Stop voedselverspilling: mijn lievelingsgerechten om restjes op te maken

Wil jij graag duurzamer eten dit jaar? Geen voedsel verspillen is één van de meest effectieve manieren om duurzamer met voedsel om te gaan. Met het opmaken van je restjes, ga je voedselverspilling tegen. Ik vind het altijd weer schokkend om te lezen hoeveel voedsel er gemiddeld per Nederlander verspild wordt. Dus als je portemonnee en de planeet je lief zijn, doe je er alles aan om dat te voorkomen. Het eten van restjes wordt simpel én smakelijk met deze heerlijke gerechten. 

Creatief koken voorkomt voedselverspilling

Ik ben zelf nogal anarchistisch aangelegd als het op koken aankomt, een recept komt er zelden aan te pas en als dat toch het geval is, wijk ik er altijd van af. Dat maakt het wel makkelijk om restjes die ik nog over heb tot een lekker (meestal dan) maal om te toveren.

Ben jij wat minder van het ‘lenige’ koken? Geen nood, er zijn gelukkig veel makkelijke recepten die geknipt zijn om er van alles in te gooien. Ik eet geen vlees en vis meer, dus mijn restantjes bestaan voornamelijk uit groenten en soms iets als tofu, tempeh of geraspte kaas. Dit zijn de gerechten die ik het liefst maak om restjes te verwerken

Mijn favoriete recepten om voedselverspilling te voorkomen 

Springrolls

Hmm, ik ben hier gek op. Ideaal voor nog rauwe restjes groenten als paprika, courgette, sla, taugé, komkommer en wortel. Ook stukjes mango, pinda’s, gebakken champignons en tempeh doen het goed in zo’n lekkere, ongefrituurde loempia. Ik combineer het graag met verse kruiden als peterselie, maar als je dat niet in huis hebt, is het geen punt. Ik heb altijd wel ketjap, pindakaas, tahin en sambal in huis, daar mix je makkelijk een lekker sausje van om mee te dippen. Dat is wel nodig, want de spingrolls zelf zijn vrij neutraal van smaak. Ik vind het vouwen van de springrolls best even een klusje, dus dit restjesmaal bewaar ik vaak voor in het weekend.

Enchiladas

Eigenlijk kun je alle kanten op met restjes groenten, als je maar de juiste kruiden toevoegt. Voor enchiladas kom je met jalapeño-pepers, wat chilipoeder, paprikapoeder en eventueel koriander al flink in de Mexicaanse sferen. Denk niet alleen aan voor de hand liggende groenten als paprika, want alles is geschikt. Één van mijn favorieten zijn enchiladas met pompoen, waarbij ik de pompoen dan eerst even in de oven rooster. Je kunt er kaas over strooien, maar met een vulling met bonen kom je ook aan je eiwitten.

Pesto

Een klassieke pesto wordt gemaakt van basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas, olijfolie en knoflook. Allemaal behoorlijk dure ingrediënten, maar dat kan ook anders. In feite werkt een combinatie van elke groente bladgroente (en zelfs broccoli, die je wel even kort moet koken) met elke soort noot. Kaas erbij kan, maar hoeft niet, als je liever plantaardig eet. Olie en knoflook zijn wat mij betreft wel essentieel. Hak het geheel zo fijn als je wilt in de keukenmachine, met de staafmixer of lekker ambachtelijk in een vijzel. Zelfgemaakte pesto kun je trouwens niet zo lang bewaren, dus gooi het diezelfde dag nog lekker over je pasta. Met een laagje olijfolie erover blijft het wel iets langer goed.

Plaattaart

Bladerdeeg gaat samen met bijna alles. Dat maakt een plaattaart het ideale gerecht om restjes in te verwerken. Ik koop gewoon zo’n rol van de supermarkt en beleg die met alle ingrediënten die nog over zijn van eerdere maaltijden. Groentes, maar ook zoete aardappel. Zelfs fruit kan lekker zijn, gecombineerd met hartige ingrediënten. Ook bovenstaande pesto is heerlijk op een plaattaart. Even in de oven en dan garneren met overgebleven blaadjes sla of spinazie. Snel en makkelijk!

Omelet

Niet geschikt voor vegans, maar ik vind een omelet op z’n tijd heerlijk. Ik zit er altijd wel snel vol dan, dus ik combineer liever een wat kleiner stuk met wat meer brood, ook als avondmaaltijd. Ik klop echt alles door het ei, maar champignons zijn wel een favoriet. Ik vind die combinatie zo heerlijk!

Pastasaus

Met een blikje tomatenblokjes uit te voorraadkast tover je alle restjes groenten zo om tot een lekkere pastasaus. Ik ben niet kieskeurig, dus zelfs een restje curry is wat mij betreft een dankbaar ingrediënt voor dit recept. Vaak bak ik nog even een extra uitje en voeg ik wat kruiden en knoflook toe.

Soep

Tot slot nog een ultieme klassieker: zelfgemaakte soep. Niets makkelijker dan dat. Je bakt de groenten, gooit er bouillon bij, laat het pruttelen, even pureren met de staafmixer en klaar.  Met kruiden maak je er iets echt lekkers van. Wil je een romige soep? Ik doe er graag wat kokosmelk bij. Je kunt het natuurlijk met brood eten, maar om het een volwaardige maaltijd te maken, kook ik ook wel eens wat rijst mee. Dat maakt het heerlijk vullend.

Deze tips helpen je voedselverspilling tegen te gaan

Naast deze gerechten heb ik nog een paar algemene tips voor je om minder voedsel te verspillen (en extra anti-verspiltips in dit artikel).

  1. Maak je ingrediënten op. Kook liever wat extra, dan dat je een klein restje van je ingrediënten ongebruikt laat liggen. De kans dat je een maaltje nasi kwijtraakt in de koelkast is minder groot dan dat eindstukje prei.
  2. Zoek uit wat je goed kunt invriezen. Zelfs de kleinste restjes gaan bij ons de vriezer in. Goed gelabeld, want dat ging nog wel eens mis, waardoor ik dacht dat ik satésaus had ontdooit en het toch zwarte bonen, oh nee, toch rode kool bleek te zijn. Ook een voorraad bakjes in alle maten is geen overbodige luxe. Spaart weer afdekfolie.
  3. Zorg dat je de basics in huis hebt. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld pasta, rijst, mie, rijstvellen, bouillonblokjes, bonen (het liefst zelfgekookt en in de vriezer, maar ik gebruik ook blik hoor), blikken tomatenblokjes en een goed gevuld kruidenrek. Daarmee kom ik al zo ver als ik iets in elkaar wil flansen en het voorkomt dat ik te vaak naar iets makkelijks als een afbakpizza grijp.

Voedselverspilling tegengaan door simpelweg heerlijk te eten. Dat is wat mij betreft ideaal! Ik hoop dat deze gerechten je zullen helpen om ook creatief te zijn met restjes en daar een heerlijke maaltijd van te maken. 

Met welk recept maak jij het liefst je restjes op?

Tegen voedselverspilling: de lekkerste gerechten om restjes mee op te maken.