Hobby’s waar ik nu extra ruimte voor heb

Hoe gaat het met jullie? Hier best oké. Ik kom langzaamaan meer in een slow mood, waarbij ik probeer te genieten van het rustige leven in plaats opgefokt de hele dag het nieuws zit te inhaleren. Dat doet me goed.

Natuurlijk zijn er dingen die ik normaal graag doe, die nu niet kunnen. Ik zit normaal gesproken vaak in het theater, banjer door musea en ik mis mijn rondjes over de markt. Ontspannen boodschappen doen, koffiedrinken, dat zit er nu even niet in. En het belangrijkste: gezellig eten met vrienden, even de stad in of langsgaan.

Toch is dat allemaal enorm te overzien, als ik het afzet tegenover de zorgen waar anderen in dit land en in de wereld mee kampen. Bovendien zijn er andere dingen voor in de plaats gekomen, waar ik echt van geniet. Dingen die ik altijd al graag doe, krijgen extra waarde en ik ben me er nog bewuster van hoe fijn het is er tijd in te kunnen steken.

Bezigheden waar ik nu meer tijd voor neem

Wandelen

Even een blokje om of een langere wandeling, in de zon of juist voor het slapengaan. Ik deed dit al vaak, maar nu is het me extra dierbaar. Zeker in de ontluikende lente. Nu wandel ik praktisch elke dag wel een stukje, alleen, met mijn vriend of met iemand anders, maar natuurlijk wel netjes op afstand.

Contact met vrienden

Ja, het is waar: sommige mensen spreek of app ik meer dan anders. Hoewel ik het fysiek elkaar zien echt wel mis, is de drempel om even te (video)bellen zoveel lager geworden. Iedereen is natuurlijk sowieso minder uithuizig en velen hebben behoefte aan een uitlaatklep, dus we zoeken elkaar juist online op. Dat is toch bijzonder?

Tuinieren

Goed, we hebben geen tuin, maar een terrasje. Maar ik heb nu extra veel lol in het zaaien en het wroeten tussen de plantjes. Is ook even lekker een momentje buiten. Ik schreef al een artikel over duurzame dingen die je nu in huis kunt aanpakken (er staan ook meer praktische klusjes op) en tuinieren is er zeker een van.

Samen film kijken

Dat klinkt gek, maar met Netflix party (waar je via Netflix gelijktijdig dezelfde film aan kunt zetten en daarover kunt chatten) kijk ik nu films met mensen waar ik eigenlijk nooit films mee kijk. En waar ik me normaal vaak laat afleiden door mijn telefoon, kijk ik nu geconcentreerd. Even terugspoelen kan natuurlijk niet als je met anderen kijkt en de chatbox is reuzegezellig.

Spelletjes

Doe ik altijd graag, met mijn vriend of een grotere groep. We hebben een aardige collectie spellen voor twee personen en dat is absoluut een uitkomst. Er zijn trouwens ook digitale mogelijkheden om samen bordspelletjes te doen, die wil ik ook gaan ontdekken.

Lezen

Vlak voor de crisis uitbarstte, was ik weer begonnen met het leven van Harry Potter. Dat werd aangewakkerd door een pubquiz in Harry Potter-thema. Ik was begonnen bij deel 4 – de eerste drie delen heb ik allemaal wel 20 keer gelezen gok ik – en ik heb nu al tot en met deel 7 uit.

De bibliotheek is nu helaas gesloten, maar mijn vriend heeft een e-reader en ik heb ook nog best wat ongelezen boeken in de kast staan. Ik kan me – nu de eerste nieuwshonger en spanning wegge-ebt is, goed concentreren op een boek, merk ik!

Uit het raam staren

Ik ben zo iemand die in een gebouw – of dat nou bij vrienden thuis of op een vakantieadres is – eerst even naar het raam loopt om het uitzicht te bekijken. Ik staar graag uit ramen. Zelf wonen we hoog en ik geniet altijd al erg van de veranderende luchten, de zonsondergang en het uitzicht over de stad.

Ik neem nu nog vaker een moment om, vaak met een kop koffie in de hand, over de stad te staren en te bestuderen wat er allemaal op straat gebeurt. Heel rustgevend en ook een fijne vorm van vermaak, zelfs als er helemaal niet zoveel spannends te zien is.

Kaartjes schrijven

Ook zoiets wat ik altijd graag doe bij gelegenheden. Maar nu ook veel vaker zomaar! Gewoon even een vrolijk teken van leven, dat is toch hartstikke leuk om te krijgen? Ik ontving er zelf ook al een paar, waaronder zelfs een zelfgeschilderde!

Bloggen en blogs lezen

De gekke tijden geven ook veel schrijfinspiratie, merk ik! Het komt bij vlagen, maar dat is prima. Kunnen schrijven en jullie reacties lezen geeft ook een gevoel van verbondenheid. Ook lees ik weer lekker veel blogs van anderen! Heb jij nog een leestip (dat mag ook je eigen blog zijn), deel hem dan hieronder even!

Activiteiten die ik ook nog kan gaan doen

Er zijn nog meer dingen die ik graag thuis doe, maar nog niet meer aan ben. Ik schrijf ze wel even op ter inspiratie, maar wil mezelf vooral geen druk opleggen. Het komt wel weer. Of niet. Ook goed!

  • Uitgebreid koken. Ik was lekker met mijn kookboeken aan de slag de afgelopen maanden, maar nu staat dat op een laag pitje. Komt denk ik ook omdat ik de supermarkt echt níet ontspannen vind op dit moment.
  • Naaien. Dit is natuurlijk een prima moment om de naaimachine erbij te pakken, maar dat is er nog niet van gekomen. Misschien omdat ik het gevoel heb dat ik eerst de reparatieklusjes moet doen die ik hier zo dapper voorstelde, voor ik ‘vrij’ aan de slag mag. Onzin natuurlijk, het is een hobby! Ik denk dat ik de leukste naaiblog Karin Kay eens door ga spitten voor inspiratie.
  • Podcasts luisteren. Dat doe ik normaal gesproken vooral onderweg en dat ben ik nu gewoon veel minder. Ook gaan mijn favorieten nu heel veel over de corona-crisis en ik merk dat ik daar minder behoefte aan heb dan de eerste weken. Ik luister trouwens altijd graag naar Man met de microfoon, Echt gebeurd, Damn Honey en Met Groenteman in de kast. Heb jij nog aanraders?