Vijf dingen die ik gewoon gedáán heb

Nieuwe dingen doen, het is soms een grote drempel. Ik ben meer van het eerst denken, dan doen. Op zich geen slechte eigenschap – ik houd wel van een beetje bedachtzaamheid en nuance – maar het kan soms ook zorgen dat je uiteindelijk niet tot nieuwe stappen komt. Daarom ben ik trots op de dingen die ik de afgelopen tijd gewoon gedáán heb.

Niet denken maar doen: deze dingen heb ik gewoon gedaan

Niet denken maar doen: vijf dingen die ik gewoon heb gedáán. Ik ben trots op deze nieuwe stappen.

Stemmen ronselen

Ach, wat was ik vereerd toen ik genomineerd werd voor een plek in de Duurzame Jonge 100. Maar dat vroeg wel om een stap 2 van mezelf: mensen vragen om hun stem op me uit te brengen. Instant stress. Niet omdat ik niet trots was, maar omdat ik meteen dacht: wat zullen anderen denken? En verdienen de andere personen in de lijst de stemmen niet véél meer? Geen gedachtes die me verder hielpen, dus was mijn tactiek: heel snel mijn nominatie online gooien op al mijn sociale kanalen. Dan was ik er maar vanaf, haha.

En natuurlijk bleek de angst weer volledig ongegrond. Wat het me opleverde? Naast een heleboel stemmen van betrokken mensen vooral ook talloze felicitaties en lieve berichten van mensen die me lieten weten mijn werk voor KouweKleren te waarderen. Ben er nog steeds een beetje stil van!

Mijn lezers om advies vragen

Toen ik toch bezig was, vroeg ik jullie meteen om nog een gunst: ik maakte een enquête met vijf korte vragen over wat jullie vinden van KouweKleren. Ergens in mijn achterhoofd zit dan toch een stemmetje dat zegt ‘Waarom zouden ze daar zin in hebben?’. Maar binnen no time zat ik aan de max. van het aantal mogelijke invullers (ik gebruikte lekker een gratis tool) en was ik een schat aan informatie rijker. Geweldig. En jullie inspirerende suggesties leidden meteen weer tot een volgende sprong in het diepe.

Een filmpje opnemen

Één van de dingen die naar voren kwam uit de enquête, is dat jullie nog wel wat meer van mij persoonlijk willen zien. En ook het opnemen van een filmpje werd gesuggereerd.

Hoewel ik mijn blogposts altijd een persoonlijke draai probeer te geven, ben ik inderdaad wel voorzichtig met het delen van te veel privé-informatie. Met name omdat je daarmee al heel snel raakt aan de mensen met wie ik het leven deel. Mijn vrienden, familie, collega’s en natuurlijk mijn vriend kiezen niet voor een online leven en hen houd ik dan ook voornamelijk buiten beeld. Ik snap de interesse, maar hier zal niet heel veel in veranderen.

Maar een filmpje vind ik wel een leuk idee! Ten eerste omdat ik normaal heel graag voor groepen spreek en ik zo toch wat meer spontaan kan vertellen. Ten tweede omdat je op die manier toch wat makkelijker dingen kan laten zien die in tekst of foto lastig zijn. En ik ben een enorm luie fotograaf, dat ook.

Ik heb meteen de daad bij het woord gevoegd en een filmpje opgenomen voor Instgram TV, waarin ik mijn laatste tweedehands vondsten laat zien. Ik zal eens kijken of ik hier ook filmpjes kan plaatsen, maar hoop dat dit voor jullie ook al leuk is. Laat je me ook weten welke onderwerpen je graag op beeld terug zou willen zien?

Trots zijn op nieuwe stappen.

Voor mezelf opkomen

Ik ben op zich niet op mijn mondje gevallen. En kom uit een nest waar bijdehandheid een veelvoorkomende – en gekoesterde – eigenschap is. Toch vind ik het niet altijd makkelijk om voor mezelf op te komen. Ik ben snel bang om mensen tegen me in het harnas te jagen en soms erg – of zelfs té – voorzichtig met mijn formuleringen. Waardoor de boodschap niet altijd overkomt.

