Waarom ik een koopstop inlas

Minstens drie maanden geen kleding kopen, dat is mijn doel. Niet nieuw en ook niet tweedehands. Op zich is het niet zo dat ik wekelijks aan het winkelen ben. Maar zeker tweedehands gaat er nog wel eens iets mee naar huis. Weg is weg, immers en dan kan de grens voor wat ‘nodig’ is soms wat vervagen.

Ik ben al even bezig, want ik begon hier half februari mee. Nog twee maanden te gaan dus, minstens! Ik vertel je graag waarom ik even een kleding koopstop heb ingelast.

Duurzame portemonnee van ecoleer

Shoppen in eigen kledingkast

De wisseling van de seizoenen is een veelvoorkomend moment om de koopkriebels te krijgen. De nieuwe collecties hangen in de winkels en dat geldt ook voor de fair fashion shops en de vintage winkels waar ik mijn kleding koop. Een nieuw seizoen lijkt bijna te vragen om nieuwe outfits. Maar dat kan ook anders. Het is namelijk ook het uitgelezen moment om te shoppen in eigen kast!

Seizoenswissel

Sinds een paar seizoenen berg ik mijn seizoenskleding weg. Het is maar een klein deel van mijn totale hoeveelheid kleding, maar het geeft ruimte in mijn kast en in mijn hoofd. Ik hoef uit minder stukken te kiezen en krijg zo grappig genoeg juist meer inspiratie om volop te combineren.

Nu de dagen weer lengen en het af en toe zelfs al warm is, is het tijd om mijn zomerse stukken weer in mijn kast te verwelkomen en volop te genieten van alles wat ik bezit. Ik verheug me op het weerzien met een paar oude bekenden – en zelfs twee nieuwe stukken die ik kocht en ruilde toen het er het seizoen nog niet voor was. Ik ‘winkel’ eerst liever tussen mijn eigen schatten voor ik mijn oog laat vallen op andere stukken.

Moois genoeg

Overigens sluit ik me niet krampachtig af voor nieuwe (of tweedehands) invloeden. Ik zag bij De Kleretoko al tweedehands parels voorbij komen die ik met liefde in mijn winkelmandje zou laden en ook de eerlijke merken hebben meer dan genoeg moois in petto (ik laat hier en hier wat favorieten zien). En ik heb zelfs een vintagetour gepland staan omdat er heel veel tofs is bijgekomen hier in Leiden.

Dom? Misschien! Maar tegelijk vind ik het tof om te merken dat ik steeds beter kan genieten van mooie spullen zonder dat ik ze meteen wil bezitten. Dat komt zeker ook omdat ik behoorlijk in mijn nopjes ben met hoe mijn eigen garderobe eruit ziet. Die past steeds beter bij me en dat is een heel fijn gevoel. En anders heb ik altijd mijn eigen tips tegen koopdrang nog, om me een handje te helpen.

Oefening in tevredenheid

Hoewel het bij tweedehands niet zo’n probleem is om af en toe een spontane aankoop te doen – vaak is het niet zo prijzig en ook het milieu belast je er niet erg mee – is het ook goed om af en toe iets te laten hangen. Simpelweg omdat je al blij bent met wat je hebt. Daarom is mijn koopstop van drie maanden ook een kleine oefening in tevredenheid.

In plaats van te kopen, ben ik juist aan het verkopen geslagen. Ik heb graag dat door mij te weinig gebruikte spullen een nieuwe kans krijgen bij een ander. Misschien dat ik nog een kledingruil met vrienden regel, maar daar blijft het dan ook bij. Mijn portemonnee blijft de komende maanden lekker op slot. [Lees hier hoe dat me verging]

Heb jij ook wel eens een koopstop gedaan? Om welke reden en hoe beviel het?