Hier koop je betaalbare vegan fair fashion

Betaalbare vegan kleding, waar koop je dat? Ik zeg bewust ‘betaalbaar’ en niet ‘goedkoop’. Dat vind ik namelijk niet per se een doel om na te streven bij kleding. Ik ben helemaal voor het letten op je geld en uitgaven, maar vind het ook belangrijk om te benadrukken dat zeker bij nieuwe kleding zoiets bestaat als té goedkoop. En dan heb ik het niet alleen over slechte kwaliteit, maar ook over kleding die onder barre omstandigheden wordt gemaakt door mensen die daar niet voldoende voor betaald krijgen om van te leven. Dat soort fast fashion wil ik nooit promoten. Als je geen dieren wilt laten lijden voor je kleding, dan toch ook geen mensen? De vegan kleding die ik tip in dit artikel heeft daarom reële prijzen, waar niemand op inlevert.

Heel veel kleding is gewoon vegan

Laten we beginnen met het goede nieuws: heel veel kleding is sowieso al vegan. Hoewel er van oudsher veel dierlijke materialen als wol voor kleding gebruikt worden, zijn tegenwoordig de meeste kledingstukken vrij van dierlijke producten. Een (bio)katoenen shirt? Hartstikke vegan. En ook niet-natuurlijke materialen als polyester en nylon zijn vegan, want gemaakt op basis van aardolie.

Wat zijn duurzame vegan materialen?

Synthetische materialen zijn over het algemeen vegan, maar vaak niet zo best voor het milieu. Met name door de talloze microplastics die vrijkomen bij het wassen van de kleding. Houd je ook graag rekening met dieren in zee, kies dan liever voor natuurlijke materialen of gebruik een Guppy Friend Waszak tijdens het wassen. Nee, vegan fashion is dus helaas niet per definitie eerlijk of duurzaam, maar dat kan natuurlijk wel, als je op deze punten let.

Gelukkig zijn er ook genoeg duurzamere materialen te vinden die vegan-friendly zijn. Tencel bijvoorbeeld, een duurzamere variant van viscose op basis van eucalyptushout, wat met veel minder chemicaliën wordt geproduceerd. En Ecovero, wat op een vergelijkbare manier wordt gemaakt van hout uit gecertificeerde bossen. Vraagt allebei stukken minder water dan de katoenteelt en de teelt kan bovendien makkelijker op andere plekken ter wereld plaatsvinden (katoen slurpt water op uit de droogste gebieden ter wereld op).

Gerecyclede synthetische stoffen zijn duurzamer dan nieuwe, met name als ze gemaakt worden restmaterialen als oude visnetten, plastic dat uit de zee wordt gevist oude plastic flessen. Wel zou ik deze materialen vooral aanraden voor kleding die niet niet of niet vaak hoeft te wassen, zoals regenkleding en zwemkleding. Daarvoor is synthetisch sowieso meer onvermijdelijk, dus dan kun je het maar beter zo groen mogelijk doen.

Let op de details

Stoffen zijn vrij makkelijk te herkennen als vegan of niet vegan. Maar let ook op details van een kledingstuk: zo zijn labels van spijkerbroeken vaak van leer. Veel eerlijke en duurzame merken komen hiervoor al met creatieve en duurzame oplossingen. Zo print MUD Jeans de labels op hun spijkerbroeken en gebruikt Joline Jolink appel-leer op haar jeans. Extra reden om deze innovatieve merken te steunen, zou ik zeggen.

Koop je vegan kleding tweedehands

Jep, dit is mijn standaardtip als mensen op een betaalbare manier aan duurzame kleding willen komen. En dat werkt net zo goed voor veganistische kleding. Of je nu graag online of in een winkel shopt, tweedehands kleding is overal te vinden en eigenlijk altijd voordelig geprijsd.

Het enige nadeel als je naar vegan kleding zoekt in tweedehands winkels, is dat de waslabels soms niet meer in de kleding zitten. Dan is het dus niet met 100% zekerheid te zeggen dat een kledingstuk vrij is van dierlijke materialen. Maar gelukkig is het aanbod van tweedehandskleding zo groot, dat er vast en zeker nog genoeg keus in is jouw smaak en stijl. Denk ook eens aan het organiseren van een kledingruil met je – al dan niet vegan – vrienden. Da kun je zelfs gratis vegan kleding op de kop tikken.

