Minimaliseren op boeken met deze simpele tips

Minimaliseren op boeken, voor veel mensen in mijn omgeving is dit vloeken in de kerk. Ook ik kick op de geur van versgeprint of juist eeuwenoud papier en zou niet door het leven willen gaan zonder boeken. Of eigenlijk: niet zonder het lezen van boeken. Ik denk dat het wel degelijk mogelijk is om als boekenliefhebber te minimaliseren op boeken en daarbij niet af te doen aan je leesgenot.

Boeken minimaliseren ‘aan de voordeur’

Zoals je misschien weet, ben ik meer een minimalist ‘aan de voordeur’ dan ‘aan de achterdeur’. Minimalisme is voor mij een middel dat ik inzet een duurzamer leven. En het is volgens mij duurzamer om kritisch te zijn op wat er binnenkomt dan om dingen klakkeloos weg te doen. Daarom zijn mijn tips voor het minimaliseren van je boekencollectiein de eerste plaats gericht op dat eerste deel. Maar ik geef ook advies voor als je wel boeken de deur uit wilt doen.

Mijn tips om te minimaliseren op boeken

Tips voor het minimaliseren op boeken.

Tips om minder boeken in huis te halen

Neem een bibliotheekabonnement

Je hoeft niet alles te bezitten om het te kunnen gebruiken. De meeste boeken lees je toch maar één keer. En ook bij de bieb mag je dingen gerust nogmaals lenen. Voor een paar tientjes heb je een schat aan boeken tot je beschikking. Je bibliotheeklidmaatschap heeft trouwens nog meer voordelen:

  • Veel bibliotheken hebben tegenwoordig de mogelijkheid om een wensenlijstje bij te houden op de website of in een app. Kom je ergens een boeiende titel tegen? Dan kun je meteen even kijken of jouw bieb het niet toevallig al heeft liggen
  • Wist je dat je ook wensen kunt doorgeven voor de collectie? Als jouw aankoopsuggestie wordt overgenomen, kun je het straks gewoon gratis lezen. En velen met jou!
  • De bibliotheek is veelal gratis voor kinderen tot 18 jaar. Ook voor het lezen met kinderen of kleinkinderen hoef je dus geen nieuwe boeken te kopen

Lees boeken tweedehands

Of een verhaal nou één, tien of honderd keer gelezen is: het slijt niet. Het boek zelf natuurlijk wel, maar het verhaal wordt daar niet minder om. Daarom ben ik er erg groot voorstander van om boeken tweedehands te kopen. Nieuwe boeken kopen is bij mij echt de uitzondering.

Misschien zul je denken: tweedehands boeken kopen is nog steeds geen minimaliseren. Maar uit ervaring weet ik dat het net even makkelijker is om een uitgelezen boek weg te doen als je er maar weinig voor betaald hebt. Je kunt de kringloopwinkel zelfs beschouwen als een bibliotheek op zich, waar je voor een prikkie een mooi boek leent dat je later weer terugbrengt.

Leen boeken

Niet alleen bij de bibliotheek kun je boeken lenen. Ook de kasten van familie en vrienden staan waarschijnlijk vol met boeiend leesmateriaal. Bij lenen hoort trouwens ook: uitlenen. Wees zelf gul met het delen van je boekenkast, dan krijg je daar vast en zeker ook mooie boeken voor terug, die je weer lekker terug kunt brengen als ze uit zijn.

Stel een maximum in voor het aantal ongelezen boeken in huis

Dit is misschien een strenge, maar wel een heel effectieve regel. Zorg dat je een maximaal aantal ongelezen boeken in huis mag hebben. Daarbij telt alles mee: eigen boeken, biebboeken, geleende boeken, oude vakliteratuur. Alles. Wil je iets nieuws in huis halen (dat hoeft dus niet door kopen te zijn) dan moet je eerst een ongelezen exemplaar wegdoen of mooier nog: iets uitlezen en daarna wellicht als nog wegdoen.

Gebruik een e-reader

Voor wie wel graag boeken blijvend bezit, maar er niet veel ruimte aan kwijt wil zijn, is de e-reader een goede oplossing. Mijn vriend heeft er een en die gebruik ik nu ook af en toe. Het valt me niet tegen, moet ik zeggen, het leest prettig.

Denk voor je zo’n apparaat aanschaft wel na of je het daadwerkelijk veel gaat gebruiken. Anders is de flinke milieu-impact om zo’n apparaat te laten produceren wel erg zonde. Misschien kun je er eerst een lenen om het uit te proberen. En kijk zeker ook eens bij het ruimte tweedehands aanbod van e-readers.

Tips voor het duurzaam wegdoen van boeken

Verkoop je gelezen boeken

Misschien vind je het makkelijker om boeken weg te doen, als het je nog iets oplevert. Naar mijn ervaring is er naar romans minder vraag (tenminste: dat aanbod is gewoon té enorm) maar voor veel informatieve boeken en ook zaken als kookboeken is nog wel een doelgroep te vinden.

Op deze plekken kun je tweedehands boeken verkopen – en zijn daarmee ook zeer geschikt om fijn tweedehands leesvoer te kopen:

  • Marktplaats. Gratis en laagdrempelig, maar wel een groot aanbod.
  • Bol.com. Vraagt een commissie. Zeer geschikt voor vakliteratuur
  • De Slegte en andere gespecialiseerde winkels met tweedehands boeken. Kopen het van je over of vragen een commissie als het boek verkocht is. Zijn – logischerwijs – vaak kritisch op wat innemen
  • Boekwinkeltjes.nl. Ook als particulier kun je her verkopen. Gezien de kosten wel vooral interessant bij een wat groter aantal boeken. Wel lekker als je besluit om flink te minimaliseren in je boekenkast
  • Boekenmarkt of vrijmarkt. Ook meer iets voor de grootontspullers, maar dan is het wel een heel leuke manier om van jouw tweedehandsjes af te komen. Ik heb nog wat verkooptips voor je!

Geef boeken weg

Hoe leuk is het om een boek waar jij plezier aan hebt gehad, aan een ander te gunnen. Dat kan op allerlei manieren:

  • Breng het naar een mini-bieb, die zijn inmiddels in elke woonplaats wel te vinden
  • Laat vrienden, familie of buren boeken bij je uitzoeken
  • Bied iemand een boek uit eigen collectie aan waarvan je denkt dat het echt bij diegene past (maar geef ze ook ruimhartig de kans om te weigeren of het weer door te geven als ze het boek toch niet hoeven)
  • Doneer je boeken aan een goed doel. In Leiden heb je bijvoorbeeld de Boekenzolder, waar gratis boeken kunnen worden uitgezocht
  • Breng je boeken naar de kringloop

Minimaliseren op boeken, is dat iets voor jou?