Ik kan met trots zeggen dat ik me afgelopen week heb uitgesproken in een situatie waar dat voor mij niet vanzelfsprekend is om dat te doen. Erover uitweiden wil ik niet te veel – bij zoiets zijn immers ook altijd weer anderen betrokken. Ook kan ik niet beweren dat ik er achteraf geen minuut meer van wakker gelegen heb. Dat heb ik wel. Maar toch geeft het veel rust in mijn hoofd nu ik weet dat is uitgesproken wat uitgesproken moest worden. En het was hoe dan ook een goede oefening.

Beginnen met beleggen

Tot slot nog eentje in een wat praktischer categorie: ik ben eindelijk begonnen met beleggen! De beleggingsrekening was al aangemaakt, maar ik had het gevoel dat ik me overal in moest verdiepen en de aandelenmarkt van A tot Z moest kennen om daar ook geld in te stoppen.

Onzin natuurlijk. Het is niet alsof ik mijn hele vermogen stort in een louche investering. Alleen een beetje geld dat ik niet direct nodig heb gestoken in een behoorlijk veilig mixpakket. Bij ASN Bank, de bank waar ik alweer aardig wat jaren duurzaam en naar volle tevredenheid bankier. Ik heb zin om me er wat meer in te gaan verdiepen, maar wil het ook spelenderwijs ontdekken. En dat kan op deze manier prima.

Gewoon doen is soms gewoon goed

Al met al heb ik de laatste tijd flinke stappen gezet. Nieuwe dingen geprobeerd, hulp gevraagd en gewerkt aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik zal nooit iemand worden die eerst doet en dan denkt. Maar soms kan een sprong in het diepe helemaal geen kwaad. En dat de stap snel zetten een prima tactiek is om me niet meer terug te trekken van de duikplank.

Op welke recente stap ben jij trots?

Foto’s: Yvonne Renckens // Styling: Confidence by Color // Kleding: Outfit Library LESS

 1. Wat een eerlijk stuk, Hermien! En wat een mooie reflecties over jezelf….Ik ben wel nieuwsgierig geworden, zou wat meer details willen weten, maar Ik begrijp heel goed dat je voorzichtig bent en goed nadenkt over je privacy.
  Wat een prachtige foto’s bij dit blog! Eigenlijk altijd wel, maar nu helemaal. Die kleur rood staat je geweldig.

  1. In real life kan er natuurlijk altijd meer gedeeld worden. Dankjewel voor het compliment over de kleur ook. Ik moet het eigenlijk doorgeven aan Merijntje, want zelf zou ik het niet meteen gekozen hebben, maar zij heeft er oog (en een opleiding) voor.

 2. Heel tof! Mijn ervaring is trouwens dat jezelf laten zien/persoonlijker zijn ook best heel prima kan zonder anderen daarin mee te slepen. Maar het is sowieso jouw persoonlijke keuze natuurlijk 🙂

  1. Heb je helemaal gelijk in! Er zijn ook vele gradaties tussen persoonlijk en onpersoonlijk en ook nog allerlei vormen van persoonlijk schrijven en delen. En wat je als persoonlijk ervaart, kan ook verschillen. Zelf vind ik een artikel waarin een mening wordt gegeven vaak persoonlijker dan simpelweg een opsomming van iemands dag of bijvoorbeeld een eetdagboek, terwijl een ander dat misschien andersom zal zien. Overigens vond het overgrote merendeel van de lezers mijn blog wel (behoorlijk) persoonlijk. De mensen die het onpersoonlijk vinden, zullen (vermoed ik) wel meer op zoek zijn naar meer persoonlijke details, maar daar zal ik toch altijd voorzichtig mee blijven.

 3. Supergoed deze acties Hermien! Soms moet je inderdaad gewoon doen ipv blijven piekeren. Ik heb ook wel wat to do dingetjes op mijn lijstje die buiten mijn comfort zone liggen. Zo wil ik straat fotografie gaan doen: mensen met toffe outfits vragen of ze op de foto willen en daar een account/ blog mee maken. Wordt vervolgd… Groetjes Sandra

  1. Dat is ook een stap, maar heel cool! Heb dat ook ooit moeten doen voor een rubriek tijdens mijn redactiebaan en dat vond ik ook erg spannend, maar zo leuk om te doen. Kwamen ook erg leuke gesprekken uit voort.

