Dit droeg ik tot nu toe in 2019

Jullie weten misschien wel dat ik bijhoud hoe vaak ik mijn kleding draag. Dat heeft verschillende voordelen, maar het leukst vind ik dat je precies weet welke kledingstukken nou echt favorieten zijn. En ook welke stukken eigenlijk niet of nauwelijks de kast uit komen.

We zijn nu drie maanden onderweg in 2019 en daarom vind ik het waardevol om de balans op te maken. Ik houd van cijfertjes, omdat ze inzicht geven in mijn eigen stijl en mijn manier van kleden. Mijn draaglijstje helpt me bij het voorkomen van toekomstige miskopen en geeft me een realistische kijk op wat ik graag aantrek.

De inhoud van mijn kast deze winter

Mijn totale kledingkast bestaat op dit moment uit 89 stukken. Dat is inclusief jassen en mijn galajurk, maar zonder sport- en slaapkleding. Daarbij komen nog 14 paar schoenen. Veel? Weinig? Het maakt me niet zoveel uit eigenlijk. Als ik mijn kleding maar regelmatig en met plezier draag.

Inmiddels heb ik geen capsule wardrobe meer, maar ik berg mijn seizoenskleding wel op. Daarom bevatte mijn winterkast de afgelopen drie maanden iets minder stuks, zeventig om precies te zijn.

 • 6 broeken
 • 4 rokken
 • 8 jurken
 • 2 jumpsuits
 • 6 truien
 • 3 vesten
 • 2 tops met lange mouwen
 • 10 tops met korte mouwen
 • 6 onderhemdjes en mouwloze tops
 • 7 blouses
 • 2 jasjes
 • 4 jassen
 • 10 paar schoenen

Wat ik heb gedragen

Alle broeken, 3 rokken, 4 jurken, beide jumpsuits, alle truien, alle vesten, één top met lange mouwen, 9 tops met korte mouwen, 5 hemdjes, 4 blouses, één jasje, alle vier de jassen en 9 paar schoenen. In totaal zijn dat 57 stuks. Dat betekent dat ik 13 kledingstukken niet gedragen heb de afgelopen drie maanden. Ongeveer 1/5 van mijn garderobe. Ook kwamen vier stukken slechts één keer uit de kast.

Veel gedragen

Verder met het goede nieuws. Dit zijn de vijf stukken die ik het meest heb gedragen. Het zijn voornamelijk basics en die doen het natuurlijk altijd wel goed.

 • Groene winterjas: 58 keer. Ik ben zo ontzetten blij met de aankoop van mijn tweedehands winterjas.
 • Veja sneakers: 30 keer. Wat een topsneakers. Ik wil wel op zoek gaan naar een nieuw, net exemplaar en deze voor de minder nette dagen gebruiken.
 • Veterlaarsjes: 29 keer. Ik kocht ze tweedehands voor twee euro en gebruik ze veel voor werk, maar de zool laat nu wel los, Snel lijmen!
 • Nudie jeans: 21 keer. Deze blijft dagenlang mooi in model zitten.
 • Grijze trui Friday’s Project: 20 keer. De ultieme wegkruipbasic die ook gewoon netjes is.

Je kon me de afgelopen maanden uittekenen in een outfit zoals hierboven. Ik ben lekker vaak voor makkelijk gegaan: een (spijker)broek met een mooie trui erop. Daarvan heb ik nu ook een heel fijne collectie waar ik erg tevreden mee ben. Ter afwisseling had ik regelmatig een trui met een rokje aan.

Weinig gedragen

Er zijn ook stukken die ik niet of nauwelijks heb gedragen. De jurken en blouses delfden dit seizoen duidelijk het onderspit. Op zich niet erg, want de meeste van die stukken draag ik het hele jaar door en zullen in de lente ook nog van pas komen.

Toch is het inmiddels ook tijd geworden om van een aantal stukken afscheid te nemen. In elk geval van een drietal jurkjes, een blouse, een paar hakken en een enkele top.

