Het is tijd voor duurzame sokken

Sokken zijn mijn vrienden. Ze zijn mijn strijdmakkers tegen koude herfstvoeten, behoeden me voor blaren tijdens een fijne wandeling door het bos en geven kleur aan grauwe dagen. Want alleen sokken met blije prints krijgen toegang tot mijn sokkenla. En ook alleen duurzame sokken worden toegelaten. Gelukkig is er inmiddels heel veel keus op het gebied van eerlijke sokken van duurzaam materiaal. Sokken met vrolijke opdruk, sokken in mooie kleuren en zelfs pantysokjes kun je tegenwoordig fair aanschaffen. Ik stel je graag voor aan de mooiste merken waar je dat kunt doen.

Deze merken verkopen de leukste eerlijke & duurzame sokken

Ik zeg het maar meteen: ik ben zelfbenoemd sokkenexpert. Ik ben er zo een die oprecht blij wordt van sokken als verjaardagscadeau, zolang ze maar eerlijk gemaakt zijn. Ik houd van sokken. Ik roetsj ermee over het laminaat alsof er een Olympische medaille voor verdiend kan worden en gebruik mijn dikste exemplaren in de winter zelfs als handschoenen als mijn handschoenen het niet houden (of ik die weer eens kwijt ben). Duimen zijn overrated, zullen we maar zeggen. Daardoor heb ik met een flink aantal van de genoemde duurzame sokkenmerken zelf ervaring. Die deel ik natuurlijk met je in dit duurzame sokkenoverzicht.

Nog even een belangrijk punt: ik vermeld bij elk merk steeds het hoofdmateriaal van de sokken, maar realiseer je dat sokken eigenlijk altijd een deel synthetisch materiaal bevatten, voor de vormvastheid, rekbaarheid en het draagcomfort. Als je daar eisen aan stelt, is het goed om per paar even de specifieke materialen te checken.

Dedicated

Het eerlijke merk Dedicated is ook toegewijd aan mooie kleding, maar zeker ook aan sokken! Van biologisch katoen, die net als de rest van de streetwear collectieeerlijk geproduceerd zijn. Dedicated is enorm transparant over zijn leveranciers en maakt sokken om vrolijk van te worden, zowel qua prints als qua principes.

Prijs per paar: vanaf 7,95

Dilling

Ik mag dan gek op kleurrijke sokken zijn, veel mensen hebben hun duurzame sokken liever grijs of zwart. Daarvoor kun je terecht bij Dilling, een Deens merk dat basics, ondergoed en dus ook sokken produceert in een eigen fabriek in Litouwen. De keuze is simpel bij Dilling: voor mannen en vrouwen is het grijs of zwart en merinowol of biologische katoen. Voor kinderen zijn er ook sokken met kleurtjes te koop. Ik heb met de sokken nog geen ervaring (zoals gezegd ben ik Team Vrolijke Sokken) maar over hun onderbroeken ben ik dik tevreden.

Prijs per paar: vanaf 7,99 euro

Komodo

Van Komodo heb ik net mijn eerste paar duurzame sokken in handen aan mijn voeten. Erg leuke, met een orang-oetan print. Ze zijn gemaakt van biokatoen en zitten lekker! De collectie is uitgebreid en er zijn ook sokken van biologische wol te vinden bij Komodo. De prints variëren van vrij klassiek tot behoorlijk hysterisch. De sokken zijn bij meerdere fair fashion winkels en webshops te koop, bijvoorbeeld bij watMooi (online), Nukuhiva (Utrecht) en Kokotoko (Groningen). Komodo maakt trouwens niet alleen duurzame sokken voor mannen en vrouwen: het merk heeft een flinke fair fashion collectie met allerlei andere mooie items.

Prijs per paar: 9,95 euro

King Louie

King Louie is lid van de Fair Wear Foundation en maakt nu ook sokken van bamboe. Met vrolijke patroontjes, zo als je van dit merk gewend bent. Zelf heb ik twee paar, die erg lekker zitten. Ze zijn wat dunner dan andere bamboe sokken die ik heb, dat vinden veel mensen fijn. Ik vind de kwaliteit zelf iets minder dan de sokken van Thought (kom ik zo op), wat minder rekbaar en ze lijken wat te krimpen. Ik draag ze wel graag als eyecatcher bij mijn outfits en zelfs in (half)open schoenen.

Prijs: 14,95 euro voor een pak van twee paar

Lanius

Ik vind het leuk dat ook grotere fair fashion merken steeds meer sokken in de collectie hebben. Zo ook het Duitse Lanius, dat naast ‘gewone’ sokken ook duurzame sneakersokken maakt. Het bedrijf is als geheel GOTS-gecertificeerd, wat betekent dat het hele productieproces, van materialen tot aan de distributie, aan de strenge GOTS-eisen voldoet. Als je hier sokken koopt van biokatoen, zit je dus zeker goed. Je kunt de sokken bestellen via de eigen webshop, maar ook Nederlandse winkels als BrandMission (Haarlem en Amsterdam) en De Groene Knoop (Eys) hebben ze in het assortiment.

