Fijne vegan schoenen van Pretty&Fair in drie eerlijke outfits

pretty-and-fair_shoesEerlijke schoenen kopen vind ik een hele opgave. Er komt een hoop bij kijken. Ik wil schoenen die onder goede omstandigheden gemaakt worden, het liefst van duurzaam materiaal of tenminste van goede kwaliteit en dan moet ik ze ook nog leuk vinden. Sinds kort is daar een afweging bijgekomen. Nu ik amper nog vlees eet en die industrie liever niet te veel wil steunen, voelt het soms wat gek om nog wel spullen van leer, toch een restproduct van vlees, aan te schaffen.

Aan de andere kant ben ik opgevoed met het idee dat kwaliteitsschoenen van leer horen te zijn. Leer ademt en vormt zich naar je voet, maar is tegelijk stevig genoeg om steun te geven. Ik was best benieuwd naar veganistische schoenen, maar had zelf de stap  nog niet gezet om ze ook echt aan te schaffen. Daarom vind ik het heel leuk dat ik van schoenenmerk Pretty&Fair een paar vegan schoenen mocht uitproberen. Zo leuk, dat ik ze meteen combineerde in drie eerlijke outfits.

Duurzaam en eerlijk
Pretty&Fair is een kersverse aanwinst op Neerlands duurzame schoenenmarkt. Ze hebben twee collecties: Happy Veggie en Eco. De schoenen uit de Veggie-lijn zijn volledig diervriendelijk. Van de ecologische lijm tot de natuurrubberen zolen en de voetbedden van kurk. In de Eco-collectie wordt ecologisch leer gebruikt. Leuk detail in beide collecties zijn de ritsen: die zijn gemaakt van gerecyclede petflessen. Op naar een plasticvrije zee, ahoy!

Oprichtster Alinda is een vrouw naar mijn hart: nuchter en optimistisch. Juist door ook schoenen van ecologisch leer aan te bieden, hoopt Alinda de keuze voor eerlijk gemaakte, milieuvriendelijke schoenen voor meer mensen dan alleen de diehard vegans makkelijker. Dat kan ik alleen maar aanmoedigen. Liever een stap in de goede richting dan stil blijven staan. Dat betekent niet dat ze niet kritisch is. Over elk onderdeel van de schoenen is nagedacht ze gaat regelmatig naar Portugal om te checken hoe het er in de fabriek aan toe gaat. Naast vriendelijk voor het milieu is Pretty&Fair, de naam zegt het al, ook vriendelijk voor de mensen die de producten in elkaar zetten. Die combinatie vind ik wel zo prettig. In de schoenen van veel (budget)merken zit dan misschien geen leer verwerkt, maar best voor het milieu zijn ze ook niet bepaald. Laat staan voor de mensen die de schoenen maken.

Het duurzame karakter van het merk wordt in het hele bedrijf doorgevoerd. Ik ben erg fan van de ‘Foutje, moet kunnen’-hoekhet online B-keuzerek met schoenen waar iets kleins mis is gegaan bij de productie: een vlekje, een kleurverschil. Die paren koop je niet met een knieperige 15 procent korting, maar voor de halve prijs. Fijn voor de niet-perfectionisten met een wat krappere beurs.

Het enige wat me opviel is de plastic verpakking die om de schoenendoos zit bij het bezorgen. Ik snap dat ze de schoenen waterdicht wilen bezorgen, maar daarvoor zou gerecycled plastic een duurzamer optie zijn. Toen ik daar naar vroeg, gaf het merk aan daar al mee bezig te zijn. Als de huidige voorraad verpakkingsmateriaal op is, kunnen we een gerecyclede verpakking verwachten. Gelukkig kun je de schoenen van Pretty&Fair ook in steeds meer winkels vinden, dat bespaart helemaal een hoop verpakkingsmateriaal.

dscn8789Nobuck
Ik denk dat de collectie voor veel mensen wat wils biedt. Er zitten degelijke, stoere schoenen tussen, maar ook vrolijk gekleurde laarsjes en hippere exemplaren voor de modebewuste fair shopper. Zelf  koos ik voor de Veggie Nobuck, in het zwart met bruine accenten. Een chique enkellaarsje met een stoer randje. Het zwarte, aaibare materiaal doet denken aan iets tussen suède en vilt in – wat het dus níet is – en maakt het tot een chique enkellaarsje, terwijl de bruine omslag en stiksels het een stoer randje geven. Daar houd ik wel van, want ik draag graag een combinatie van stoer en netjes. Onder een net jurkje draag ik het liefst robuuste stappers en onder een baggy broek juist weer geen gympen maar een flinke hak. De bruine details maken ze goed te combineren met de herfstkleuren die ik veel draag.

