Ruilfeestje? Vijf toffe alternatieven voor de kledingruil

Kledingruils, ik ben er fan van. Ik heb ze vaak georganiseerd en kan het iedereen aanraden dat ook eens te doen. Dat is namelijk hartstikke leuk en duurzaam en daarbij echt een eitje met mijn organisatietips. Maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden voor een ruilfeestje. Zeker nu dicht op elkaar geklit elkaars kleding passen Corona-wise een minder goed plan is, zijn alternatieven voor de kledingruil van harte welkom.

Vijf alternatieve ruilfeestjes die minstens zo leuk zijn als een kledingruil

Sieraden en accessoires ruilen

Laat iedereen de tassen, sjaals, kettingen, hoeden en haaraccessoires meenemen die ze niet meer dragen. Daar hebben we er allemaal meer dan zat van, dus het is goed om ze eens op te ruimen en uit te zoeken. Geen gedoe met het afstemmen van maten, want deze mode-items past iedereen!

Speelgoedruil

Wie kinderen heeft, heeft waarschijnlijk ook veel te veel speelgoed in huis. Waar waarschijnlijk niet allemaal even fanatiek mee gespeeld wordt. Kinderen ontwikkelen zich snel, dus hun interesses veranderen ook vlug. Zonde als speelgoed dat nog goed is niet meer wordt aangeraakt. Een speelgoedruil is daarvoor een prima oplossing. Dit is ook heel geschikt om rond de Sinterklaastijd te organiseren. Zo geef je op een heel betaalbare manier duurzaam speelgoed cadeau in de toch wel dure decembermaand.

Stekjesruil

Ben je geen ouder, maar wel een plantenmama of -papa? Dan is een stekjesruil iets voor jou. Zo heb je gratis nieuwe planten in huis die je zelf verder op kunt kweken. De zomer is de ideale tijd om te stekken, want dan groeien planten en hun baby’s veel sneller. Gebruik voor al die nieuwe planten het liefst tweedehands potjes. Mooie kopjes uit de kringloop zijn hier bijvoorbeeld ook erg geschikt voor. Houd je liever nog wat meer afstand? Je kunt tegenwoordig zelfs online stekjes ruilen.

Boekenruilfeestje

Boeken slijten misschien een beetje, maar verhalen nooit. Daarom geef ik boeken die ik gelezen heb liever door, dan dat ik ze laat verstoffen in mijn boekenkast. Vorm je eigen bibliotheekclub en organiseer een boekenruil. Extra leuk als elke eigenaar iets vertelt over de meegebrachte boeken. Wil je liever flink minimaliseren op je boekenkast in plaats van voor elk boek een nieuwe mee terugnemen? Lees dan deze tips nog even door.

Voedselruil

Een onduidelijk potje dat je meenam van vakantie of een fles limonade die niet je favoriet is. Of het nu door een veranderende smaak, dieet of een andere reden is, in elke voorraadkast staan wel producten die waarschijnlijk nooit meer opgaan. Weggooien van voedsel is natuurlijk eeuwig zonde, dus organiseer een etensruil waar iedereen kan uitkiezen wat hij of zij lekker lijkt. Voor de avontuurlijke lekkerbekken is het ook leuk om er meteen een kookclub van te maken. Stel ter plekke een menu op met alle meegebrachte etenswaren en eet er heerlijk samen van.

Welk alternatieve ruilfeestje lijkt jou het leukst om te organiseren?