Prijs: vanaf 9,65 per paar

Nudie Jeans

Ik ben groot fan van de broeken van het Zweedse fair fashion merk Nudie Jeans, dus als de sokken maar half die kwaliteit hebben, ben ik al dik tevreden. Zelf heb ik nog geen ervaring met de sokken. Ze worden gemaakt in Portugal van biologisch katoen en zijn een uitkomst voor iedereen die op zoek is naar sportieve en duurzame sokken.

Prijs per paar: 10 euro

Organic Basics

Ik ontdekte pas kortgeleden dat eerlijk ondergoedmerk Organic Basics ook sokken van biologisch katoen maakt. Geen gekke printjes hier, maar wel mooie kleuren. De sokken worden gemaakt van biokatoen. Daarnaast is er een collectie duurzame wandel- en sportsokken onder de merknaam ‘SilverTech’. Die worden gemaakt van gerecyclede materialen.

Prijs: vanaf 13 euro voor een 2-pack

Qnoop

De sokken van Qnoop worden gemaakt van GOTS-gecertificeerd biokatoen. Dat gebeurt in Portugal, onder eerlijke omstandigheden. Het opvallendste kenmerk – en naamgever – is het knoopje aan de sok, waarmee je de sokken aan elkaar kunt maken in de was. Zo blijft je nooit meer met enkele sokken zitten. De ontwerpen van Qnoop zijn bijzonder, maar wel altijd stijlvol. Ze maken trouwens ook kniekousen, lekker voor in de winter!

Prijs per paar: 14,95 euro

Rich & Vibrant

Of je nou vrolijke sokken zoekt of juist stijlvol zwart, bij Rich & Vibrant vind je het allebei. Ik heb zelf een aantal paar en ik ben echt heel erg te spreken over de kwaliteit. Ik vind het top dat het logo ingeweven is. Dat maakt de sokken extra zacht en bovendien wordt er geen plastic of ander spul gebruikt dat weer los kan laten. Mijn sokken zijn gemaakt van biokatoen, maar inmiddels zijn er ook sokken van hennep te krijgen. Maakt me ook nieuwsgierig, heeft iemand daar ervaring mee? In Nederland wordt Rich & Vibrant alleen verkocht bij de fijne fair fashion webshop Sophie Stone.

Prijs per paar: vanaf 9,95 euro

Saint Basics

Dit bekende ondergoedmerk Saint Basics heeft ook duurzame sokken in de collectie. Die worden gemaakt van een mix van tencel en lyocell. Dat zijn materialen op basis van eucalyptushout, die daarmee een duurzaam alternatief voor viscose zijn. Qua kleuren houdt Saint Basics het eh.. basic. Je hebt keuze uit lichtgrijze en donkergrijze sokken.

Prijs per paar: 13 euro

Swedish Stockings

Dit merk is bekend om zijn kwalitatieve panty’s van gerecycled materiaal, maar maakt dus ook sokken en pantykousjes. Ik zeg er meteen eerlijk bij: ik ken heel veel mensen die goede ervaringen hebben met de panty’s, alleen heb ik zelf al meermaals pech gehad, dus ik koop ze niet meer. Ondanks dat ze heerlijk zitten, ik de missie van Swedish Stockings helemaal steun en hun klantenservice goed is: ik vind ze te duur om slechts enkele keren mee te gaan. Ik draag zelf geen pantysokjes, maar zou ze anders wel het voordeel van de twijfel willen geven en ze eens testen. Minder oppervlak = minder kans om stuk te gaan, toch? En omdat ik weet dat dit voor veel mensen wél toppanty’s zijn, wil je jullie deze eerlijkgemaakte en duurzame kousen van gerecycled garen niet onthouden.

Prijs per paar: vanaf 12 euro

Thought 

Misschien wel het bekendste merk van eerlijke sokken in Nederland, al is het merk dat Brits. Ik kom ze tenminste op best veel plekken tegen en dat is goed nieuws. Het waren de eerste eerlijke sokken die ik kocht, sterker nog: mijn eerste fair fashion aankoop ooit! Thought maakt sokken op basis van bamboe, voor dames en voor heren. Kenmerkend zijn de vrolijke prints, van fietsen tot konijnen en van strepen tot dino’s. Inmiddels zitten er ook effen sokken en duurzame enkelsokjes in de collectie. Mijn vriend en ik dragen deze sokken al jaren graag. Ik heb meerdere paren, die allemaal heel zacht zijn en lang mooi blijven.

Prijs per paar: ca. 8,50 euro

Zokk’n

Het Vlaamse Zokk’n is een eigenwijs merk: het verkoopt sokken niet per paar, maar per stuk! Daarmee willen ze voorkomen dat als je één sok kwijtraakt of deze stuk gaat, de andere automatisch waardeloos wordt. Daarom zijn alle Zokk’n ook goed te mixen en matchen. De sokken worden in een GOTS- en OEKO-tex gecertificeerde fabriek in Portugal gemaakt gemaakt van merinowol, die mulesing-vrij is. Daarom moeten de sokken wel met de hand gewassen worden. Zou voor mij persoonlijk een dealbreaker zijn, als jij het ziet zitten, zijn ze wel heel erg mooi.

Prijs per sok: 11 euro

De afbeeldingen zijn eigendom van de betreffende merken. 

De mooiste merken met duurzame sokken.