Het materiaal voelde bij de eerste keer aantrekken nog wat stug, maar dat vond ik juist een goed teken. Goede schoenen moeten vaak juist nog een beetje soepel worden en toen ik ze eenmaal aanhad, merkte ik er niks meer van. Mijn grootste zorg was of het materiaal wel zou ademen. Ik draag veel rokjes, dus dat betekent ook panty’s deze tijd van het jaar. Nu is dat niet altijd een gelukkige combinatie met niet-leren schoenen: zweetvoeten. Niet erg aangenaam voor vriend of huisgenootjes als ik schoenloos bij hen op de bank plof na een lange dag. Tot mijn grote blijdschap had ik helemaal geen last van nare glibbervoeten na een dag met panty’s. Daarbij zijn ze licht, lopen ze erg lekker en kunnen ze nog heel lang mee, zowel door de tijdloze uitstraling als de fijne kwaliteit. Goedgekeurd!

Zo, genoeg gekletst, jullie willen de schoenen vast in actie zien. Op veler verzoek mijn allereerste outfitfoto’s. Ik vind het best spannend hoor. Daar gaat ‘ie dan!

Autumn school girldscn8663dscn8665dscn8681Jasje – Kringloop//T-shirt – Geitenwollenshirts//Jeans – Mango (tweedehands van vriendin)//Tas – Ruitertas (tweedehands via Marktplaats) //Schoenen – Pretty&Fair//Ketting – Kringloop

Leuk hè, dat bruine flapje? Zo vind ik de schoenen lekker stoer. Prima materiaal voor een studiedag of fikse boswandeling. Als je wel van opgerolde pijpen maar niet van blote enkels houdt, kun je de laarsjes combineren met vrolijke sokken, daar zijn ze neutraal genoeg voor.

Comfy colourspretty-and-fair_outfit-2pretty-and-fair_outfit2adscn8746Jas – Kringloop//Top – H&M (tweedehands van vriendin)//Short – H&M (tweedehands van vriendin//Sjaal – H&M (Kringloop)//Panty (Hema)//Schoenen – Pretty&Fair

Panty’s zijn mijn nummer één kledingstuk in de herfst. Ze mogen dan frisser zijn dan een broek,  ze drogen wel drie keer sneller na een forse plensbui. Ruik je tenminste niet de halve dag naar natte hond. Oversized en comfortabel, deze outfit, maar door de schoenen toch netjes.

Party print pretty-and-fair_outfit-3dscn8802 Jurkje – Boohoo (tweedehands van vriendin)//Tasje – Think Twice//Panty – Hema//Schoenen – Pretty&Fair

Een avondje dansen op platte stappers is nooit weg. Door het mooie materiaal misstaan de schoenen wat mij betreft niet onder een wat netter jurkje. Leuke tas erbij en klaar is je outfit. Al belandt de inhoud daarvan bij mij toch al snel in mijn bh en de tas zelf in de garderobe, eerlijk is eerlijk.

Pretty&Fair heeft mijn ogen geopend voor de veganistische schoen. Ik weet niet of ik volledig van leer af zal stappen, maar ik vind het de moeite waard om verder te kijken dan mijn neus lang is, vooral nu er steeds meer goede alternatieven zijn. Ook tweedehands leer vind ik bijvoorbeeld weer een ander verhaal. Nu ben ik vooral heel benieuwd wat jullie van Pretty&Fair vinden. Kende je het merk al? En vind jij het eigenlijk belangrijk waarvan en hoe je schoenen gemaakt worden?

Dit artikel schreef ik naar aanleiding van een product dat ik heb gekregen.