Zo kom je aan een betaalbare, duurzame winterjas

Winterjassen zijn niet het makkelijkste product om te vinden in fair fashion land. Mijn acht jaar oude rode beestje is aan vervanging toe: de mouwen worden onuitwasbaar smoezelig en vertonen ook de nodige slijtage. Het is geen jas meer om nog erg netjes voor de dag te komen. Tijd voor iets nieuws!

Ik was van plan een artikel te schrijven met de mooiste fair fashion winterjassen, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. Lang niet alle fair fashion merken maken winterjassen. Zomerjassen? Zeker. Regenjassen? Volop! Ik weet niet of het eraan ligt dat veel eerlijke merken uit Zuid-Europa komen, maar echt lekker warme jassen zijn niet zo dik gezaaid in de collecties.

Dure grap 

Aan de jassen die wel eerlijk en duurzaam geproduceerd zijn, hangt standaard een flink prijskaartje. Heus, mijn idee over wat een normale prijs voor een kledingstuk is, is al flink opgeschoven. Maar van driehonderd euro of meer voor een jas moet ook ik wel even slikken. Ik snap heel goed dat lang niet iedereen dat kan ophoesten en daarom wil ik je tips geven voor het kopen van een eerlijke duurzame winterjas zonder dat je er failliet aan gaat.

De jassen ik in dit artikel laat zien, zijn als nog niet goedkoop. Ik vermoed dat het een grote investering is voor een merk om jassen te ontwerpen. Bedenk wel dat je een jas heel veel zult dragen, dat ze lang mee gaan en dat de cost-per-wear op die manier wel mee zal vallen. Als je een doordachte keuze maakt, kun je er jarenlang plezier van hebben.

1. Houtje-touwtje jas – Seasalt Cornwall – 163,13 euro
2. Lange jas waterproof – Seasalt Cornwall – 174,78 euro

1. Zoek tweedehands

Het is natuurlijk altijd mijn eerste tip voor duurzame kleding, maar echt: er is opeens veel meer mogelijk als je naar tweedehands jassen zoekt. In de kringloop- en vintagewinkels komen ze langzaam maar zeker in de rekken te hangen, maar ook online zijn ze al volop te vinden.

Ik heb mijn hoop gevestigd op United Wardrobe. Daar vind je de meeste mainstream merken voor leuke tweedehands prijzen. Het liefst wil ik een kwalitatief goede jas die wederom weer heel wat seizoenen mee kan, daar wil ik best wat meer voor betalen. Daarom houd ik ook The Next Closet in de gaten, de plek voor tweedehands designerkleding.

Ga je online op jacht? Wees creatief en veelzijdig in je zoektermen: winterjas, mantel, lange jas, winterjack, donsjack, jas winter, warme jas, het kan je allemaal verschillende resultaten opleveren. Wees kritisch op het materiaal en de staat waarin een jas verkeert. Vraag uitgebreid naar de pasvorm en de afmetingen en zorg dat je aanfoto’s te zien krijgt of kunt komen passen. Pak mijn tips voor het kopen van kleding op Marktplaats en op United Wardrobe er anders nog even bij om je op weg te helpen.

Groene mantel – United Wardrobe – 30 euro
Houtje-touwtje jas – The Next Closet – 38 euro

2. Begin op tijd met je zoektocht

Nu is het misschien te laat, maar het kan zijn voordelen hebben een jaar eerder al te anticiperen op de aankoop van een nieuwe winterjas. Zo kun je nog profiteren van de uitverkoop. Let wel op een paar dingen: zorg dat de jas die je koopt niet te trendgevoelig is. Dat is sowieso handig als je wilt dat je een jas jarenlang met plezier kunt dragen. Koop geen jas omdat hij nu zoveel goedkoper is, maar alleen omdat je er heel blij mee bent.

Extra voordeel: omdat duurzame en eerlijke merken hun collecties niet graag verloren zien gaan, zijn vaak nog stukken uit eerde collecties in de webwinkels te vinden. Met een beetje geluk tref je nu nog een mooie jas aan voor een iets betaalbaarder bedrag.

Mara coat – Komodo – 159,95 euro
Enna Mantel – Waschbär – 149 euro (sale)

3. Denk in laagjes

Zoals ik al zei, is er wel aardig wat fair aanbod in andere jassen dan dikke wintermantels. Een winddicht jack of vrolijke regenjas kunnen met een dikke trui eronder vaak ook behoorlijk wat winterkou doorstaan. Zelfs met een gevoerd spijkerjack kwam ik de winter afgelopen jaar goed door. Als je graag eerlijke en duurzaam geproduceerde kleding wilt kopen, kan dit een mooie oplossing zijn. Vergeet je dikke sjaal niet! Die zijn gelukkig wel volop fair te vinden.

