Slow favorites #2: hergebruik en combineren

Ik zet weer een aantal mooie, eerlijke en duurzame merken en initiatieven op een rij die ik het waard vind om te leren kennen. Deze editie van Slow Favorites draait helemaal om twee van mijn lievelingsthema’s op het gebied van slow fashion: hergebruik en steeds opnieuw combineren van wat je al hebt. Ik ben er gek op, omdat het een beroep doet op onze creativiteit en ons gevoel van tevredenheid. Allebei ontzettend leuk, waardevol en natuurlijk duurzaam.

Lees ook mijn Slow Favorites deel #1

Happy hergebruik

It’s OOAK scrunchies

Scrunchies zijn een perfecte manier om restjes stof te verwerken tot iets leuks en bruikbaars. Dat doet Willemijn van It’s OOAK met oude stropdassen. Die dingen zijn trendgevoeliger dan je zou denken en daarmee helaas soms ook hopeloos ouderwets. In de vorm van een scrunchie zijn ze opeens weer helemaal hip. OOAK verkoopt via haar eigen webshop. Een scrunchie kost 6 euro inclusief verzenden en in de sale scoorde ik deze twee vrolijkerds voor 9 euro in totaal.

Indosole

Het is misschien wat laat in het seizoen, maar deze slippers van Indosole wil ik je toch niet onthouden. Ze worden in Indonesië gemaakt van oude autobanden, onder goede omstandigheden in hun eigen werkplaats. Zelf vind ik teenslippers vaak helemaal niet zo lekker zitten, omdat de de bandjes in mijn voet snijden. Daarom lijken de slide modellen me ook een heel fijne optie als ik op een gegeven moment aan nieuwe slippers toe ben.

HENK

Niet nieuw, maar nog altijd even leuk: de co-ords van HENK, gemaakt van vintage stoffen. Daardoor allemaal uniek. HENK wordt online verkocht en op een paar plekken in het land. De kleding van HENK is verkrijgbaar in mannen- en vrouwenmaten. Het lijkt mij persoonlijk super om ooit in zo’n kleurrijk pakje rond te huppelen. De top en de broek kun je samen dragen, maar ook het los van elkaar combineren van de stukken biedt veel vrolijke mogelijkheden.

Combineren kun je leren

Dat brengt me meteen op het volgende onderwerp: combineren! Als ik iets geleerd heb van mijn bijna 11 maanden geen kleding kopen, is het:

1. De echte rijkdom bevindt zich ín je kast, niet daarbuiten
2. Tijdens seizoenswissels is het het moeilijkst om verleidingen te weerstaan

Daarom was de uitnodiging die Marije van The Sustainable Collective me stuurde héél welkom. Vanaf aanstaande maandag 28 september geeft zijn de online mini-cursus ‘Ster in combineren’, waarin je in vier dagen leert om helemaal herfstproof te worden binnen de mogelijkheden van je eigen kledingkast. Ik kan niet wachten om te beginnen en hoop meer van jullie daar te zien. Met de code KouweKleren krijg je namelijk 5 euro korting op een kaartje voor de cursus, dat je hier kunt bestellen. Zie ik je maandag?

De gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van de betreffende merken.