Tips voor het verkopen op de vrijmarkt

Hoe heb jij de verjaardag van de koning gevierd? Ik dit jaar voor het eerst op de vrijmarkt. Met twee vriendinnen hebben we onze overbodige huisraad, kleding, apparatuur, boeken en wat al niet meer van de hand gedaan. Ik vind het superbelangrijk om spullen die je niet meer wilt hebben een tweede leven te bezorgen en ik doe dat het liefst zo concreet mogelijk. En wat is er directer dan winkeltje spelen op de rommelmarkt?

Ik vond het superleuk om samen de marktkoopvrouw uit te hangen en mensen blij te maken voor een prikkie. Ik kan het iedereen aanraden en geef je graag wat tips om je verkoop leuk en succesvol te maken, voor volgend jaar of misschien zelfs al op 5 mei! Natuurlijk is dit helemaal gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen, dus vul me vooral aan als jij andere aanraders hebt.

Tips & tricks voor op de vrijmarkt

 1. Kies je plek
  Het verschilt nogal per vrijmarkt hoe je aan een plek komt. Wij hadden het the easy way: we huurden een kraam die voor ons gereserveerd was. Op andere markten zul je zelf met krijt in de weer moeten of met een slaapzak urenlang je plekje bewaken, maar dit vond ik wel zo ontspannen. Onze vrijmarkt duurde van half 10 tot 14 uur, dus we hoefden niet zo vroeg op. Misschien voor sommige een lafjes, maar wat mij betreft erg prima.
 2. Wees voorbereid
  Zorg voor wisselgeld, tasjes, kranten om in te pakken en natuurlijk koffie of thee en wat te eten. En oh ja, oriënteer je op waar een wc is. Dat was ik even vergeten en ik stond echt op knappen aan het eind. Maakte het niet minder leuk hoor, maar comfortabel is anders!
 3. Stel de boel leuk op
  Alles schoon en netjes meenemen is het minste wat je kunt doen, maar alles een beetje leuk opstellen werkt zeker mee voor de verkoop. Wij hadden best veel spullen, dus het was wel even puzzelen om alles in de kraam te krijgen. Het is in elk geval handig om wat met hoogte te werken, dan vallen stukken meer op. Maak ook gebruik van de dingen die je wilt verkopen, van sieradenrekjes tot blikken of bakjes. Dat scheelt weer terug sjouwen. Sieraden heb ik waar mogelijk op een vrolijk kartonnetje geprikt, zo raakte ik geen dingen kwijt en konden mensen het makkelijk meenemen.

  Ik vond een kraam ten opzichte van een kleedje heel handig omdat je er ook dingen aan op kunt hangen.  Ideaal voor tasjes, kleding en kettingen. Maar een kledingrek of een klaptafel is natuurlijk ook een oplossing. Mensen hebben duidelijk verschillende voorkeuren. De een kijkt graag naar netjes uitgestelde spullen, de ander graait liever in een doos. Als je voor elk wat wils doet, trek je verschillende klanten.

 4. Wees vrolijk & maak contact
  Begroet mensen vrolijk, maak ze een compliment. Het werkt op mijn werk in het theater en ook op de vrijmarkt. Bovendien raak je nog eens aan de praat en dat maakt je dag sowieso leuker. Het verhaal van de dag? Een dametje van 94 dat flink wat van onze oorbellen en kettingen kocht. Dat is weer eens wat anders dan de schatten dragen die je zelf van je oma erft. Maar ook alle mensen die trots hun aankopen lieten zien vond ik geweldig. Allemaal tweedehands schatgravers, dat is toch een mooi teken?
 5. Verkoop actief
  Mensen vinden het leuk om iets over je spullen te horen. Dring jezelf niet op, maar als ze interesse tonen, kun je best iets vertellen over die mooie film of dat leuke tasje. Wij hadden de spullen niet geprijsd, maar ik had wel het idee dat het noemen van een (lekker lage) prijs hielp om ze over de streep te trekken.
 6. Trek de aandacht
  Als er mensen staan, trekt dat mensen aan, dat zag je echt. Zorg dus dat er iets te beleven valt bij je kraam. Wij deelden gratis koekjes uit bij elke aankoop! Dat kost niet veel vinden mensen erg leuk. Verder lichtten wij de bijzondere items uit met vrolijke bordjes. Boeken liepen niet zo goed, maar degene die we op het mini-ezeltje erbij zetten, gingen wel vlotter weg. Maar het volgende punt was wel de grootste aandachtstrekker.
 7. Ga in de uitverkoop
  Wij wilden gewoon van alles af – niet helemaal gelukt – maar daarbij hielp het om tegen het einde flink af te prijzen. En we wilden daarmee bovendien de eersten zijn! Ons kraampje werd gewoonweg overspoeld toen we omriepen dat alles voor 50 cent of minder wegging. Later zakten we nog naar de 20 cent. Alles wat we overhielden zou toch naar de kringloop gaan, dus op het laatst hebben we zelfs nog spullen geruild voor een stukje zelfgemaakte fudge en een vaas gratis weggegeven.
 8. Heb er lol in
  Wij gingen er niet heen om ons fortuin te maken, maar om van dingen af te komen en dat was een heerlijke insteek. We hadden voor sommige spullen zeker meer kunnen vragen, maar alles wat je verkoopt, is gewoon letterlijk ‘mooi meegenomen’. Als je veel geld wilt verdienen, zul je misschien deels andere tactieken willen inzetten, maar dit was voor ons een geweldig leuke manier om de vrijmarkt te beleven.