COMN-app: eindelijk een goede app om kleding mee te delen

Ik deed deze week letterlijk een dansje toen ik de COMN-app ontdekte. Terwijl ik ik al heel lang loop te broeden op – of misschien meer: te dromen van – een goede en makkelijke manier om kleding te delen, bouwden Jana van den Bergen en haar team deze geweldige app, waarin dit gewoon al kan! Aangezien mijn huisgenoten bestaan uit mijn vriend en de kat, moet ik het voor het delen van kleding hebben van een iets bredere kring: vriendinnen, familie. Of misschien zelfs de hele stad? Waarom niet! Met de COMN-app kan dat heel laagdrempelig. Ik leg je uit hoe het werkt.

COMN-app: open your closet en leen je kleding uit

COMN-app review en ervaringen: kleding delen

Waarom ik dol ben op het delen van kleding

Jullie weten hoe gek ik ben op kledingruils. Maar naarmate ik dichter bij mijn ideale kast kom, door minder en véél kritischer te kopen (en dat nu zelfs een jaar helemaal niet te doen), valt er langzamerhand minder te ruilen. Tegelijkertijd hangt er meer in mijn kast dan ik tegelijkertijd aan kan. Of zelfs in een maand aan kan. Ik rekende uit dat mijn kleding – als ik alles even vaak zou dragen – slechts 13 keer per jaar aan zou hebben. Dat betekent dat al die stukken 352 dagen niks hangen te doen. Bizar, als je er over nadenkt. Hoe leuk is het dan om een kledingstuk op die andere dagen de wijde wereld in te sturen? Zodat een ander zich goed kan voelen in iets nieuws, zonder daadwerkelijk iets nieuws te hoeven kopen. En zonder dat jij het voor altijd kwijt bent.

Ik schreef al eens een pleidooi voor het lenen van kleding, dus ik ben geheel blij dat deze app er is. Een prachtige aanvulling op tweedehands kopen, kleding ruilen en de kledingbibliotheek. Deze duurzame app is wat mij betreft echt een aanwinst voor iedereen die kiest voor slow fashion.

Zo werkt de COMN-app

Je kunt de COMN-app downloaden op hun eigen website. Daar staat ook uitgelegd hoe de app werkt, maar natuurlijk deel ik ook even mijn eigen ervaring met COMN. Vervolgens maak je een account aan met enkele gegevens en kan het uploaden van items beginnen. Je maakt een foto van het kledingstuk en vult een paar specificaties in. Kleur, maat, merk, dat soort zaken. Heel simpel, spreekt allemaal voor zich. De app is trouwens wel Engelstalig, maar je kunt de gegevens gerust ook in het Nederlands invullen. Waarschijnlijk ga je toch voornamelijk kleding delen met mensen in je eigen vriendenkring of woonplaats.

Kleding lenen en uitlenen via COMN

Als je een item ziet dat je leuk vindt, kun je een leenverzoek doen. Lenen en uitlenen kan alleen als je iemand geaccepteerd hebt als vriend. Zo kom je in contact met de uitlener en kun je afspraken maken over het hoe en wat. Zo leg je samen een begin en een einddatum vast voor de leenperiode en spreek je af waar je het kledingstuk gaat uitwisselen.

Het voordeel van de app is dat je precies kunt zien welk kledingstuk bij wie is. Handig als jouw stukken gewild zijn. En zelf weet je natuurlijk ook altijd van wie je iets geleend hebt. Het overzicht kwijtraken zul je niet zomaar. Ik heb zelf nog niks geleend of uitgeleend – ik heb de app echt pas net ontdekt – maar ik ben druk bezig met het uploaden van items. Natuurlijk zal ik mijn ervaringen hier vertellen zodra ik echt aan het (uit)lenen ben geslagen.

Een community bouwen

Iedereen kan een eigen community – COMNunity – bouwen binnen Comn. Daarin kun je mensen uitnodigen, zodat je in een kleinere kring dingen kunt uitlenen. Je zou een community van je eigen vriendengroep of buurt kunnen aanmaken, maar ook een specifiekere groep met mensen die een bepaalde stijl leuk vinden. Op deze manier kun je ook onderscheid maken tussen stukken die iedereen mag lenen en stukken die je alleen aan een bepaalde groep mensen beschikbaar stelt.

Deel je kleding en je verhalen

Een van de leukste dingen aan een kledingruil met vrienden, is dat je vervolgens ziet hoe jouw stukken door een ander met plezier worden gedragen. Omdat de COMN-community wat groter is, is daar een speciale functie voor bedacht: iedereen die een kledingstuk leent en draagt, kan daar een foto van uploaden. Zo kun je precies zien op welke feestjes jouw jurk allemaal geweest is of hoe iemand anders die mooie jas combineert. Ik weet hoe waardevol het voor het koesteren van je kledingstukken is om stil te staan bij de bijzondere momenten waarop je ze droeg. Hoe leuk is het dan om daar de herinneringen van anderen aan toe te voegen?

Wat kost lenen via de COMN-app?

In de FAQ zie ik staan dat de app vanaf de zomer een maandelijks bedrag zou moeten gaan kosten, maar dat heb ik nog niet ontdekt. Ik heb hem nu gratis gedownload, maar houd je uiteraard op de hoogte zodra dit verandert.

Maak een account op COMN

Nu is het natuurlijk zaak om de community aan te zwengelen. Dus zie jij ook iets in het delen van je kleding via CONMN, download dan de app en maak een account aan. Dat is echt binnen een minuutje geregeld en héél overzichtelijk.

Ik heb zelf trouwens een ‘Leiden’-community aangemaakt, omdat ik daar woon. Wil jij in die groep, stuur me dan even een berichtje via het contactformulier of op Instagram. Dan gaan we dat regelen, het lijkt me heel leuk om elkaar daar te zien.

De screenshots in dit artikel zijn afkomstig van de app en de Instagramfeed van COMN.