Duurzame ondernemers steun je zo

We gaan moeilijke tijden tegemoet. Zeker voor ondernemers en mensen met flexibele contracten is het nog maar de vraag hoe zij in hun inkomen moeten gaan voorzien nu de wereld om ons heen steeds meer op slot gaat. Dat geldt dus ook voor duurzame ondernemers.

De impact van het coronavirus op duurzame bedrijven

Veel duurzame bedrijven zijn kleine en idealistisch en hebben weinig reserves. Ik wil nooit aanzetten tot consumptie. Toch zou ik het vreselijk vinden als juist de bedrijven die pionieren voor een duurzame en eerlijke toekomst het onderspit delven. En het zijn niet alleen de ondernemers hier waar ik me zorgen over maak.

Zeker in het geval van eerlijke kleding en artikelen, die vaak geproduceerd worden in landen waar de arbeidsomstandigheden en kansen toch al broos zijn, komen de mensen die ze maken pijlsnel in het nauw als de productie wegvalt. Sara schreef een goed maar verdrietig stuk over de gevolgen van de corona-crisis voor de gehele kledingindustrie – niet per se het duurzame deel – dat ik je aanraad om te lezen. Als er één moment is om te stemmen met je portemonnee en te steunen wat je wilt behouden, is het nu.

Support duurzame ondernemingen

Als je toch al van plan was iets te kopen bij een duurzaam bedrijf, probeer dan te zoeken naar manieren om die aankoop nu te doen, in plaats van uit te stellen tot het misschien te laat is. Ik geef je een paar ideeën.

Koop een cadeaubon bij een duurzaam bedrijf

Een cadeaubon is een heel mooie manier om nu vast geld uit te geven aan een aankoop die je nu even uitstelt. Dit kan een bon van je favoriete eetplek zijn waar je onder andere omstandigheden nu op het terras zou zitten. Of van de kledingzaak waar jij gewoonlijk in de lente je tweedehands of eerlijke garderobe aanvult. Ook kringloopwinkels zullen het zwaar krijgen of misschien al hebben. Mail of bel ze met de vraag of ze mogelijkheden hebben tot een steuntje in de rug.

Het mooie van een bon aanschaffen bij een zaak waar je toch wel weer gaat komen, is dat je nu niets hoeft aan te schaffen ‘om het aanschaffen’. Ik zie al veel bedrijven die als dank voor jouw steun en vertrouwen een bedrag of percentage op je aangekochte bon erbij doen. Die ‘rente’ mag je dus komen besteden zodra dat weer kan. Een lief gebaar, dat je misschien zelfs af kan slaan, als je het kunt missen. Dan kunnen zijn dat geld weer steken om het hoofd boven water te houden in economisch zware tijden.

Gebruik de bezorgservice

Ik zie al allemaal veerkrachtige ondernemers hier in de buurt met creatieve oplossingen komen. Restaurants gaan bezorgen, winkels zonder webshop verkopen via Instagram en bezorgen thuis per bakfiets.

Wellicht kun of mag je niet de deur uit. Of wil je dat liever niet terwijl je toch graag een aanschaf zou doen. Kijk dan eens of je hier gebruik van kunt maken. Deze service vraagt behoorlijk wat van een ondernemer, dus bestel niet achteloos om vervolgens weer terug te sturen (dat is sowieso nooit een duurzaam idee).

Neem een online dienst af

Naast bezorgservices bieden allerlei ondernemers online hun diensten aan. Misschien kun je wel deelnemen aan een webinar met stijladvies, ik noem maar iets! Daar kun jij je vrijgekomen reistijd aan besteden en zo heeft de ondernemer toch een inkomen.

Dit geldt trouwens niet alleen duurzame ondernemers, maar ook voor culturele instellingen. Ook die zijn dicht en hebben dus problemen. Er duikt allerlei online aanbod op om je mee te vermaken. Ik ga zeker Orkater & Chill kijken, waar één van mijn favoriete theatergezelschappen elke dag een registratie van een van hun voorstellingen plaatst. Doe als je het kan missen een donatie als dank!

Ook het Movies That Matter-festival, waar enorm belangrijke en interessante films en documentaires over maatschappelijke onderwerpen getoond worden, gaat online door! Een kaartje kost 8,50 en daarmee heb je 48 uur toegang tot een film. Ik kom graag op het festival, dus ga absoluut iets uitkiezen. En het IDFA zet ruim 300 gratis documentaires online plus een heleboel betaalde.

Geef een shout-out aan een duurzaam bedrijf

Heb je niks nodig of te besteden? Met een kleine ode op internet maak je duurzame ondernemers ook heel blij. We brengen deze dagen met zijn allen veel tijd online door, dus maak daar gebruik van om eens jouw favoriete duurzame bedrijven te delen. Vertel waarom jij kiest om je aankopen bij deze winkel te doen of je diensten bij deze persoon afneemt.

Nu ik praktisch de hele dag thuis ben, voel ik me extra dankbaar dat ik zo’n fijn huis heb waar ik me thuis voel. Dat komt mede door de mooie en betekenisvolle spullen waarmee we ons omringt hebben. Veel familiestukken en kringloopvondsten, maar hier en daar ook iets van een duurzaam bedrijf. Zoals het vaasje op de eerste foto en de print hieronder. Ik ga daar de komende tijd af en toe wat over delen op Instagram, waarbij ik natuurlijk ook de ondernemers achter dat moois uitlicht.

Bonustip! Koop nu vast je cadeaus

Lezer (en groene blogger) Sasja kwam met een heel goede aanvullende tip, die ik er gewoon nog even bijzet: koop nu alvast de cadeaus voor verjaardagen die gaan komen! als er iets gewoon doorgaat, zijn het verjaardagen – al dan niet gevierd met maximaal drie gasten.

Door nu vast cadeautjes te kopen bij je favoriete ondernemers – dat kunnen ook duurzame uitstapjes als een diner, lunch of een workshop zijn – geef je jouw favoriete duurzame bedrijven nu vast een inkomen. Nog een voordeel: doordachte cadeautjes zijn vaak een stuk geslaagder dan last minute aankopen die je doet omdat je die avond iets mee moet brengen naar een feestje.

Denk het om

Ergens – los van al het persoonlijk leed en de zware taak waar we nu voor staan als maatschappij – denk ik dat het ook mooi is om even los te komen van het onze normale patronen.

We zijn zo gewend dat alles op elk moment van de dag beschikbaar is en we constant vermaakt kunnen worden. Ik schreef al eens een pleidooi voor geduld in consumptie, dat hierop wel aansluit. Probeer deze periode ook te zien als een kans om meer in het moment te zijn, contact te maken – al is het dan deels op afstand – en prioriteit te geven aan wat echt belangrijk is in het leven.

Ik wens jullie allemaal kracht in onzekere tijden. Of het nu om je gezondheid, je werk of iets anders gaat. Houd elkaar vast en in het oog, ook als dat even niet kan in letterlijke zin.