Een capsule wardrobe hoeft niet basic te zijn

Één van de dingen waar ik tegenaan liep toen ik me begon te oriënteren op de voors- en tegens van een capsule wardrobe, is dat veel voorbeelden van capsules die je online kunt vinden heel basic zijn. Ze bestaan uit neutrale kleuren als zwart, grijs, wit, camel en navy met hier een daar een ‘uitschieter’ naar een top met streepjes of een trui in een pastelkleur. In mijn ogen zijn dat ook gewoon basics.

Spanning gezocht

Niet echt waar ik naar op zoek was. Ik houd van kleur en had tot voor kort eigenlijk geen zwart in mijn kast hangen. Inmiddels heb ik een zwarte Levi’s en een blouse in mijn bezit, maar je zult mij zelden in all black of zwart-wit zien. In pastelkleuren word ik een levend lijk en hetzelfde geldt voor camel. Qua silhouet en materiaal waren de voorbeelden die ik tegenkwam vaak al niet veel spannender. Begrijp me niet verkeerd: het lijkt me heerlijk als je zo’n mooie matchende kast hebt die precies past bij wat jij graag draagt en wil uitstralen. Zo’n basic stijl kan heel elegant zijn en is natuurlijk ideaal om een capsule mee op te bouwen. Maar zelf zoek ik iets meer afwisseling.

Soms is het prima om het wiel zelf uit te vinden. Inmiddels zit ik middenin mijn tweede capsule en ik kan je zeggen dat het beide  keren zeker geen kleurloze, basic garderobes waren. Er zaten allerlei opvallende stukken in, zowel qua kleur als qua materiaal en silhouet. Precies waar ik van houd dus! En dat is uiteindelijk het doel van een capsule: de kleren samenbrengen waar jij met plezier in rondloopt. Ik heb een aantal tips voor mensen die net als ik geen basic capsule garderobe willen.

Houd je aan een kleurschema

Één van de makkelijkste manieren om je kast kleurrijk maar toch bij elkaar passend te houden, is door gebruik te maken van een kleurschema. Als kleuren bij elkaar passen, hoeven het helemaal niet allemaal neutrale kleuren en prints te zijn. Natuurlijk kun je gebruik maken van basics als een donkere jeans of een witte blouse, omdat ze makkelijk te combineren zijn met je meer opvallende stukken. Maar in een capsule in herfstkleuren kan een okergele flared broek ook opeens een goed combineerbare ‘basic’ worden, zonder dat je het een neutrale uitstraling heeft.

Let op combinaties

Als je onzeker bent over de mogelijke combinaties in je kast, probeer dan gewoon flink uit. Maak desnoods foto’s van geslaagde combinaties die je zo van het rek kunt pakken in de vroege morgen. Onthoud ook dat niet álles in je capsule hoeft te mixen en matchen. Natuurlijk is het bij een kleinere selectie kleding prettig als je een stuk op meer dan één manier kunt dragen. Maar het is geen tombola waar je ’s ochtends willekeurige stukken uit moet trekken in de hoop dat je er niet als een clown bijloopt, dus verschillende stijlen kunnen gewoon. Bovendien zijn er stukken die je sowieso nooit samen aan zult trekken. Ik zie zelden iemand op straat met twee broeken aan, dus hoef je er alleen op te letten dat je bij elke broek een aantal bovenstukken hebt die erbij passen.

Tactische prints

Houd je van veel verschillende kleuren maar moet het wel matchen? Zorg dan voor stukken met prints die alles samenbrengen. Deze rok, die ik hier in Leiden bij VNTG kocht, zou ik zeker geen basic noemen. Maar juist omdat de rok zo kleurrijk is, kan ik hem met bijna al mijn tops combineren. Dat maakt het een ideaal stuk voor mijn zomercapsule. Voor de blouse geldt hetzelfde: alle kleuren die erin voorkomen draag ik graag en zijn dus makkelijk te combineren met het merendeel van mijn andere kledingstukken. Het is sowieso een veelzijdig kledingstuk: ik draag hem in mijn broek, onder een trui of juist openhangend als een vest.

Opvallende one-pieces

Jurken, jumpsuits, die zijn allemaal makkelijk te combineren. Je hoeft ze namelijk amper te combineren! Hooguit met een paar schoenen of met een vest als het kouder is. Hier kun je dus makkelijk losgaan met silhouetten, prints en kleur, zonder daar vooraf te veel over na te hoeven denken. Wil je een opvallende kast, dan kan het hebben van relatief veel one-pieces handig zijn. Vaak maak je er sowieso al meer een statement mee dan met de geijkte combinatie broek-shirtje. Ik heb jurken in allerlei vormen. De door mij tot ‘giraffejurk’ gedoopte jurk is basic qua vorm maar de print en kleur staan me geweldig, terwijl mijn oversized jurk van Kings of Indigo vooral opvallend is door het model (en de onmogelijkheid om ‘m fatsoenlijk op de foto te krijgen, hmm).