1. Regenjas blauw – Maium – 135 euro (verkrijgbaar in allerlei kleuren, voor mannen en vrouwen)
2. Regenjas gestreept – Becksöndergaard – 69 euro (verkrijgbaar in diverse prints)

4. Kijk breder dan fair fashion

Ik wil mensen niet per se aanmoedigen om oneerlijk geproduceerde kleding te kopen. Daar moeten we nu juist broodnodig vanaf. Maar als je puur naar duurzaamheid kijkt, is het soms wel een mogelijkheid. Beter een oneerlijk en onduurzaam geproduceerde jas die je tot op de draad gaat verslijten dan een bewust geproduceerde jas die in de kast blijft hangen of waar je snel op uitgekeken bent.

Gebruik het als laatste optie, maar koop als je echt geen jas naar je smaak kunt vinden liever een jas van een ‘gewoon’ merk waar je met plezier heel lang mee kunt doen. Soms hoef je niet aan al je principes concessies te doen. Een jas van een conscious collectie van een bekendere modeketen is niet fair, maar in elk geval duurzamer geproduceerd. Wees dan wel extra kritisch op tijdloosheid, kwaliteit en de manieren waarop je de jas gaat combineren.

1. Beige mantel – H&M conscious (duurzamer, niet fair) – 99 euro
2. Groene nep bontjas – King Louie – niet uit de duurzame collectie, maar King Louie is als lid van de Fair Wear Foundation wel hard op weg naar eerlijke arbeidsomstandigheden

Laat je me weten hoe jij de winter warm doorkomt?

Alle afbeeldingen zijn eigendom van de betreffende merken. 

 1. Wauw, acht jaar met dezelfde winterjas, dat heb je knap gedaan!
  Bij mij gaan winterjassen meestal vijf jaar mee tot ik vind dat ze echt niet meer kunnen.
  Ik houd al een tijdje de collectie van Langerchen in de gaten. Daar hangt inderdaad wel een prijskaartje aan, maar als je bedenkt hoe vaak je zo’n jas draagt (ik ga uit van 4 maanden (120 dagen) x5 jaar = 600x), dan kom je met een jas van €300 aan een cpw van €0,50, valt best mee toch?

  1. Ik moet toegeven dat het niet mijn enige jas is dei ik gedragen heb hoor. Ik heb nog een meer casual jas en ik pas ook de laagjestactiek veel toe. Langerchen heeft heel mooie optie voor tijdloze jassen inderdaad. Dankjewel voor de tip en hopelijk vind jij daar iets moois!

 2. Fijne tips! Ik doe echt al jaaaaren mijn mijn winterjas, maar hij is toch wel een keer aan vervanging toe…

  1. Het eeuwige leven hebben ze helaas niet, al zou je dat bij sommige wel willen hè? Dat is in elk geval een teken dat je een mooie, tijdloze jas hebt gekozen. Dat lukt je vast wéér!

 3. Ohh de duurzame winterjas, ik vond het echt superlastig 1,5 jaar terug toen ik echt een nieuwe nodig had.. Ik had een hele mooie verantwoorde besteld maar die zat niet goed:( En na nog 2 mislukte bestel-pogingen en het niet aandurven iets uit Engeland (Seasalt) over te laten komen en het dan terug te moeten sturen, ben ik toch maar voor een nog-steeds-duur-in-de-sale maar wel duurzame (als in gaat lang mee:) Fjallraven gegaan.. Die je nu volgens mij wel ook in gerecyclede versie kunt kopen!

  1. Jouw jas is wel echt heel mooi Tessa! Slim om gewoon voor een stevige, fijne jas te gaan die lekker lang meegaat. Dat is zoveel duurzamer dan het zoveelste wegwerpjas. Mooie investering!

 4. Wat een slimme oplossingen allemaal!
  De houtje-touwtje jas van Seasalt is trouwens wel een redelijk dikke regenjas, maar ze hebben ook nog warmere jassen voor dezelfde prijs.
  De enige tweedehands jassen die ik gezien heb, waren in een stoffige kringloop en waren echt té lelijk. United wardrobe lijkt me een veel beter idee! Succes met zoeken

  1. Ja dat idee kreeg ik ook al. Ik vond het online wel lastig te zien soms, dat is het nadeel van online kopen. Als ik er een zou bestellen, zou ik ze nog even een berichtje sturen denk ik. Maar ik denk dat ik tweedehands wel zal slagen.

   1. Jammer dat Let go geen succes geworden is trouwens. Zou ideaal zijn als je in de buurt wat vindt en dan eerst kan passen. Met een shirtje kun je nog wel een gokje waren, maar met een dure jas…

    1. Klopt! Ik heb het een tijdje met plezier gebruikt, maar er zat te weinig controle op en dat advertenties eeuwig blijven staan, is ook niet handig. Marktplaats vind ik wat dat betreft alleen maar fijner geworden.