   1. Lief! Deze kleur is erg mooi bij je ja. En de pasvorm van de jumpsuit, perfect 👌! Mooie leuke blog Hermien. Stemmen ronselen, voelde voor mij niet zo. Veel te leuk dat jij was genomineerd! Liefs merijntje 😘

 4. Fijn stuk om te lezen en wat heb je goede dingen ondernomen! Ik heb recent niet echt stappen gezet. Elke letterlijke stap die ik buiten zet vind ik voor nu prima, haha. En binnenkort kan ik mij inschrijven voor een schakeljaar op de uni. Daar heb ik wel enorm zin in.

  1. Nou, ik vind dat de openheid en kracht waarmee jij deelt op dit moment stuk voor stuk overwinningen op zich zijn. En dat schakeljaar klinkt ook goed, wat tof om daar weer mee bezig te gaan.

 5. Yes, wat een goede dingen! Ik heb trouwens op je gestemd. En ik beleg ook duurzaam! De blogpost daarover zit al tijden in mijn hoofd 🙂 Iets met perfectionisme dat het tegenhoudt, haha.

  1. Wat leuk, dankjewel! En mocht het je over eens streep helpen: ik zou je blogpost over duurzaam beleggen uiteraard gráág lezen!

 6. Hoi Hermien, ik ben vrij behoudend denk ik en niet zo snel in voor nieuwe dingen. Maar… ook ik ben dit jaar begonnen met beleggen. Nog niet zoals ik eigenlijk wil doen, namelijk met een rekening bij DEGIRO (de rekening heb ik al maanden!) maar wel, net als jij, bij de ASB Bank. Ik ga wel eens nadenken over wat ik zou willen doen maar niet ‘durf’. Je hebt me geïnspireerd! Oh ja.. ook ik heb op je gestemd! Groetjes!

  1. Wat lief zeg, dankjewel! En wat leuk zeg dat je ook duurzaam aan het beleggen bent geslagen. Het is nog een ontdekkingstocht op zich, maar leuk om het eens te wagen. Wat mooi dat deze post je weer aan het denken zet. Het is best een interessant thema om bij stil te staan en ook de kleine nieuwe stappen mogen gevierd worden.

 7. Ook ik heb voor het eerst van mijn leven stemmen geronseld, omdat ik toch wel trots ben op onze dochter. Vond dit ook wel lastig. Vinden mensen dat erg vervelend? Maar veel mensen bleken verrast en enthousiast over je activiteiten.

  1. Zo lief, mijn eigen campagneteam! Het gekke is dat ik het bij anderen nooit vervelend vind als ze zoiets vragen, alleen maar leuk en interessant om mee te krijgen waar ze mee bezig zijn. Dus eigenlijk is het gek dat het dan voor jezelf zo anders voelt. Maar ben blij da ik de stap gezet heb, want het leverde inderdaad zoveel leuke gesprekken en contacten op.

 8. Ik vond het echt heel leuk om laatst voor het eerst een filmpje van je te zien op Instagram TV! Toch leuk om dan een stem te horen bij iemand wiens blog je al heel lang volgt 🙂 Enne, zeker blijven doen! Ook heel goed dat je de andere punten gewoon gedáán hebt! Een enquête opzetten is ook iets wat ik nog een keer wil doen. Hetzelfde geldt trouwens voor beginnen met beleggen. Daar moet ik ook maar eens écht werk van maken.

  1. Erg fijn om te horen dat het filmpje zo aan je besteed was. Hoewel ik meer van het lezen en de podcast ben zelf, is het inderdaad ontzettend leuk om eens een wat ‘completer’ beeld van iemand te zien. Ik heb nog wel wat ideeën voor filmpjes, dus er zullen er nog wel wat volgen.

 9. Ik moet mezelf ook nog een keer gaan verdiepen in beleggen, hier hoor ik steeds meer mensen over!
  Het is altijd goed om doelen voor jezelf te stellen en die dan te behalen, ga zo door 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.