Mooie merken: de fijnste eerlijke schoenen


Beeld: Pretty&Fair

Hallo, ik ben Hermien en ik snap he-le-maal niks meer van het weer. Ik ben de afgelopen twee weken al meermaals in veel te veel lagen naar buiten gestapt om daar vervolgens volledig uit te zweten, maar moest minstens even vaak naar binnen rennen voor een regenjas om mijn zomerse jurkje te redden van een wisse verdrinkingsdood. Maar, dit alles heeft één voordeel: ik worstel al een tijdje met een artikel over fair schoenenmerken, want ik kwam erachter dat niet alle merken waar ik fan van ben al een uitgebreide lentecollectie online hebben staan. Ik vond het eigenlijk wat stom om nog met winterse of herfstige schoenen aan te komen, maar nu kan het dus lekker gewoon toch.

Alle keus
Ik heb nog niet zo vaak over schoenen geschreven, met name omdat ik al best veel paar in mijn bezit had. De  noodzaak om op schoenenjacht te gaan was dus simpelweg niet zo hoog. Maar inmiddels heb ik afgelopen jaar een aantal pre-KouweKleren paren versleten en bovendien wil ik niet egoïstisch zijn, dus offer ik me op en heb ik voor jullie de fijnste eerlijke merken op een rij gezet (op volstrekt neutrale, alfabetische volgorde).  Het aanbod van eerlijke schoenen wordt gelukkig steeds groter en verschillende merken komen aan verschillende eisen tegemoet: eerlijk gemaakt, van duurzame materialen, vegan, het kan allemaal. Wat je ook zoekt – op groen gebied of qua model – er zit vast iets voor je tussen bij deze merken.

Jules & Jenn
Ze zeggen dat Frans de taal van de liefde is. Hoe erg ik ook stuntel met Frans – mijn liefde was het zeker niet – ik heb met liefde de website van dit Franse merk doorgeploeterd. Want ja, de plaatjes lieten mijn hart wel sneller kloppen. Dit is helemaal mijn smaak. Klassieke laarsjes, hakken, sneakers en instappers in prachtige kleuren. Niet vegan-proof, maar deze schoenen worden wel op eerlijke wijze gemaakt in Europa. Op de website vind je per productsoort (ze maken ook tassen en riemen) precies in welk atelier alles gemaakt wordt, inclusief foto’s. Dat soort transparantie kan ik alleen maar aanmoedigen.

Zoals de naam al doet vermoeden, komen ook mannen aan bod bij Jules & Jenn (ik bedenk nu pas dat je dit waarschijnlijk ook op z’n Frans moet uitspreken). Dat is helaas nog lang niet bij alle eerlijke merken het geva. Met het uitlichten van Jules & Jenn ga ik trouwens veel mensen teleurstellen. Het merk verzendt namelijk nog niet naar Nederland. Wel naar België trouwens, dus wie daar woont heeft meer geluk! En als de Nederlanders nou massaal smeekbedes in hun beste Frans sturen, komen wij misschien ook aan de beurt binnenkort.

Vrouwen: Laarsjes 110 euro // Loafers 85 euro // Laarsjes 110 euro

Mannen: Chelsea boots 110 euro //  Desert boots camel 110 euro // Chelsea boots blauw suède – 110 euro

Matt & Nat
Matt & Nat kende ik wel van hun mooie vegan tassen (met hun voering van gerecyclede plastic flessen), maar ik kwam er pas kortgeleden achter dat ze ook schoenen maken. Het is geen grote, maar wel een fraaie collectie. Voorlopig alleen nog voor vrouwen, dat wel. Over hun tassen lees ik altijd veel goeds, maar over hun schoenen kan ik nog weinig vinden. Ik weet wel dat hun hele collectie onder verantwoorde omstandigheden in China wordt gemaakt. Als de schoenen van dezelfde kwaliteit zijn als de tassen, belooft dat veel goeds.

Veterschoen 110 euro // Ballerina 80 euro // Instapper 90 euro

 

Pretty&Fair
Het Nederlandse schoenenmerk Pretty&Fair verleidde me tot het maken van mijn allereerste outfitpost  – waar ik ze nog altijd dankbaar voor ben – en deze lente brengt dit jonge merk hun tweede collectie op de markt. Ook die bestaat weer uit een Happy Veggie-deel dat volledig vegan is en een deel van eco-leer (als je wilt weten wat dat is, kun je er hier meer over lezen). Ik vind niet alleen hun schoenen mooi, maar ook het feit dat ze nadenken over elk onderdeel, van de natuurrubberen zolen tot de doos met handvat zodat een tasje niet nodig is. De schoenen worden onder eerlijkeomstandigheden gemaakt in Portugal, in een fabriek die regelmatig bezocht wordt door het merk. Voorlopig kunnen alleen vrouwen nog terecht bij Pretty&Fair.

Sneaker eco-leer 165 euro // Veterlaarsje eco-leer 159,95 euro // Vegan veterschoen 135 euro

Veja
Terug naar Frankrijk. Bij Veja verkopen ze sneakers van eco-leer, maar ze hebben ook heel veel vegan schoenen in de collectie, die je kunt  vinden onder een apart kopje op de website. Het toffe van Veja vind ik dat ze alle grondstofen zorgvuldig kiezen. Het natuurrubber komt bijvoorbeeld uit Brazilië en ook daar worden goede arbeidsomstandigheden voor de werknemers gegarandeerd. Sommige merken nemen alleen verantwoordelijkheid voor het laaste stukje van het productieproces, maar dat is bij Veja duidelijk niet het geval. De meeste modellen en kleuren hebben ze trouwens gewoon voor mannen én vrouwen, wel zo fijn. En zelfs je kind kunt je matchende sneakers aanmeten.

Vrouwen: Sneakers Nautic 120 euro  // Sneakers suède 120 euro // Sneakers wit 110 euro

Mannen: Sneakers wit 110 euro // Sneakers blauw 99 euro // Sneakers marsala 99 euro

Will’s Vegan Shoes
Als je ergens een uitgebreide collectie veganistische schoenen vindt, is het hier wel. Will’s schoenen zijn er in alle vormen en maten: van kisten tot pumps en van loafers tot sneakers. Voor man en vrouw (hoewel, een pump in mannenmaat ben ik er nog niet tegengekomen). Ook deze schoenen komen niet van al te ver, ze worden gemaakt in Portugal. Zuid-Europa is duidelijk favoriet onder de eerlijke schoenmakers.

Brogues 93 euro // Pumps 93 euro // Sneakers 93 euro

Desert boots 85 euro // Sneakers 93 euro // Doc boots 97 euro

Ik  raak er meer en meer van overtuigd dat er op schoenengebied voor iedereen wel iets eerlijks te vinden is. Al blijven nieuwe merken – en bestaande merken die het roer omgooien naar de eerlijke zijde – natuurlijk altijd welkom. Als de lente straks echt doorbreekt, overweeg ik zelf een paar sneakers van Veja te kopen. Een paar zomerse schoenen kan ik nog wel gebruiken, maar ik wil nog even wat langer de tijd nemen om goed te kiezen. Is er al met ervaring met dit merk? Of heb ik nog merken over het hoofd gezien?