Duurzame activiteiten om thuis te doen: kleding

Wat kreeg ik leuke berichtjes over mijn tips voor duurzame activiteiten die je in en om je huis kunt doen. Voorlopig zitten we nog wel even binnen, dus doe ik er nog een voorstel voor leuke, duurzame activiteiten thuis. We zoomen in van het huis zelf naar één van mijn favoriete thema’s: duurzame dingen die je kunt doen in en rondom je kledingkast.

Duurzame activiteiten voor thuis: rondom je kledingkast

Bij veel mensen valt er qua kleding nog best wat te verduurzamen. Daarbij wordt vaak gedacht aan het duurzamer kopen van kleding. Maar nu de winkelstraat ingaan geen goed plan is, kunnen we het eens over de andere – en waarschijnlijk nog wel duurzamere – stappen hebben die jouw kast groen gaan maken.

Duurzame activiteiten: kleding repareren

Kleding repareren

Ik heb een stapel kledingstukken liggen waar iets kapot aan is: een losse knoop, een gaatje in de mouw, dat werk. Het was sowieso mijn voornemen om dat tijdens mijn 30-Wears Challenge te fiksen en dit is een mooie gelegenheid. Ik kruip de komende weken dus sowieso achter de naaimachine.

Schoenen poetsen

Naast reparaties is ook onderhoud een heel belangrijk onderdeel van een duurzame omgang met je kleding. Schoenen gaan veel langer mee als je ze regelmatig een beurt geeft. Bouw een momentje in om de al je schoenen even na te gaan en op te poetsen. Zijn ze straks weer als nieuw!

Je kledingkast opruimen

Met het uitmesten van hun kledingkast zijn volgens mij al heel veel mensen aan de slag. Ik kreeg al van meerdere kanten vragen waar je kleding kunt inbrengen die je niet meer draagt (heb ik trouwens een artikel vol opties over).

Inderdaad een prima klus als je veel thuis bent, zeker met een vers seizoen voor de deur. Ik ben trouwens niet voor wegdoen om het wegdoen (dat leidt vaak weer tot bijshoppen op termijn) maar een nette, overzichtelijke kledingkast maakt echt dat je een groter deel van je kleding zult dragen en ook meer mogelijkheden tot combineren ziet.

Mijn basistips voor een efficiënte kastindeling:

  • zorg dat al je kleding zichtbaar en makkelijk bereikbaar is en regel dat ook voor je sieraden en accessoires
  • zorg voor een hang- en een legdeel en mooie, stevige hangers die je kleding niet beschadigen maar ondersteunen
  • leg donkere kleding niet op kleur, want dan is het onderscheid moeilijk te maken en zie je slecht wat je hebt
  • berg seizoenskleding die je niet draagt weg buiten je kast, dat verrommelt alleen maar
  • hang kleding altijd netjes in de kast, want als je ’s ochtends nog moet strijken, trek je het waarschijnlijk nooit aan (tenzij je discipline van mijn vriend hebt, die in de morgen trouw zijn overhemd strijkt)

Nieuwe combinaties proberen

Ik kan me best voorstellen dat je bij het thuiswerken lekker je meest comfortabele kloffie uit de kast trekt. Niks mis mee! Maar je kunt deze dagen ook zien als een kans om alles uit de kast te trekken. Figuurlijk dan, je had ‘m net zo netjes opgeruimd, slimmerd.

Lekker nieuwe kledingcombinaties proberen dus! Dat is leuk en duurzaam. Want hoe meer je kunt combineren, hoe minder kleding je nodig hebt voor een complete garderobe. Het grote voordeel: je hoeft nu het huis niet uit, dus kun je langzaam ontdekken of deze outfit iets is waar je je comfortabel in voelt.

Een paar ideeën om tot nieuwe kledingcombinaties te komen:

  • Kies een item dat buiten het seizoen valt en combineer daarmee een outfit voor het weer van nu
  • Kies een kleur die centraal staat in je outfit. Voor inspiratie, zie de Color my Closet-challenge die ik vorig jaar en pas nog deed. Of draai aan dit wiel om de kleur van de dag te bepalen
  • Kies eerst je schoenen en pas daar de rest van je outfit op aan
  • Of start juist met een accessoire
  • Draag een kledingstuk op een andere manier dan bedoeld: een rok als jurk, een jurk als trui, een trui als sjaal
Door de grijze, wollen jurk als een trui boven de bloemenrok te dragen, werd dit een vrolijke, maar winterse outfit.

Jouw duurzame activiteiten in huis

Ik ben benieuwd wat de duurzame activiteiten en klussen zijn die jij op dit moment aanpakt. Misschien heb je wel een opgevolgd uit mijn vorige lijst met activiteiten, die helemaal in het teken stond van een duurzaam huis en een groene tuin. Of ga je liever met je kleding aan de slag?

Krijgen jullie al genoeg van deze ideeën voor duurzame activiteiten of kun je nog best wat tips gebruiken? Laat me dan weten wat je graag wil aan pakken in of rondom huis, dan kan ik daar misschien weer ideeën voor geven in een volgend artikel. Zo houden we elkaar lekker van de straat.