Je kleding vaker dragen – tips voor extra wears
Meer kleding bezitten dan je in je leven ooit kunt verslijten. Zeg eens eerlijk: is dat herkenbaar? We hebben gemiddeld veel meer outfits in onze kast (talloze) dan lichamen om te kleden (één). Dat maakt dat onze kleding maar bar weinig gedragen wordt. Nogal zonde, als je bedenkt hoeveel energie, materiaal en vaak ook mensenleed in een kledingstuk gestoken wordt voor het in onze kast belandt.
Dat is de reden dat ik vind dat we onze kleding vaker zouden moeten dragen dan we nu doen. Véél vaker. Ik pleit voor meer wears, voor kleding die keer op keer gerepareerd wordt en uiteindelijk tot de draad versleten. Die uit elkaar valt en die we dan met pijn in het hart recyclen, omdat er zoveel goede herinneringen aan kleven.
Kleding vaker dragen, hoe krijg je dat voor elkaar?
Nee, de oplossing is niet om je 18 keer per dag om te kleden. Hartstikke leuk als je er tijd voor hebt, maar met duurzaamheid heeft het natuurlijk weinig te maken. Die wears zijn geen doel op zich. Toch zie ik regelmatig vrij schokkende cijfers langskomen over hoe vaak hoe weinig we onze kleding gemiddeld dragen. Deze vier tips gaan jou helpen je kleren langer en vaker te dragen. Om letterlijk alles uit je kast te halen wat erin zit.
Zo zorg je dat jouw kleding vaker draagt
Minder kleding = meer wears
Eigenlijk is het zo simpel: hoe minder kleding je hebt, hoe vaker je de stukken die je hebt, zult dragen. Een bescheiden kledingkast heeft veel voordelen. Ik ben zelf voorstander van het geleidelijk uitdunnen van je kledingkast. Te radicaal opruimen zorgt vaak weer voor een terugval waarin weer moeiteloos bij wordt gekocht. Bovendien is het altijd de vraag wie er nog op jouw afdankertjes zit te wachten. Misschien is het zelf aan flarden dragen wel een duurzamere optie? Wees dus vooral kritisch op wat je bijkoopt en vraag je af of je alles wat stuk gaat of niet meer past onmiddellijk moet vervangen voor iets nieuws.
Doe samen met je kleding
Je hebt maar één lijf om te kleden. Dus tenzij je het zeer minimalistische, één aan je lijf, één in de was-principe naleeft, hangt het grootste deel van je kleding voornamelijk in de kast. Zonde toch! Door kleding te delen, kunnen die kledingstukken veel intensiever benut worden. Daar zijn veel mogelijkheden voor tegenwoordig:
- koop samen met vrienden die te gekke vintage trui en wissel om de paar weken door. