7 Kleine daden voor de echte kerstgedachte

Dit artikel schreef ik drie jaar geleden en het wordt elk jaar weer veel gelezen. Op aanraden van een lieve lezeres plaats ik het dit jaar opnieuw. Want inderdaad: zeker dit jaar is het mooi om van Kerst een liefdevol feest te maken, met oprechte aandacht voor elkaar, ook van een afstandje. In de hoop dat het je inspireert! 

Vorige week woensdag, 6 december. Terwijl ik in mijn hoofd nog na zat te genieten van de fijne Sinterklaasperikelen van de avond daarvoor, stond ik op werk al tussen de opgetuigde kerstbomen gratis glühwein en warme chocolademelk uit te delen op de maat van ‘ All I want for Christmas’.

Waarom die haast?

In de supermarkt waren de kerstkransjes al weken eerder verschenen en ook de kruidnoten lagen al een paar dagen in de uitverkoop. Prima om verspilling tegen te gaan natuurlijk, maar ik voelde me vooral heel erg opgejut. Nog een paar dagen zachtjes grinniken om de briljante sinterklaasgedichten die ik kreeg, was er niet bij. We moeten door, door, door naar het volgende feest.

Vroeger kon ik het maar stom vinden dat mijn ouders de kerstboom pas op 24 december neerzetten – om hem keurig tot 6 januari, Drie Koningen, te laten staan – maar ik begrijp dat steeds beter. Het lijkt wel of we geen moment meer zonder feest, gewoon normaal kunnen. Er moet altijd iets op handen zijn waar cadeautjes en speciaal snoep voor moeten worden gekocht.

Kerst is het feest van licht

Vergis je niet, ik ben dol op gezellig samen zijn met leuke mensen en al helemaal op warme chocola. Maar voor mij draait kerst toch om meer. Om lichtpuntjes zoeken in de duisternis. Om een aandacht voor elkaar, het brengen van wat hoop in een soms grimmige wereld.

Inmiddels zijn we een week verder en kom ik langzaam in de kerstsferen. De adventsster hangt en ik heb zelfs de LP met kerstliedjes van Herman van Veen al gedraaid. Het komt vooral, omdat ik heb geprobeerd te vangen wat kerst voor mij een echt feest van licht zou maken: aandacht voor anderen, zowel dichtbij als verder weg, aandacht voor wie het moelijker heeft dan ik en ruimte voor genieten en dankbaarheid. Ik heb die gedachten omgezet in kleine daden, die iedereen kan doen om er een vrolijke, lichte kersttijd van te maken.

Kleine daden voor het echte kerstgevoel

 1. Maak contact
  Bel iemand op die je lang niet gesproken hebt, ga spontaan langs of stuur gewoon weer eens een appje. Maak plannen voor een afspraak met mensen die je graag om je heen hebt. Zelfs als het wat verder in de toekomst ligt, leg wat vast en maak tijd voor elkaar.
 2. Steek een kaarsje aan
  Een letterlijk lichtpuntje in het duister voor iemand die het kan gebruiken. Laat iemand gerust weten dat er een kaarsje voor hem of haar brandt bij jou. Het is een mooi teken dat je aan iemand denkt.
 3. Schrijf echte kerstkaartjes
  Kies met zorg een wens uit voor de ontvanger. Dat kan een eigen tekst zijn, maar ook een stukje uit een lied of een gedicht. Zelf een kaartje knutselen mag natuurlijk ook.
 4. Help iemand uit de brand
  Neem een dienst over van een drukke collega, bied aan om op het kind van je zus te passen. Met een beetje attent zijn, kom je al heel ver. Zowel in je eigen omgeving – wens iemand succes, sterkte of een fijne verjaardag – als naar andere mensen die je tegenkomt. Als je met een open blik over straat loopt – laat je telefoon maar even in je zak – kom je altijd mensen tegen die je hulp even kunnen gebruiken. Met het vinden van de weg, het tillen van iets zwaars of het stappen van een glad stoepje.
 5. Geef iets aan een vreemde
  Dat klinkt ongemakkelijker dan het hoeft te zijn. Je kunt bijvoorbeeld iets kopen voor een dakloze, een kop koffie bijvoorbeeld. Ook zijn er talloze kerstacties waarbij je iets extra’s doneert voor de kerst aan mensen die het nodig hebbenOp een weggeefgroep op Facebook zijn er vast gegadigden voor iets wat jij kunt missen. Ik verzon nog 8 manieren om iets te geven zonder dat het geld kost, die prima bij de kerstgedachte passen.
 6. Houd een dankbaarheidslijstje bij
  Kerst is ook een mooie tijd om stil te staan bij de mooie dingen in het leven. Waar word je vrolijk van, waar ben je blij mee? Neem elke dag even de tijd om hierbij stil te staan. Je kunt het ook opschrijven.
 7. Neem de tijd
  Voor de mensen om je heen, maar ook voor jezelf. Race niet van hot naar her, maar maak ruimte voor vrije momenten en de dingen die je graag doet. Een fijn boek, een avondwandeling, een nieuwe plaat. Kijk om je heen en laat je verrassen door de mooie dingen om je heen.

Ik wens jullie een liefdevolle kersttijd vol aandacht en licht