Duurzame activiteiten om thuis te doen: huis & tuin

Voornamelijk thuis zijn, op een rondje wandelen voor de nodige zon op je snuit na. Begin jij je al te vervelen na de eerste week ‘afstand houden’? Dan heb ik tips voor een aantal duurzame activiteiten in en rondom huis voor je, die perfect zijn nu we beter niet de hort op kunnen gaan. Deze duurzame bezigheden zijn allemaal gericht op je huis, van je interieur tot je tuin.

Take it slow

Nee, het is niet nodig dat we met onze extra tijd thuis opeens mega-efficiënte superwezens worden die stapels briljante boeken uitlezen, ons huis en onze kledingkast perfectioneren, compleet in shape komen en beginnen aan het leren van twee nieuwe talen.

Doe het vooral lekker rustig aan als je daar behoefte aan hebt in deze toch stressvolle en onzekere periode met een eindeloze stroom aan angstaanjagend nieuws rondom het coronavirus. Het is prima om je rust te pakken, wat in de zon voor het raam te luieren of wat langer in bed te blijven liggen.

Duurzame activiteiten in huis en tuin

Maar heb jij wél behoefte wat afleiding? En kun je wel wat ideeën gebruiken voor bezigheden thuis, dan brengt dit artikel wat inspiratie. Ik heb nog meer thema’s en plannen in mijn hoofd, dus dit is wellicht is dit pas deel één van een reeks ideeën. Maar ik weet hoe ik ben met het doorzetten van series op mijn blog, dus ik beloof niks. Hier in elk geval vast mijn tips voor duurzame activiteiten gericht op je interieur en je tuin.

Duurzaam bezig met je interieur

Als je veel thuis bent, is het best logisch om dat huis zelf eens onder handen te nemen. En ook op het gebied van interieur vallen er best wat duurzame klusjes te verzinnen. Sommige leuk, andere meer praktisch. Of je nu toe bent aan vermaak of voldoening, er zit vast iets bij dat jij aan kunt pakken.

Planten stekken

Het voorjaar breekt aan, dus het is sowieso de ideale tijd om met je planten bezig te zijn. Je kunt de gegroeide planten weer verpotten en ook stekken gaat goed in de lente. Mijn Epripremnum-stek mag de grond zelfs al in! Het is heerlijk om voor iets te kunnen zorgen, vind ik zelf. Meer weten over écht groene planten? Ik zette alles over duurzame planten en plantverzorging op een rij.

Je apparaten onderhouden

De vriezer ontdooien, je waterkoker of de douchekop ontkalken en je fiets smeren. Misschien niet de leukste klusjes, maar wel heel duurzaam. Je vriezer wordt veel energiezuiniger en apparaten gaan écht langer mee als je er goed voor zorgt. De vriezer heb ik laatst gedaan, maar er staan nog wel wat klussen op mijn lijst. Ben ik echt niet dagelijks mee bezig, maar het geeft absoluut voldoening om af en toe iets af te strepen.

Een lijstje maken van wat je fijn vindt aan je huis

Als je opeens meer tijd doorbrengt dan normaal, kunnen twee dingen gebeuren: óf de muren komen op je af en je raakt je woning he-le-maal zat. Of je bent dolgelukkkig met die fijne plek waar jij je volledig thuis voelt.

Misschien wisselen die twee gevoelens elkaar wel af. Om de balans naar de optimistisch kant door te laten slaan, raad ik je aan een lijst te maken met dingen die je fijn vindt aan je huis. Dat is niet alleen goed voor je algehele geluksgevoel, maar kan je ook een ritje naar de bouwmarkt of meubelboulevard besparen (en daar gaan we natuurlijk niet heen deze dagen). Zelf pak ik mijn lijstje van een paar jaar terug er nog eens bij. Ik ga het zeker aanvullen! Zal ik een update delen?

Je huis een duurzame make-over geven

Klinkt misschien tegenstrijdig met het vorige idee, maar het is natuurlijk ook prima om wél iets te veranderen in huis. Juist door veel thuis te zijn, merk je waarschijnlijk extra goed wat beter kan. Gelukkig kan iets veranderen in je interieur ook zonder shoppen!

Je kunt het groots aanpakken door te schuiven met meubels, maar ook aanrommelen met kleine zaken. Stof je verzamelingen af en zet ze anders neer, combineer je accessoires in een nieuwe opstelling of wissel je stoel in de woonkamer om met die naast je bed.

Zo voelt je huis weer als nieuw en kun je weer extra genieten van je spullen. De fraaie blog By Christiana geeft in dit artikel ook inspiratie voor mini-make-overs die bijna allemaal zonder iets nieuws te kopen te bewerkstelligen zijn.

Ik wil je ook mijn favoriete interieurblog niet ontzeggen: Eenigwonen, ik volg Karin al jaren! Ze heeft een oog voor design, kleur en vintage woonschatten (die ze deels ook verkoopt) en schreef deze week óók een artikel over klussen om in huis aan te pakken.

Een duurzame & groene buitenboel

Ben je tevreden met binnen, dan is buiten aan de beurt. Heb jij een terras, balkon of tuin? Nu de zon is gaan schijnen is het heerlijk om daar bezig te zijn. Zo pak je veilig en wel meteen wat zon en frisse lucht mee. Wij gaven ons terras twee jaar terug een duurzame make-over (zie deel 1 en deel 2) en afgelopen weekend ben ik weer aan de slag gegaan om het klaar te maken voor de lente.

Duurzame activiteiten: biologische bloemen zaaien.

Zonder langs het tuincentrum te hoeven (#stayinghome), want ik had nog allemaal bloemzaadjes – waaronder een speciale bijenmix – en van die leuke zaaikaarten die je in de grond kunt stoppen, zodat er bloemetjes uitkomen. Ik kan niet wachten!Verder heb ik vooral geveegd en gepoetst, zodat we als het net wat warmer is (en vooral wat minder waait) volop kunnen genieten van ons mini-buiten.

Staat er bij jou iets aan duurzame activiteiten op je to-do lijstje of doe je het eerder rustig aan?