Mijn stijl ontwikkelen: moodboard

Tijd voor het tweede deel van de zoektocht naar mijn eigen stijl. Vorige week vertelde ik je alles over mijn doelen. Ook deelde ik waar ik tevreden en minder tevreden over ben bij mijn huidige kledingstijl en vooral mijn kleedgedrag. Kleine spoiler: ik word heel blij van aandacht besteden aan mijn outfits, maar ben in praktijk een luie donder die vaak maar wat aantrekt. Herkent iemand dit?

Vandaag komt een erg leuk onderdeel: we gaan plaatjes kijken! Ik heb een aantal weken elke dag vrolijk rondgepind op mijn stijl-moodboard. Elke dag kwamen er wat afbeeldingen bij van outfits die me aanspraken. Niet te veel over nadenken, maar op mijn eerste gevoel afgaan, dat was het idee.

Daarnaast nam ik elke dag de eerder verzamelde afbeeldingen door: vond ik ze nog zo spetterend als de dagen daarvoor? Dan mochten ze blijven, anders: tabee! Hierbij probeerde ik juist wel concreet te maken wat me niet zinde aan de outfit. Wat je niet mooi vindt, zegt namelijk ook heel veel over je smaak. Uiteindelijk bleven er een kleine 90 afbeeldingen over van looks die ik écht tof vind.

Patronen zoeken

Hierna kwam het meest leerzame deel: ik onderwierp alle verzamelde looks aan een grondige analyse.The Curated Closet geeft vijf aspecten om op te letten: veelvoorkomende items, materialen, kleuren, silhouetten en styling. Ik maakte een soort longlist van al deze elementen, die ik natuurlijk – met plaatjes erbij – met jullie deel.

Veelvoorkomende items

 • oversized jassen
 • doorknooprokjes
 • doorknoopblousjes met een diepe v-neck
 • wikkeljurken
 • grote sjaals
 • spijkerjacks
 • comfy truien met een hoge halslijn
 • basic t-shirts met een hoge halslijn
 • mom jeans
 • croptops
 • kleine cross-body tasjes
 • loafers
 • veterschoenen en -laarsjes
 • stevige hakken
 • leren sandalen
 • opvallende zonnebrillen

Kleuren

 

 • warme herfsttinten (dat zal je niet verrassen als je deze outfitpost hebt gezien)
 • vergrijsde tinten
 • diepblauw denim
 • contrasterende kleuraccenten

Materialen

 

 

 • alles wat aaibaar is: suède, velvet, corduroy, nepvacht
 • denim
 • natuurlijke materialen: wol, leer, linnen
 • items in een verrassend materiaal: een suède rokje of leren culottes bijvoorbeeld
 • soepel ogende stoffen
 • weinig prints, alleen de klassiekers: bloemen, stippen, strepen en een enkele ruit

Silhouetten

 

 • broeken en rokken met hoge taille met de top erin
 • balans: oversized jassen en truien met een skinny broek of strak rokje
 • broeken tot enkellengte
 • mantels en jassen met een rond silhouet
 • croptops, maar zonder blote buik
 • opgestroopte mouwen

Styling

 

 • weinig sieraden
 • nonchalant haar: los of een rommelige knot
 • sjaaltjes in het haar
 • zichtbare sokken
 • opvallende zonnebrillen
 • grote sjaals
 • geen opvallende make-up

Overall vibe

Oké, eigenlijk stond er nog een zesde aandachtspunt in het boek. Het stond bovendien als eerst genoemd, maar ik heb het tot het laatst bewaard. Ik vind de ‘overall vibe’namelijk maar wat lastig om te omschrijven. Zoals ik ook nooit muziekstijlen kan herkennen, zo weet ik ook niet goed welke in welke woorden ik mijn kledingvoorkeuren moet vatten, los van de individuele elementen. Ik kom hier nog op terug, want één van de latere opdrachten in het boek is om je stijl in één zin te vatten. Maakt niet uit in wat voor termen, als je het zelf maar snapt. Daarom zet ik hier toch vast wat steekwoorden neer, als een kleine voorzet. Misschien hebben jullie wel aanvullingen?

