Mooi merk: de herfstcollectie van Päälä

Kennen jullie Päälä? Ik kom het Amsterdamse merk af en toe in een winkel of webshop tegen, maar eigenlijk wist ik er weinig over. Ik heb het een en ander uitgezocht en kan jullie de fraaie maaksels van het eerlijke en milieubewuste Paälä nu alleen nog maar meer aanraden.

Fair fashion brand Päälä

Signature zeefdruk

De collecties van Päälä kun je herkennen aan de dromerige zeefdrukken. Dat is echt hun handelsmerk: het atelier zit in Amsterdam en daar worden dus niet alleen de ontwerpen gemaakt. De kleding wordt er ook bedrukt, echt Nederlands vakwerk dus. Je vindt de prints voornamelijk op tops, t-shirts, sweaters en blouses, maar Päälä maakt ook accessoires als sjaals en tassen.

Zelf draag ik helemaal niet zo vaak shirts met opdruk, maar de ontwerpen van Päälä kunnen me wel bekoren. Het zijn redelijk stoere, basic tops met schilderachtige prints in zachte kleuren. Die zijn meteen een verwijzing naar de grote liefde voor de natuur die het merk uitdraagt. In de collectie van komende herfst zie je veel vogels en ook bladeren, vossen en andere natuurlijke elementen komen langs. Zelfs de stippen op de bovenstaande grijze sweater doen me door het kleurgebruik aan de maan denken. Juist de combinatie van stoer en een vleugje romantiek zorgt dat je de shirts op allerlei manieren kunt combineren. Lekker casual op een jeans, maar ook boven een zwierig rokje of strakke kokerrok met een net jasje doen ze het goed.

Päälä stelt strenge eisen

Het atelier van Päälä is GOTS-gecertificeerd (hier lees je meer over wat dat inhoudt). Dat betekent dat ook de inkten die gebruikt worden dat predicaat hebben. Alle inkten zijn watergedragen, wat onder meer inhoudt dat ze minder oplosmiddelen bevatten en daarmee minder milieubelastend zijn.

Ook de stoffen waarvan de items worden gemaakt, voldoen aan strenge eisen. Er wordt voornamelijk biologisch katoen gebruikt, maar er wordt ook met Tencel (de milieuvriendelijke variant van viscose) en viscose van bamboe gewerkt, ook allemaal met het GOTS-label. Uit ervaring weet ik wat voor boterzachte, luchtige shirts dit oplevert. Ik zou niet anders meer willen.

De kleding wordt bij voorkeur zo dicht mogelijk bij ‘huis’ geproduceerd: het liefst in Europa, maar als dat niet lukt, wordt er alleen samengewerkt met GOTS-gecertificeerde partijen. Bovendien zijn alle leveranciers lid van de Fair Wear Foundation. Zo kun je er zeker van zijn dat je kledingstuk van Päälä zowel op een eerlijke als een milieubewuste manier gemaakt is.

Naar de winkel

Päälä heeft geen eigen webshop of winkel, maar verkoopt de ontwerpen via retailers. Dat is een bewuste keuze. De inkopers komen persoonlijk langs en kennen het verhaal van het merk dus goed. Bovendien kunnen zij hun klanten beter adviseren.

Ik vind het wel wat hebben: iedereen laten doen waar ‘ie goed in is. De een maakt de prachtigste prints en zorgt voor een mooi, verantwoord product, de ander zorgt dat wij kopers naar huis gaan met een shirt of tas die bij ons past. Mooi toch? Bovendien heb je zo een extra reden om weer eens zo’n fijne, bewuste winkel te bezoeken. Er zit ook nog een milieubewust randje aan deze keuze: als je voornamelijk in winkels verkoopt, scheelt dat natuurlijk een hoop individuele pakketjes die verzonden moeten worden.

Päälä koop je hier

Päälä ligt inmiddels in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Oostenrijk in de winkel. Hier kun je zien of er Päälä verkooppunten bij jou in de buurt zijn. En als iemand ergens de zwarte trui met sprinkles op de schouder tegenkomt, laat het me weten! Ik geloof dat ik een crush heb.

Beeld: Päälä
Fotografie: Justine Leenarts / Visage: Astrid Timmer / Model: Maj