Tweedehands webshop: de Kleretoko

There’s a new shop in town: de Kleretoko. Ik stuitte via Facebook op dit Leidse initiatief. Een webshop met leuke tweedehands kleren voor prijzen die kunnen concurreren met de kringloop. Perfect voor een studentenstad dus, maar ook als je niet in Leiden woont, kun je gewoon bestellen.

Schreenshot van webshop de Kleretoko met diverse tweedehands kledingstukken.

Tweedehands kleding gratis thuisbezorgd

Toch was dat niet het eerste waar ik door werd aangetrokken. Dat was namelijk de bijzondere benadering. Als je in Leiden woont, wordt je bestelling persoonlijk (en gratis) bij je afgeleverd. Geweldig toch? En voor mij bovendien de ideale gelegenheid om de persoon achter de Kleretoko te leren kennen. Ik bestelde dus gauw een jumpsuit  – voor een luttele 6 euro – en plande mijn bezorgafspraak.

De vrouw achter de Kleretoko

Eigenlijk was ik al bijna vergeten dat er nog een pakje moest komen, toen maandagavond de bel ging en oprichtster Mira Geirnaert voor de deur stond. Met een prachtig ingepakt pakketje. Ik had er al niet veel voor betaald, maar door deze verpakking werd het al helemaal net een cadeautje. Mira is al langer bezig met hergebruik van kleren. Een aantal jaar geleden organiseerde ze al populaire kledingruils op allerlei locaties in Leiden.

Persoonlijke aandacht 

Op deze manier brengt Mira sinds 2016 pakketjes rond, voornamelijk bij studenten. Toen ik opbiechtte dat ik het bezorgmoment bijna vergeten was – al had ik ‘m expres gepland op een avond dat ik sowieso thuis was voor een etentje – bedacht ze meteen dat het misschien handig is om nog een herinnerings-sms te sturen. En die is er inmiddels! Dat is nog eens directe invloed op de bedrijfsvoering.  Heel wat leuker dan de ellenlange standaardenquêtes waar je na een online aankoop zo vaak mee bestookt wordt.

Gelukkig heeft Mira nog niet héél vaak voor een dichte deur gestaan tijdens haar pakjesronde. Dat is een voordeel van een klantenkring die voornamelijk uit studenten bestaat: meestal is er wel een huisgenoot thuis die iets aan kan nemen. Al raad ik je vooral aan om zelf eens kennis te maken met Mira, veel leuker!

Nieuwe kansen voor je kleding

De Kleretoko moet hergebruik van kleding makkelijker maken. De webshop – die er heerlijk overzichtelijk uitziet, zonder poespas maar met de juiste zoekfuncties en duidelijke foto’s –  verkoopt voornamelijk merken die je in de gemiddelde winkelstraat tegenkomt. Mooi en modieus dus. En zonde als deze kledingstukken hun dagen moeten slijten achterin een kast of erger, bij het vuilnis eindigen.

Wees er snel bij

Ik volg de Kleretoko op Instagram en Facebook, want daar wordt aangekondigd wanneer een nieuwe batch tweedehands parels online komt. Dat is geen overbodige luxe, want heel veel mensen weten de Kleretoko inmiddels te vinden en de stukken vliegen de shop uit.

Rok met print –  XS – 7 euro
Korte blouse – XS/S/M – Merk onbekend – 6 euro
Kort jasje – One Size – 7 euro

Mijn bestellingen bij De Kleretoko

Inmiddels (vier jaar later) heb ik zeker tien bestellingen bij de Kleretoko geplaatst. Mira kent mijn smaak inmiddels behoorlijk goed. Al meermaals vertelde ze bij het afleveren dat ze al dacht dat ik dat stuk misschien zou bestellen.

Retourneren  

Ik ben helemaal tevreden over al mijn bestellingen. Nooit was een kledingstuk minder mooi dan bleek uit de foto’s of omschrijving. En slechts één keer heb ik een item besteld dat niet bleek te passen.

Daar heeft Mira inmiddels ook een oplossing voor: als je een kledingstuk toch niet wil, ontvang je de helft van het aankoopbedrag terug. Dat is misschien niet altijd de moeite als je een pakketje per post besteld hebt, maar als je in Leiden woont zeker wel. Die ene rok die mij te groot was, heb ik trouwens meegenomen naar een kledingruil. Voor het bedrag van 6 euro vond ik dat geen enkel probleem.

Kleding inbrengen 

Je kunt bij de Kleretoko ook kleding inbrengen. Je geeft de door jouw niet meer gedragen stukken simpelweg mee aan Mira bij het afleveren van je pakketje. Zij kijkt wat ze overneemt en de rest krijgt een nieuwe bestemming. Voor elk kledingstuk dat daadwerkelijk in de webshop belandt, krijg je 1 Klere-credit en met 3 Klere-credits krijg je een waardebon van 5 euro om bij de Kleretoko te besteden.

De Kleretoko bezorgt in Leiden op maandag en donderdag tussen 18 en 20 uur. Voor bestellingen buiten Leiden betaal je 3,95 euro verzendkosten.