Voor sommige zal ik vervanging proberen te zoeken – na mijn koopstop natuurlijk – maar andere zijn simpelweg overbodig geworden. Het zijn stukken die ik nog wel mooi vind, maar die ik in praktijk niet draag omdat ze niet (meer) bij mijn lijf of leven passen. Het bijhouden van mijn kledingkeuzes helpt me enorm bij het maken van dit soort keuzes.

Ruilen en repareren

In april organiseer ik weer een kledingruil (wil jij dat ook doen, lees mijn tips dan even na). Dan komt een deel van mijn ‘afdankertjes’ hopelijk weer goed terecht bij een ander en wie weet vind ik zelf weer iets anders moois dat beter bij me past. Ook ga ik nog een paar stukken repareren en aanpassen, zodat ze nog wat langer meegaan.

Hoe kijk jij aan tegen het bijhouden van het aantal ‘wears’ van je kleding? Vind je het handig of juist overdreven?

 1. Ik vind het een heel goed idee om bij te houden hoevaak je kledingstukken draagt. Ik heb een app op mijn telefoon staan waarmee je outfits kan plannen en deze app telt dan ook voor je hoeveel je artikelen gebruikt. Gebruik de app op dit moment niet, maar dit vond ik wel een handige feature. Zo krijg je pas écht inzicht. Ook hou ik wel van de cijfertjes, dus leuk om te zien hoe jij dit aanpakt!

  1. Haha gelukkig! Toen ik dit artikel af had, dacht ik: misschien is dit wel heel erg saai. Maar ach, ik registreer het ook voor mezelf en niemand is verplicht om het te lezen. Maar fijn om te lezen dat jij het interessant vindt! Die app klinkt heel leuk, al weet ik niet of ik het geduld zou hebben om alles in te voeren. Ik houd het nu dus maar even bij lijstjes in mijn telefoon.

 2. Super goed idee om het bij te houden! Ik heb nu zo weinig kleding, dat ik dat eigenlijk niet meer hoef te doen haha. Maar ik blijf altijd kritisch kijken 🙂

  1. Dat kan ik me voorstellen ja. Bij mij is het ook steeds minder nodig, maar het is zo’n gewoonte geworden, dat het eigenlijk vanzelf gaat. En vooral voor nieuwe stukken vind ik het wel handig. Het is echt makkelijker voor me om een stuk dat ik van een kledingruil heb weer door te geven als ik echt zwart op wit zie staan dat ik het toch niet of nauwelijks heb aangehad.

 3. Ja hoor, ik houd nu voor het tweede jaar het aantal ‘wears’ van mijn kleding bij. Naar jouw idee! Om te streven naar minstens 30x dragen. Ook naar jouw idee! En dat idee had jij weer van Livia Firth. Ik gebruik hiervoor heel simpel de standaard-app ‘Notitie’ op m’n telefoontje. En zo’n 4x pj (toch een beetje de capsule wardrobe) werk ik hiervoor een Excel-sheet bij. Het werkt goed! Veel minder kleding die veel vaker gedragen wordt.

  1. Zo doe ik het ook ja! Kom je bij veel stukken al richting (of over) de dertig? Ik maak ze dan groen in mijn sheet, haha. Dat geeft stiekem wel een kick.

   1. Wow cool! 🙂 Ik heb een kolom GG (Genoeg Gedragen). Daarin zet ik dan een groot kruis. Inderdaad, echt een kick!

 4. Gaat lekker, Hermien! Leuk om te zien hoe je steeds meer grip krijgt op je garderobe. Heb je ook ontdekt waarom je bepaalde dingen niet meer draagt? Ik vind miskopen soms toch nog lastig te voorkomen, omdat ik anders nooit iets buiten mijn comfortzone (saaaaai) durf te kopen. Maar ja, dat experimenteren doe ik dan tweedehands zodat het niet zo erg is, maar toch…
  Na een jaar ben ik weer gestopt met tellen van wat ik draag. Ik weet precies wat ik heb en ook dondersgoed wat ik wel en niet draag. Alleen wordt het wel weer eens tijd om verwaarloosde dingen uit te kast te halen om te kijken of ik het niet op een andere manier kan combineren. En inderdaad, een paar dingen repareren die al een tijdje liggen te wachten :’)

