Vijf dingen die ik gewoon gedáán heb

Nieuwe dingen doen, het is soms een grote drempel. Ik ben meer van het eerst denken, dan doen. Op zich geen slechte eigenschap – ik houd wel van een beetje bedachtzaamheid en nuance – maar het kan soms ook zorgen dat je uiteindelijk niet tot nieuwe stappen komt. Daarom ben ik trots op de dingen die ik de afgelopen tijd gewoon gedáán heb.

Niet denken maar doen: deze dingen heb ik gewoon gedaan

Niet denken maar doen: vijf dingen die ik gewoon heb gedáán. Ik ben trots op deze nieuwe stappen.

Stemmen ronselen

Ach, wat was ik vereerd toen ik genomineerd werd voor een plek in de Duurzame Jonge 100. Maar dat vroeg wel om een stap 2 van mezelf: mensen vragen om hun stem op me uit te brengen. Instant stress. Niet omdat ik niet trots was, maar omdat ik meteen dacht: wat zullen anderen denken? En verdienen de andere personen in de lijst de stemmen niet véél meer? Geen gedachtes die me verder hielpen, dus was mijn tactiek: heel snel mijn nominatie online gooien op al mijn sociale kanalen. Dan was ik er maar vanaf, haha.

En natuurlijk bleek de angst weer volledig ongegrond. Wat het me opleverde? Naast een heleboel stemmen van betrokken mensen vooral ook talloze felicitaties en lieve berichten van mensen die me lieten weten mijn werk voor KouweKleren te waarderen. Ben er nog steeds een beetje stil van!

Mijn lezers om advies vragen

Toen ik toch bezig was, vroeg ik jullie meteen om nog een gunst: ik maakte een enquête met vijf korte vragen over wat jullie vinden van KouweKleren. Ergens in mijn achterhoofd zit dan toch een stemmetje dat zegt ‘Waarom zouden ze daar zin in hebben?’. Maar binnen no time zat ik aan de max. van het aantal mogelijke invullers (ik gebruikte lekker een gratis tool) en was ik een schat aan informatie rijker. Geweldig. En jullie inspirerende suggesties leidden meteen weer tot een volgende sprong in het diepe.

Een filmpje opnemen

Één van de dingen die naar voren kwam uit de enquête, is dat jullie nog wel wat meer van mij persoonlijk willen zien. En ook het opnemen van een filmpje werd gesuggereerd.

Hoewel ik mijn blogposts altijd een persoonlijke draai probeer te geven, ben ik inderdaad wel voorzichtig met het delen van te veel privé-informatie. Met name omdat je daarmee al heel snel raakt aan de mensen met wie ik het leven deel. Mijn vrienden, familie, collega’s en natuurlijk mijn vriend kiezen niet voor een online leven en hen houd ik dan ook voornamelijk buiten beeld. Ik snap de interesse, maar hier zal niet heel veel in veranderen.

Maar een filmpje vind ik wel een leuk idee! Ten eerste omdat ik normaal heel graag voor groepen spreek en ik zo toch wat meer spontaan kan vertellen. Ten tweede omdat je op die manier toch wat makkelijker dingen kan laten zien die in tekst of foto lastig zijn. En ik ben een enorm luie fotograaf, dat ook.

Ik heb meteen de daad bij het woord gevoegd en een filmpje opgenomen voor Instgram TV, waarin ik mijn laatste tweedehands vondsten laat zien. Ik zal eens kijken of ik hier ook filmpjes kan plaatsen, maar hoop dat dit voor jullie ook al leuk is. Laat je me ook weten welke onderwerpen je graag op beeld terug zou willen zien?

Trots zijn op nieuwe stappen.

Voor mezelf opkomen

Ik ben op zich niet op mijn mondje gevallen. En kom uit een nest waar bijdehandheid een veelvoorkomende – en gekoesterde – eigenschap is. Toch vind ik het niet altijd makkelijk om voor mezelf op te komen. Ik ben snel bang om mensen tegen me in het harnas te jagen en soms erg – of zelfs té – voorzichtig met mijn formuleringen. Waardoor de boodschap niet altijd overkomt.

Ik kan met trots zeggen dat ik me afgelopen week heb uitgesproken in een situatie waar dat voor mij niet vanzelfsprekend is om dat te doen. Erover uitweiden wil ik niet te veel – bij zoiets zijn immers ook altijd weer anderen betrokken. Ook kan ik niet beweren dat ik er achteraf geen minuut meer van wakker gelegen heb. Dat heb ik wel. Maar toch geeft het veel rust in mijn hoofd nu ik weet dat is uitgesproken wat uitgesproken moest worden. En het was hoe dan ook een goede oefening.

Beginnen met beleggen

Tot slot nog eentje in een wat praktischer categorie: ik ben eindelijk begonnen met beleggen! De beleggingsrekening was al aangemaakt, maar ik had het gevoel dat ik me overal in moest verdiepen en de aandelenmarkt van A tot Z moest kennen om daar ook geld in te stoppen.

Onzin natuurlijk. Het is niet alsof ik mijn hele vermogen stort in een louche investering. Alleen een beetje geld dat ik niet direct nodig heb gestoken in een behoorlijk veilig mixpakket. Bij ASN Bank, de bank waar ik alweer aardig wat jaren duurzaam en naar volle tevredenheid bankier. Ik heb zin om me er wat meer in te gaan verdiepen, maar wil het ook spelenderwijs ontdekken. En dat kan op deze manier prima.

Gewoon doen is soms gewoon goed

Al met al heb ik de laatste tijd flinke stappen gezet. Nieuwe dingen geprobeerd, hulp gevraagd en gewerkt aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik zal nooit iemand worden die eerst doet en dan denkt. Maar soms kan een sprong in het diepe helemaal geen kwaad. En dat de stap snel zetten een prima tactiek is om me niet meer terug te trekken van de duikplank.

Op welke recente stap ben jij trots?

Foto’s: Yvonne Renckens // Styling: Confidence by Color // Kleding: Outfit Library LESS