Kies een statement

Vind je het toch lastig om je garderobe tot een opvallend maar mooi passend geheel te kneden, maak jouw statement met accessoires. Zorg voor schoenen in opvallende kleuren en prints of combineer naar hartenlust met sjaaltjes, hoeden en sieraden. Alleen een vrolijk paar sokken bij je broek met opgerolde pijpen is al een ontzettend leuk detail. Het hoeft niet gek-gekker-gekst om er eigen en vrolijk uit te zien.

Trek je nergens iets van aan!

Misschien heb jij überhaupt niks met basics en combineer je vrolijk print op print, oversized met oversized en loeistrak met een opvallend materiaal. Geweldig, doen! Het gaat om waar jij je goed bij voelt, dus laat niets aan je voorbij gaan omdat je nu toevallig een capsule hebt. Dan gaat de hele essentie van de capsule verloren en kun je er net zo goed niet aan beginnen.

Kleuradvies

Tot slot wil ik graag nog deze video van My Green Closet met je delen. Een kersverse ontdekking van me en ik ben redelijk verslingerd, terwijl ik eigenlijk veel liever blogs lees dan filmpjes kijk. Hierin laat Verena Erin heel duidelijk zien hoe je van je capsule een passend en toch kleurrijk geheel kunt maken. Ze heeft sowieso veel filmpjes over haar capsule-projecten, dus kijk vooral even rond als je daar interesse in hebt. Ben je benieuwd naar mijn capsule-ervaringen? Dan vind je hier alle posts die ik schreef over mijn capsule garderobe.

 

 1. Volgens mij heb ik onbedoeld een capsule wardrobe, maar dan met bergen vervuiling ertussen, haha! Ik grijp het hele jaar door eigenlijk naar dezelfde stukken die ik steeds anders combineer, hoewel m’n kast propvol hangt… In maart ga ik de Minimalism Challenge aan, dan kan ik meteen m’n kleerkast onder handen nemen!

  1. Dat hebben echt heel veel mensen denk ik. Een heel groot deel van onze kleding wordt helemaal niet gedragen. Daar kritisch naar kijken kan echt helpen, ook voor toekomstige aanvullingen van je kast. Mijn capsule heeft me echt geholpen om in te zien welke stukken gewoon niet bij me passen, hoe leuk ik ze in theorie misschien ook vind. Ik kan iedereen aanraden zijn of haar kast (tijdelijk) uit te dunnen, dat geeft superveel inzicht in wat je echt graag draagt. En een beetje creatief omgaan met wat je al hebt, kan ook tot leuke nieuwe ontdekkingen leiden.

 2. Ik houd juist heel erg van basic, dus mijn kast is dat wel. Maar het hoeft inderdaad zeker niet 🙂 En haar Youtube kanaal is zo leuk!

  1. Ja hè? Ik ben echt fan! Zoveel onderwerpen waar ik ook over schrijf of over nadenk komen aan bod. Ik ben helemaal niet zo’n youtube-kijker, maar dit vind ik echt leuk.

 3. Haha, ik moet altijd lachen om hoe jij schrijft! Leuk om te zien hoe je je eigen capsule wardrobe creëert. Je mag immers sowieso je eigen regels verzinnen 😉 En die giraffejurk is leuk!
  Ik ben steeds verder aan het uitdunnen en aan het aanvullen met dingen waar ik meer plezier van heb. Nog heel hard mooie shirtjes nodig, maar als ik mijn ogen open houd komt dat vanzelf wel goed. Ik gun mezelf eindelijk de tijd en miskopen in de kringloop, haha. Langzaamaan word ik steeds blijer met mijn garderobe en denk ik dat ik vanzelf met een ruime vierseizoenencapsule eindig 😉

  1. Shirtjes zijn gelukkig wel één van de makkelijkste dingen om fair, duurzaam of tweedehands te vinden, is mijn ervaring. Rustig je kast (of capsule) opbouwen is denk ik alleen maar goed, zo voorkom je echt impulsen die je maar even leuk blijft vinden. Je komt er vanzelf!

 4. Leuke blogpost weer! Ik ben ook gek op kleur en heb ook steeds meer kleur in mijn kast gelukkig. Ik ben trouwens benieuwd hoe die KOI jurk je staat <3 Ik heb er, zoals je weet, sinds kort ook eentje en ben er zo blij mee! Ik durf ook steeds meer te combineren met kledingstukken, dus dat is enorm fijn.

  1. Ik heb ‘m al meer dan een jaar maar inderdaad nog nooit geplaatst. Moet ik zeker een keer doen! Fijn om lekker flexibel met je kledingstukken om te gaan, ik ga daar binnenkort ook nog iets leuks mee doen, hopelijk komt dat volgende week online.

 5. Behalve vandaag, dan draag ik het liefst drie broeken 😉 Ik ben dus op missie om meer mooie jurken te vinden want ik wil graag meer jurken dragen (want dat vind ik leuk) maar ik zie altijd alleen leuke bij andere mensen en niet als ik ze wil kopen, haha. Maar dat komt vast langzaamaan goed.

  1. Hahaha ja vandaag is een uitzondering! Maar over elkaar hoeven ze ook niet echt te matchen, dat scheelt dan weer. Misschien heb ik nog wel wat jurken waar ik afstand van wil doen, dan mag je altijd kijken of het iets voor je is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.