 • comfortabel
 • vintage
 • clean en simpel
 • nonchalant
 • nineties (ik kom er nu ik Friends herkijk namelijk achter dat zo-veel hiervan mijn smaak is, niet te zuinig)
 • aaibaar

Conclusie

Wat een lijst hè? Van veel dingen sla ik niet stijl achterover: ik houd van oversized, ik houd van herfstkleuren en alles wat aaibaar is mag je me aantrekken. Een top gaat zelden niet in mijn broek of rok, een hoge taille maakt me dolgelukkig – ik weet dat dat me goed staat – en mijn mouwen rol ik onbewust altijd op.

Eenvoud
Wat me meer verraste, is dat ik enorm neig naar een ‘cleane’ kleding. Dat komt niet helemaal uit het luchtledige vallen – ik schreef een jaar geleden al over mijn ontdekking dat fair fashion mijn liefde voor eenvoud heeft aangewakkerd – maar die trend heeft zich blijkbaar echt heel erg doorgezet. Waar ik eerst nog wel viel voor een kek printje – fietsen, beertjes, wat dan ook – lijkt dat nu echt helemaal uit het zicht verdwenen. Alleen de klassiekers onder de prints hebben nog een plekje in mijn stijlverzameling.

Spanning zoek ik duidelijk meer in een opvallende pasvorm, een gek materiaal of een contrasterende kleur dan in een opvallend patroon. De hele look moet trouwens wel in balans zijn: oversized is te gek, maar dan wel gecombineerd met strakker vallende items. Dus niet álles enorm, dan word je al snel een Olsen-twin en dat is voor mij te veel. Past ook niet bij mijn lijf trouwens, vermoed ik.

Lekker lui
Sieraden en make-up nemen geen prominente plaats op mijn moodboard in. Dat geeft me ergens wel rust. Ik heb veel van mijn sieraden, accessoires en make-up weggedaan het afgelopen jaar en blijkbaar was dat geen slechte keus. Ik draag graag en veel hetzelfde en blijkbaar past dat bij me. Als ik eenmaal weet wat me goed staat, kan ik mijn luiheid op dit gebied koesteren door voor de succesformule te gaan. Lijkt me heerlijk!

Een laatste conclusie – die ik onbewust misschien al heb onderkent – is dat halslijnen voor mij hooggesloten óf laag uitgesneden moeten zijn. Met een middenmoter voel ik me al snel een tikkie duf. Voor laag uitgesneden durf ik dan weer niet altijd te gaan, dus dat is er zeker eentje voor de experimenteerfase.

What’s next? 

Deze fase was even flink losgezongen van mijn eigen kast, lijf en leven. Nu ga ik weer eens stukje terug naar de realiteit. Het is de bedoeling om mijn voorkeuren stuk voor stuk uit te proberen: de individuele items, kleuren en materialen, maar vooral ook combinaties. Van imiteren kun je leren, zeg maar. Zo zou me duidelijk moeten worden welke van mijn voorkeuren echt bij me passen en welke misschien heel leuk zijn, maar dan voor een ander. Ik duik hiervoor mijn eigen kast in, maar zal ook in winkels te vinden zijn. Mocht je me spotten in een H&M, Esprit of Vero Moda de komende tijd, dan ben ik niet van mijn geloof gevallen. Ik gebruik de collecties gewoon even als mijn persoonlijke stijlspeeltuin.

 1. Wat leuk om te zien dat we een soortgelijke smaak hebben! Ik ben ook dol op 90’s, gecombineerd met cleane items. Één verschil: ik ben wat minder van de kleur😁 Maar door jouw kleur moodboard krijg ik wel zin om mijn garderobe wat kleurrijker te maken.

  1. Ik word ook altijd vrolijk van jouw outfits op instagram, dus ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Ik kan juist echt enorm vallen voor kleur, dan moet ik er echt op letten of de rest van het stuk ook wel zo geweldig is.

 2. Wat een goed idee om op deze manier je stijl heel gedetailleerd in kaart te brengen! Je stijl klinkt heel tof en je hebt ook mooie inspiratieplaatjes gepind. Goed idee om in winkels wat stylinginspiratie in het echt op te doen. Alleen maar slim toch om dat bij fast fashion-winkels te doen, om daarvoor vervolgens jouw eigen fair fashion-alternatieven te gaan zoeken 🙂

  1. Ja ik wil echt alles wat ik nu gesignaleerd heb uitproberen, maar ik hoop dat ik uiteindelijk zonder al te veel nieuw toch nog wat tevredener met mijn kast zal zijn. Kennis is macht over mijn portemonnee, denk ik zo!

