Mijn stijl ontwikkelen: moodboard

Tijd voor het tweede deel van de zoektocht naar mijn eigen stijl. Vorige week vertelde ik je alles over mijn doelen. Ook deelde ik waar ik tevreden en minder tevreden over ben bij mijn huidige kledingstijl en vooral mijn kleedgedrag. Kleine spoiler: ik word heel blij van aandacht besteden aan mijn outfits, maar ben in praktijk een luie donder die vaak maar wat aantrekt. Herkent iemand dit?

Vandaag komt een erg leuk onderdeel: we gaan plaatjes kijken! Ik heb een aantal weken elke dag vrolijk rondgepind op mijn stijl-moodboard. Elke dag kwamen er wat afbeeldingen bij van outfits die me aanspraken. Niet te veel over nadenken, maar op mijn eerste gevoel afgaan, dat was het idee.

Daarnaast nam ik elke dag de eerder verzamelde afbeeldingen door: vond ik ze nog zo spetterend als de dagen daarvoor? Dan mochten ze blijven, anders: tabee! Hierbij probeerde ik juist wel concreet te maken wat me niet zinde aan de outfit. Wat je niet mooi vindt, zegt namelijk ook heel veel over je smaak. Uiteindelijk bleven er een kleine 90 afbeeldingen over van looks die ik écht tof vind.

Patronen zoeken

Hierna kwam het meest leerzame deel: ik onderwierp alle verzamelde looks aan een grondige analyse.The Curated Closet geeft vijf aspecten om op te letten: veelvoorkomende items, materialen, kleuren, silhouetten en styling. Ik maakte een soort longlist van al deze elementen, die ik natuurlijk – met plaatjes erbij – met jullie deel.

Veelvoorkomende items

 • oversized jassen
 • doorknooprokjes
 • doorknoopblousjes met een diepe v-neck
 • wikkeljurken
 • grote sjaals
 • spijkerjacks
 • comfy truien met een hoge halslijn
 • basic t-shirts met een hoge halslijn
 • mom jeans
 • croptops
 • kleine cross-body tasjes
 • loafers
 • veterschoenen en -laarsjes
 • stevige hakken
 • leren sandalen
 • opvallende zonnebrillen

Kleuren

 

 • warme herfsttinten (dat zal je niet verrassen als je deze outfitpost hebt gezien)
 • vergrijsde tinten
 • diepblauw denim
 • contrasterende kleuraccenten

Materialen

 

 

 • alles wat aaibaar is: suède, velvet, corduroy, nepvacht
 • denim
 • natuurlijke materialen: wol, leer, linnen
 • items in een verrassend materiaal: een suède rokje of leren culottes bijvoorbeeld
 • soepel ogende stoffen
 • weinig prints, alleen de klassiekers: bloemen, stippen, strepen en een enkele ruit

Silhouetten

 

 • broeken en rokken met hoge taille met de top erin
 • balans: oversized jassen en truien met een skinny broek of strak rokje
 • broeken tot enkellengte
 • mantels en jassen met een rond silhouet
 • croptops, maar zonder blote buik
 • opgestroopte mouwen

Styling

 

 • weinig sieraden
 • nonchalant haar: los of een rommelige knot
 • sjaaltjes in het haar
 • zichtbare sokken
 • opvallende zonnebrillen
 • grote sjaals
 • geen opvallende make-up

Overall vibe

Oké, eigenlijk stond er nog een zesde aandachtspunt in het boek. Het stond bovendien als eerst genoemd, maar ik heb het tot het laatst bewaard. Ik vind de ‘overall vibe’namelijk maar wat lastig om te omschrijven. Zoals ik ook nooit muziekstijlen kan herkennen, zo weet ik ook niet goed welke in welke woorden ik mijn kledingvoorkeuren moet vatten, los van de individuele elementen. Ik kom hier nog op terug, want één van de latere opdrachten in het boek is om je stijl in één zin te vatten. Maakt niet uit in wat voor termen, als je het zelf maar snapt. Daarom zet ik hier toch vast wat steekwoorden neer, als een kleine voorzet. Misschien hebben jullie wel aanvullingen?

 • comfortabel
 • vintage
 • clean en simpel
 • nonchalant
 • nineties (ik kom er nu ik Friends herkijk namelijk achter dat zo-veel hiervan mijn smaak is, niet te zuinig)
 • aaibaar

Conclusie

Wat een lijst hè? Van veel dingen sla ik niet stijl achterover: ik houd van oversized, ik houd van herfstkleuren en alles wat aaibaar is mag je me aantrekken. Een top gaat zelden niet in mijn broek of rok, een hoge taille maakt me dolgelukkig – ik weet dat dat me goed staat – en mijn mouwen rol ik onbewust altijd op.

Eenvoud
Wat me meer verraste, is dat ik enorm neig naar een ‘cleane’ kleding. Dat komt niet helemaal uit het luchtledige vallen – ik schreef een jaar geleden al over mijn ontdekking dat fair fashion mijn liefde voor eenvoud heeft aangewakkerd – maar die trend heeft zich blijkbaar echt heel erg doorgezet. Waar ik eerst nog wel viel voor een kek printje – fietsen, beertjes, wat dan ook – lijkt dat nu echt helemaal uit het zicht verdwenen. Alleen de klassiekers onder de prints hebben nog een plekje in mijn stijlverzameling.

Spanning zoek ik duidelijk meer in een opvallende pasvorm, een gek materiaal of een contrasterende kleur dan in een opvallend patroon. De hele look moet trouwens wel in balans zijn: oversized is te gek, maar dan wel gecombineerd met strakker vallende items. Dus niet álles enorm, dan word je al snel een Olsen-twin en dat is voor mij te veel. Past ook niet bij mijn lijf trouwens, vermoed ik.

Lekker lui
Sieraden en make-up nemen geen prominente plaats op mijn moodboard in. Dat geeft me ergens wel rust. Ik heb veel van mijn sieraden, accessoires en make-up weggedaan het afgelopen jaar en blijkbaar was dat geen slechte keus. Ik draag graag en veel hetzelfde en blijkbaar past dat bij me. Als ik eenmaal weet wat me goed staat, kan ik mijn luiheid op dit gebied koesteren door voor de succesformule te gaan. Lijkt me heerlijk!

Een laatste conclusie – die ik onbewust misschien al heb onderkent – is dat halslijnen voor mij hooggesloten óf laag uitgesneden moeten zijn. Met een middenmoter voel ik me al snel een tikkie duf. Voor laag uitgesneden durf ik dan weer niet altijd te gaan, dus dat is er zeker eentje voor de experimenteerfase.

What’s next? 

Deze fase was even flink losgezongen van mijn eigen kast, lijf en leven. Nu ga ik weer eens stukje terug naar de realiteit. Het is de bedoeling om mijn voorkeuren stuk voor stuk uit te proberen: de individuele items, kleuren en materialen, maar vooral ook combinaties. Van imiteren kun je leren, zeg maar. Zo zou me duidelijk moeten worden welke van mijn voorkeuren echt bij me passen en welke misschien heel leuk zijn, maar dan voor een ander. Ik duik hiervoor mijn eigen kast in, maar zal ook in winkels te vinden zijn. Mocht je me spotten in een H&M, Esprit of Vero Moda de komende tijd, dan ben ik niet van mijn geloof gevallen. Ik gebruik de collecties gewoon even als mijn persoonlijke stijlspeeltuin.