prints te zijn. Natuurlijk kun je gebruik maken van basics als een donkere jeans of een witte blouse, omdat ze makkelijk te combineren zijn met je meer opvallende stukken. Maar in een capsule in herfstkleuren kan een okergele flared broek ook opeens een goed combineerbare ‘basic’ worden, zonder dat je het een neutrale uitstraling heeft.

Let op combinaties, maar niet alles hoeft te matchen

Als je onzeker bent over de mogelijke combinaties in je kast, probeer dan gewoon flink uit. Maak desnoods foto’s van geslaagde combinaties die je zo van het rek kunt pakken in de vroege morgen. Onthoud ook dat niet álles in je capsule hoeft te mixen en matchen. Natuurlijk is het bij een kleinere selectie kleding prettig als je een stuk op meer dan één manier kunt dragen. Maar het is geen tombola waar je ’s ochtends willekeurige stukken uit moet trekken in de hoop dat je er niet als een clown bijloopt, dus verschillende stijlen kunnen gewoon. Bovendien zijn er stukken die je sowieso nooit samen aan zult trekken. Ik zie zelden iemand op straat met twee broeken aan, dus hoef je er alleen op te letten dat je bij elke broek een aantal bovenstukken hebt die erbij passen.

Kies tactische prints die je capsule verbinden

Houd je van veel verschillende kleuren maar moet het wel matchen? Zorg dan voor stukken met prints die alles samenbrengen. Deze rok, die ik hier in Leiden bij VNTG kocht, zou ik zeker geen basic noemen. Maar juist omdat de rok zo kleurrijk is, kan ik hem met bijna al mijn tops combineren. Dat maakt het een ideaal stuk voor mijn zomercapsule. Voor de blouse geldt hetzelfde: alle kleuren die erin voorkomen draag ik graag en zijn dus makkelijk te combineren met het merendeel van mijn andere kledingstukken. Het is sowieso een veelzijdig kledingstuk: ik draag hem in mijn broek, onder een trui of juist openhangend als een vest.

Maak van je one-pieces je opvallendste stukken

Jurken, jumpsuits, die zijn allemaal makkelijk te combineren. Je hoeft ze namelijk amper te combineren! Hooguit met een paar schoenen of met een vest als het kouder is. Hier kun je dus makkelijk losgaan met silhouetten, prints en kleur, zonder daar vooraf te veel over na te hoeven denken. Wil je een opvallende kast, dan kan het hebben van relatief veel one-pieces handig zijn. Vaak maak je er sowieso al meer een statement mee dan met de geijkte combinatie broek-shirtje. Ik heb jurken in allerlei vormen. De door mij tot ‘giraffejurk’ gedoopte jurk is basic qua vorm maar de print en kleur staan me geweldig, terwijl mijn oversized jurk van Kings of Indigo vooral opvallend is door het model (en de onmogelijkheid om ‘m fatsoenlijk op de foto te krijgen, hmm).

Kies een statement

Vind je het toch lastig om je garderobe tot een opvallend maar mooi passend geheel te kneden, maak jouw statement met accessoires. Zorg voor schoenen in opvallende kleuren en prints of combineer naar hartenlust met sjaaltjes, hoeden en sieraden. Alleen een vrolijk paar sokken bij je broek met opgerolde pijpen is al een ontzettend leuk detail. Het hoeft niet gek-gekker-gekst om er eigen en vrolijk uit te zien.

Trek je nergens iets van aan!

Misschien heb jij überhaupt niks met basics en combineer je vrolijk print op print, oversized met oversized en loeistrak met een opvallend materiaal. Geweldig, doen! Het gaat om waar jij je goed bij voelt, dus laat niets aan je voorbij gaan omdat je nu toevallig een capsule hebt. Dan gaat de hele essentie van de capsule verloren en kun je er net zo goed niet aan beginnen.

Bonus: video-tip voor een capsule vol kleur

Tot slot wil ik graag nog deze video van My Green Closet met je delen. Een kersverse ontdekking van me en ik ben redelijk verslingerd, terwijl ik eigenlijk veel liever blogs lees dan filmpjes kijk. Hierin laat Verena Erin heel duidelijk zien hoe je van je capsule een passend en toch kleurrijk geheel kunt maken. Ze heeft sowieso veel filmpjes over haar capsule-projecten, dus kijk vooral even rond als je daar interesse in hebt. Ben je benieuwd naar mijn capsule-ervaringen? Dan vind je hier alle posts die ik schreef over mijn capsule garderobe.