Slow favorites #1: vegan sandalen & feestelijk nieuws

Ik houd van het schrijven – en vertellen – van lange verhalen en daar kom ik niet altijd aan toe. Daardoor heb ik het gevoel dat ik veel laat liggen van wat ik het liefst met jullie zou delen. Mijn oplossing? Eens in de zoveel tijd een lijst delen vol favorieten die alles te maken hebben met mijn uitgangspunten: slow fashion en slow living. Daarom is dit de eerste editie van mijn Slow Favorites. Met inspirerende eerlijke merken, mijn favoriete nieuwsbrieven en een feestelijk, persoonlijk nieuwtje!

Fair fashion ontdekkingen

Duurzame badkleding van Augustine Amsterdam

Econyl is een 100% gerecycled materiaal, namelijk van nylon uit oude visnetten. Het eerlijke fashion merk Augustine Amsterdam maakt er minimalistische zwemkleding van, in de meest prachtige kleuren.

De badpakken en bikini’s worden gemaakt in familiebedrijven in Noord-Italië. Het contact is nauw, dankzij een goede vriend die daar woont. Oprichtster Maja Krstic heeft voor verschillende ‘reguliere’ modemerken gewerkt en kent de modewereld – en wat daar misgaat – van binnenuit.

Haar passie voor eerlijke mode blijkt wel uit de snelheid en uitgebreidheid waarmee ze mijn vragen beantwoorde, terwijl ze net een kindje heeft gekregen. Door zulke persoonlijke aandacht en uitgebreide uitleg word ik altijd weer aangenaam verrast.

Duurzaam wassen

Ik koop nieuwe kleding het liefst plasticvrij, maar bij zwemkleding ontkom je eigenlijk niet aan synthetisch. Extra tip: door het even met de hand te wassen in plaats van in de machine komen véél minder microplastics vrij. Of gebruik net als ik een guppy bag om de microplastics uit het water te houden.

Bekijk hier de collectie van Augustine Amsterdam

CAES

Nog een ontdekking uit Amsterdam. De kleine collectie van CAES staat voor tijdloze kwaliteit. Zeker niet goedkoop, maar wel stukken die bedoeld zijn als blijvende basis van je kledingkast. Gemaakt van voornamelijk duurzamere materialen als biologisch katoen en biologisch afbreekbare polyamide – voor mij ook een nieuwtje op zich dat dit bestaat. Het merk heeft nauw contact met de productieateliers in Portugal, waar de kleding onder eerlijke omstandigheden gemaakt wordt.

Ontdek de collectie van CAES

Sharon Woods vegan shoes

Net op de markt: de vegan sandalen en muiltjes van Sharon Woods. Simpele ontwerpen in mooie kleuren, helemaal mijn smaak. De schoenen worden deels gemaakt van gerecyclede materialen. Dat kun je per paar precies bekijken. Ik vind het heel tof dat het merk op de website volledig open is over wat nog beter kan qua duurzaamheid. Dat is precies het soort transparantie dat vaak zo ontbreekt in de modewereld.

Qua productieomstandigheden zit het in elk geval goed. Oprichter Sharon Bos woont zelf in Madrid en houdt de Spaanse productie dan ook nauwlettend in de gaten. De rest van de materialen wordt geproduceerd in Italië. Extra slow: de schoenen worden op aanvraag gemaakt. Pas als jij bestelt dus, om overproductie te voorkomen. Ik vind dat een heel toffe manier van ondernemen en ik hoop van harte dat het aanslaat.

Hier vind je de vegan schoenen van Sharon Woods

Slow leesvoer

Nieuwsbrieven, ik lees ze bijna nooit. Maar er zijn een paar die ik nooit oversla. Deze bieden echt iets anders dan de laatste bonusaanbiedingen: verdieping en inspiratie. Ik kan aanraden om je in te schrijven!

Tiny Temple

Eerst het duurzame stylingsbedrijf van Noor Kahmann, nu een collectief dat met drie vrouw sterk een platform bouwt gericht op persoonlijk groei, mét aandacht voor de wereld om ons heen. In de nieuwsbrief geven ze een maandelijkse update. Zo komen er bijvoorbeeld inspirerende online cursussen aan!

The Sustainable Collective

Marije had een winkel voor tweedehands kinderkleding en weet dus alles van preloved parels. Haar nieuwsbrief vol hersenspinsels en tips leest als een fijne blogpost. Als bonus ontvang je ook Marije’s magazine over het verduurzamen van je garderobe helemaal gratis.

Indiaan in je kast

Chiara is stijladviseur met als uitgangspunt: shoppen in je eigen kledingkast. Daarover deelt ze veel op Instagram, maar ook in haar eigen nieuwsbrief. Dit alles in haar typische, vrolijke stijl: zowel qua kleding als qua manier van vertellen. Het plezier spat er vanaf! Je schrijft je hier in voor Chiara’s styling tips.

Duurzaam nieuws

Ik ben genomineerd voor de Duurzame Jonge 100

Ik sluit deze eerste editie af met een persoonlijk groen nieuwtje: voor mijn werk voor KouweKleren ben ik genomineerd voor de Duurzame Jonge 100. Ik volg deze verkiezing altijd op de voet, omdat er zoveel toffe initiatieven in staan die ik zeker nog niet allemaal ken. En nu maak ik dus zelf kans op een plekje in de lijst! Je snapt het: ik voel me ontzettend vereerd.

Jij kunt stemmen

Als je mij graag terugziet in de uiteindelijke lijst, kun je me een zetje geven door op me te stemmen. Ik raad je hoe dan ook aan om de lijst van genomineerden eens door te nemen. Van zoveel groene initiatieven op een rij word je sowieso gelukkig.

De gebruikte afbeeldngen zijn eigendom van de betreffende merken.