  1. Ik moet zeggen dat echt miskopen me eigenlij nauwelijks meer overkomen, soms is het een ‘misruil’ bij een kledingruil, waarbij ik een overgebleven stuk toch nog een kans wil geven. Daar komen soms echte toppers uit voort, maar ook wel eens een stuk dat een volgende keer weer mee mag. Meestal ligt het grappig genoeg aan het materiaal! Ook word ik steeds ‘eenkenniger’ qua kleur, zeker nu mijn kledingkast krimpt, vind ik het fijn als het goed combineerbaar is. Ik voel me gewoon echt het best in herfstkleuren, weet ik nu zeker.

 5. Leuk om te doen. Ik hou het sinds afgelopen zomer bij, gewoon in een notitieboekje. Niet alles, trouwens. Basic shirts en zo, schoenen en jassen tel ik niet. Als ik zie dat een kledingstuk geen streepjes krijgt trek ik het bewust een keer aan. Dan kan ik meteen zien waar het aan ligt. Soms is het een onterecht vergeten kledingstuk, krijgt het weer een kans. Soms bevalt het echt niet, of niet meer en dan kan het naar iemand anders.
  Het bijhouden helpt ook om kleding niet te vaak in de was te doen. De meeste kledingstukken kun je echt meerdere keren aan voordat het gewassen moet worden. Vlek meteen weghalen, buiten hangen, ophangen. Dat scheelt enorm in de slijtage.

  1. Leuk om te lezen hoe jij het aanpakt. En nog leuker dat je weinig gedragen stukken juist een extra kans geeft. Ik draag kleding inderdaad ook altijd meerdere keren. En ik word steeds beter in het netje ophangen in plaats van over een stoel gooien. Heeft ook met het koesteren van je stukken te maken, dat vind ik ook belangrijk, maar het is vooral erg praktisch.

 6. Wat leuk om dat bij te houden! En wat handig om dan te zien dat je sommige dingen eigenlijk helemaal niet draagt. En echt ontzettend goed om dan kleding die je niet draagt een nieuw leven te geven. Eigenlijk ontzettend zonde natuurlijk als het maar gewoon in je kast hangt. Ik vind het wel heel inspirerend en ook leuk om zo te weten te komen wat ik nu echt vaak draag. Ik moet dit eigenlijk eens doen. 🙂

 7. Het is zeker leuk om een poosje bij te houden, dat kan heel makkelijk in een lijstje op je telefoon of gewoon old school in een schriftje. Mocht je het proberen, dan vind ik het leuk om te horen wat je inzichten zijn!

 8. Ik ben nav jouw post ook hier mee begonnen en sindsdien doen er ook twee collega’s mee .

  Sinds 10 december heb ik 51 items gedragen waarvan ik alleen de 30 wears heb ‘gehaald’ voor twee paar schoenen. Jassen tel ik niet mee omdat ik er maar twee heb en die genoeg wear krijgen.

  En ik heb een dierenprint rok als ‘trenditem’ en dacht echt dat ik makkelijk aan de 20 wears zat, maar het zijn er maar 12! Valt echt tege. Ik heb tot nu toe geleerd dat ik het liefs favoriete outfits blijf herhalen omdat het makkelijk is.

  1. Wat ontzettend leuk om te horen! Ik ben ook een ‘herhaler’. Het scheelt natuurlijk dat je de wears niet in één seizoen of jaar hoeft te halen. Als je een stuk mooi vindt en het van prima kwaliteit is, kan het makkelijk jaren mee. Zelfs een opvallender stuk met panterprint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.