Merken en winkels met betaalbare vegan kleding

Als je nu nog gewend bent om in ‘reguliere’ winkels te shoppen, vind je deze merken misschien niet direct in de categorie ‘betaalbaar’ vallen. Toch zijn dit heel redelijke prijzen voor een kledingstuk dat op fatsoenlijke wijze tot stand komt. Zeker als je een groot deel van je kleding tweedehands op de kop weet te tikken en kritisch bent op wat je koopt, hoeft je voor een duurzame garderobe niet duurder uit te zijn dan eerst.

ARMEDANGELS

Het grootste fair fashion merk van Duitsland en ook veel in Nederlandse fair fashion shops te vinden. Zo’n 90% van de collectie is vegan en dat betekent véél keus, want de collectie uit erg uitgebreid voor zowel mannen als vrouwen. De vegan producten in de webshop zijn voorzien van het Peta-Approved logo, dus dat is lekker duidelijk. Een shirt heb je vanaf 30 euro, voor een jurk kun je vanaf 50 euro terecht. En ben je echt meer ‘on an budget’, dan is hun sale een mooie uitkomst om eens te ervaren hoe fijn eerlijkgemaakte mode draagt.

Brava Fabrics

Een kleurrijk Spaans merk dat gebruikmaakt van duurzame materialen en eerlijk produceert. Niet de gehele collectie is vegan – ze maken bijvoorbeeld ook gebruik van gerecyclede wol – maar er is wel veel keus, voor vrouwen en voor mannen. Ook steeds beter in Nederland verkrijgbaar, maar online bij hen bestellen kan natuurlijk ook. Voor een t-shirt betaal je zo’n 37 euro, voor een jurk of broek 90 euro.

GOAT Organic Apparel

Dit merk maakt uniseks vegan basics die héél betaalbaar en toch eerlijkgemaakt zijn. Juist bedoeld voor de bewuste koper met een klein budget. GOAT heeft een webshop en een eigen winkel in Amsterdam. De eigenaressen runnen ook de Geitenwollenwinkel in onze hoofdstad, waar ze naast het eigen merk ook veel andere vegan fair fashion verkopen. Die is vaak wel in een hogere prijscategorie, maar ze bieden meerdere merken uit deze lijst aan. Een t-shirt van GOAT heb je al vanaf 17,95 euro.

Päälä

Basic t-shirts en tops met prachtige, dromerige zeefdrukken erop, geïnspireerd op de natuur. Dat is het handelsmerk van Päälä. Zelf draag ik al jarenlang een t-shirt van Päälä (van rond de tijd dat ik dit artikel schreef over de hoge standaarden van het merk), het is superzacht en blijft mooi. Een t-shirt koop je bij Päälä vanaf 35 euro. Päälä heeft bewust geen eigen webshop, omdat zij zich liever focussen op de optimalisatie van de productie. Ik zie het wel vaak langskomen in Nederlandse webshops en het merk houd nauwkeurig bij waar de huidige collectie het te koop is.

Pepaloves

Jong, kleurrijk, vrolijk en vegan, dat is Pepaloves. En behoorlijk goed betaalbaar dus. Pepaloves produceert onder eerlijke omstandigheden in China. De materialen zijn niet per se duurzaam, maar al met al is het een fijne vegan aanvulling op de eerlijke modewereld. De shirt van Pepaloves beginnen bij 33 euro.

Betaalbare vegan schoenen

In schoenen wordt gemiddeld meer dierlijks gebruikt dan in de rest van de kledingindustrie. Deze schoenenmerken zijn wat mij betreft betaalbaar en werken volledig vegan of hebben een substantiële vegan collectie. Qua kwaliteit heb ik persoonlijk geen ervaring met de vegan collecties van deze eerlijke merken, maar qua principes kan ik ze in elk geval helemaal aanraden:

Deze shops in Nederland zijn gericht op eerlijke vegan mode

In deze winkels vind je veel van de genoemde merken terug. Bovendien zijn ze perfect om jouw zoektocht naar eerlijke mode – voor welk budget dan ook – te beginnen. Ook in veel andere fair fashion webshops kun je tegenwoordig selecteren op ‘vegan’. Dat maakt het shoppen extra makkelijk.

De afbeeldingen zijn eigendom van de betreffende merken.