 5. Ah wat een leuk en inspirerend artikel! Ik heb vorig jaar in de sale een jas van Filippa K. gekocht. Hij is prachtig en kocht ik voor de helft van de prijs. Het is inderdaad niet normaal meer hoe duur sommige duurzame labels zijn. Je moet er vaak een paar honderd uren voor neertellen als je er eentje wilt aanschaffen.

  1. Ik denk dat het vaak een combinatie van eerlijke prijs en kleine oplages is die sommige labels erg duur maakt. Een goed jasontwerp is ook wel wat complexer dan een top, denk ik. Maar ja, je moet het wel kunnen neerleggen natuurlijk. Wat goed dat jij zo,n mooie jas in de sale hebt gevonden. Kun je weer jaren vooruit!

 6. Mocht je in het buitenland zijn dan is kijken in kringloopwinkels daar ook een goede optie. Op de een of andere manier slaag ik daar dan sneller dan hier, en zonder dat het miskopen zijn. ALweer jaren en jaren geleden (lees: jaren 90!) scoorde ik bij Oxfam in Engeland eens zo’n kort corduroy jasje met geruite voering. Prachtig en zalig. Geen idee meer waarom ie weg is gegaan maar ik heb er nóg spijt van. Was vast niet duurzaam geproduceerd, dat jasje, maar wel duurzaam gebruikt.

  1. Goed idee! Ik kijk op vakantie ook graag in tweedehands winkels en ben zeker in Antwerpen al geslaagd voor een aantal echte favorieten. Jammer dat je het jasje niet meer hebt. Hopelijk vind je snel weer zo’n echte topper!

 7. Vorig jaar nog een Fuchsia roze wintermantel van H& M gescoord bij de kringloop. Die mag deze winter weer meedoen! Vooral de kleur is zo mooi… Eens wat anders dan, standaard zwart, bruin of grijs. Als ik m zie wordt ik er nog altijd blij van!

  1. Leuk! Ik houd ook van kleurige winterjassen. Juist in de winter kunnen we wel wat vrolijkheid gebruiken toch? Ik vind het alleen daarom al superjammer dat mijn rode niet meer echt netjes is. Maar ik blijf hem wel dragen voor gelegenheden waar dat minder uitmaakt. Langzaam afscheid nemen.

 8. Ik heb een paar winters geleden een Hoodlamb jas gekocht in de sale (nou ja, nog steeds was ie meer dan 200,- hoor). Maar voor deze koukleum is hij elke euro waard, en ik zie mezelf ‘m zo 10 jaar dragen. Een wollen jas, die je gemakkelijk tweedehands vindt, is heel mooi maar niet praktisch vind ik. In het kader van duurzaamheid en minimalisme heb ik daarom de keuze gemaakt om het bij 1 winterjas te houden die zowel warm, winddicht, waterdicht, als mooi is.

  1. Zij maken erg mooie spullen ja! Ik heb zelf wel wat meer (tweedehands) jassen omdat ik altijd heel kritisch ben op de jas in combinatie met mijn outfit. Maar op de echt koude dagen boeit dat me eigenlijk niet meer en trek ik gewoon zoveel mogelijk lagen aan. Werkt ook!

 9. Ik ga binnenkort eens de winkels met tweedehands kleding bij mij in de buurt (Leeuwarden) af. Ik heb een lekker warm jack, maar zoek nog een mooie lange winterjas. Bij de kringloop zie ik weinig mooie jassen. En ook al heb ik hele goeie ervaringen met het kopen van tweedehands kleding op Marktplaats, een winterjas wil ik eigenlijk eerst passen.
  300 euro moet je maar net in je portemonnee hebben zitten. Maar als je bespaart door niet te veel en alles tweedehands te kopen valt het in totaal misschien mee. Goede kwaliteit kan jaaaaaren mee. 🙂

  1. Ik vind het ook altijd fijn om te zoeken op Markplaats in de buurt. Vaak stel ik in dat ik een melding ontvang als iets aan mijn zoekopdracht voldoet. Maar lekker door tweedehands winkels struinen is nog leuker. Hopelijk vind je iets moois!

 10. Als je rekening houdt met het werk dat in het maken van een goeie, duurzame, fairtrade winterjas zit vind ik 300 – 400 een realistische prijs. Moest ik het geld hebben, zou ik het gedaan hebben. Maar dat heb ik niet dus heb ik deze herfst uit noodzaak een jas van esprit gekocht (ik heb een weinig voorkomende maat en smaak dus tweedehands is vaak geen optie)

  1. Helaas is niet alles inderdaad zo verantwoord te vinden als je soms zou willen. Dan blijft iets duurzaam – en dus lang en vaak – dragen een mooie optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.