Dit droeg ik tot nu toe in 2019

Jullie weten misschien wel dat ik bijhoud hoe vaak ik mijn kleding draag. Dat heeft verschillende voordelen, maar het leukst vind ik dat je precies weet welke kledingstukken nou echt favorieten zijn. En ook welke stukken eigenlijk niet of nauwelijks de kast uit komen.

We zijn nu drie maanden onderweg in 2019 en daarom vind ik het waardevol om de balans op te maken. Ik houd van cijfertjes, omdat ze inzicht geven in mijn eigen stijl en mijn manier van kleden. Mijn draaglijstje helpt me bij het voorkomen van toekomstige miskopen en geeft me een realistische kijk op wat ik graag aantrek.

De inhoud van mijn kast deze winter

Mijn totale kledingkast bestaat op dit moment uit 89 stukken. Dat is inclusief jassen en mijn galajurk, maar zonder sport- en slaapkleding. Daarbij komen nog 14 paar schoenen. Veel? Weinig? Het maakt me niet zoveel uit eigenlijk. Als ik mijn kleding maar regelmatig en met plezier draag.

Inmiddels heb ik geen capsule wardrobe meer, maar ik berg mijn seizoenskleding wel op. Daarom bevatte mijn winterkast de afgelopen drie maanden iets minder stuks, zeventig om precies te zijn.

 • 6 broeken
 • 4 rokken
 • 8 jurken
 • 2 jumpsuits
 • 6 truien
 • 3 vesten
 • 2 tops met lange mouwen
 • 10 tops met korte mouwen
 • 6 onderhemdjes en mouwloze tops
 • 7 blouses
 • 2 jasjes
 • 4 jassen
 • 10 paar schoenen

Wat ik heb gedragen

Alle broeken, 3 rokken, 4 jurken, beide jumpsuits, alle truien, alle vesten, één top met lange mouwen, 9 tops met korte mouwen, 5 hemdjes, 4 blouses, één jasje, alle vier de jassen en 9 paar schoenen. In totaal zijn dat 57 stuks. Dat betekent dat ik 13 kledingstukken niet gedragen heb de afgelopen drie maanden. Ongeveer 1/5 van mijn garderobe. Ook kwamen vier stukken slechts één keer uit de kast.

Veel gedragen

Verder met het goede nieuws. Dit zijn de vijf stukken die ik het meest heb gedragen. Het zijn voornamelijk basics en die doen het natuurlijk altijd wel goed.

 • Groene winterjas: 58 keer. Ik ben zo ontzetten blij met de aankoop van mijn tweedehands winterjas.
 • Veja sneakers: 30 keer. Wat een topsneakers. Ik wil wel op zoek gaan naar een nieuw, net exemplaar en deze voor de minder nette dagen gebruiken.
 • Veterlaarsjes: 29 keer. Ik kocht ze tweedehands voor twee euro en gebruik ze veel voor werk, maar de zool laat nu wel los, Snel lijmen!
 • Nudie jeans: 21 keer. Deze blijft dagenlang mooi in model zitten.
 • Grijze trui Friday’s Project: 20 keer. De ultieme wegkruipbasic die ook gewoon netjes is.

Je kon me de afgelopen maanden uittekenen in een outfit zoals hierboven. Ik ben lekker vaak voor makkelijk gegaan: een (spijker)broek met een mooie trui erop. Daarvan heb ik nu ook een heel fijne collectie waar ik erg tevreden mee ben. Ter afwisseling had ik regelmatig een trui met een rokje aan.

Weinig gedragen

Er zijn ook stukken die ik niet of nauwelijks heb gedragen. De jurken en blouses delfden dit seizoen duidelijk het onderspit. Op zich niet erg, want de meeste van die stukken draag ik het hele jaar door en zullen in de lente ook nog van pas komen.

Toch is het inmiddels ook tijd geworden om van een aantal stukken afscheid te nemen. In elk geval van een drietal jurkjes, een blouse, een paar hakken en een enkele top.

Voor sommige zal ik vervanging proberen te zoeken – na mijn koopstop natuurlijk – maar andere zijn simpelweg overbodig geworden. Het zijn stukken die ik nog wel mooi vind, maar die ik in praktijk niet draag omdat ze niet (meer) bij mijn lijf of leven passen. Het bijhouden van mijn kledingkeuzes helpt me enorm bij het maken van dit soort keuzes.

Ruilen en repareren

In april organiseer ik weer een kledingruil (wil jij dat ook doen, lees mijn tips dan even na). Dan komt een deel van mijn ‘afdankertjes’ hopelijk weer goed terecht bij een ander en wie weet vind ik zelf weer iets anders moois dat beter bij me past. Ook ga ik nog een paar stukken repareren en aanpassen, zodat ze nog wat langer meegaan.

Hoe kijk jij aan tegen het bijhouden van het aantal ‘wears’ van je kleding? Vind je het handig of juist overdreven?