 3. Oh, deze serie is zó wat ik nodig heb. Dank!

  En ja, uit luiheid zomaar wat aantrekken herken ik heel erg, haha. Alleen heb ik dan helaas niet per se heel veel plezier als ik wel eens de moeite neem. Het zijn toch vaak dezelfde combinaties. Ik weet vooral wat ik niet mooi vind, maar soms (altijd) ben ik veel te kritisch waardoor ik bijna nooit iets écht mooi vind.

  Hoe zoek jij plaatjes op Pinterest? Zoeken naar outfits of bepaalde zoekwoorden? Ik zoek stiekem iemand met mijn bouw en stijl en dan beter, haha. Lekker afkijken. Jouw collectie spreekt me ook heel erg aan trouwens. Sowieso heb ik dezelfde voorkeur voor kleuren, donkere denims en weinig accessoires.

  Heel fijn ook dat je zegt dat het je oplucht dat je nu minder accessoires hebt. Ik denk juist dat ik dat wat meer moet gaan toepassen voor wat meer pit/stijl/sfeer. Misschien is het inderdaad wel oké dat ik steeds dezelfde twee kettingen draag 🙂

 4. Ik heb in eerste instantie op wat termen fgezocht die ik sowieso mooi vind, zoals ‘green sweater look’ of ‘look autumn colors’. Dan kun je makkelijk doorklikken naar vergelijkbare looks. Ik merkte wel dat ik nu makkelijker over winterse outfits kon nadenken, dus misschien doe ik over een paar maanden nog wel een sessie. Als het je leuk lijkt, zou ik hier eens wat tijd in steken. Het werkt echt enthousiasmerend, bij mij wel tenminste.

 5. Ik heb wel een fashion bord voor mezelf aangemaakt, maar zo geordend als jij het hier nu hebt uitgewerkt niet hoor. Wel echt een MEGA goed idee, ik ga dit zelf ook eens even doen :0

  1. Leuk! Komt ook echt door het boek hoor! Ik heb nu een algemeen stijlbord (nog uitgrbreider dan dit) en dat voor de analyse opgesplitst (in veel afbeeldingen komen verschillende elementen terug natuurlijk) Het helpt wel echt om te letten op nieuwe aspecten, waar je anders minder oog voor hebt. Erg leuk om te doen!

 6. Echt super interessant dat je zo intensief met je kledingstijl en smaak bezig bent!! Vooral de analyse lijkt me best interessant, wat jij ook zegt; je komt dingen tegen die je al wist, maar je komt natuurlijk ook dingen tegen die je nog helemaal niet wist!

  1. Ja zeker, meer dan ik dacht! Ik denk dat het sowieso de moeite waard is om hier eens wat meer tijd in te steken. En het is nog leuk ook.

 7. Heel leuk om zo een kijkje in jouw moodboards te krijgen! Slim ook om naar de ‘grote’ winkels te gaan om inspiratie op te doen 🙂 Ik draag nooit rokken, maar volgens mij staan die mij wel. Misschien iets wat ik dit jaar ook meer moet gaan uitproberen, hahah!

  1. Ik moet alleen zien te voorkomen dat ik al te hebberig word, dat is natuurlijk weer niet de bedoeling. Gelukkig hamert het boek er de hele tijd op om heel kritisch te blijven en de tijd te nemen voor keuzes, dus dat ga ik zeker proberen. Leuk als je een keer voor een rok wil gaan! Die zijn er natuurlijk in alle modellen, stijlen en lengtes, dus er is vast iets wat bij je past.

 8. Wat leuk om op deze manier een overzicht te maken en wat is je stijl toch tof! Van die warme herfstkleuren gaat mijn hart sneller kloppen, prachtig.

  1. Wat leuk om te horen, dankjewel! Ik heb wel geluk dat mijn voorkeuren op kleurgebied me ook echt staan. Maar misschien zijn ze daardoor ook wel favoriet geworden? Dat kan ook nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.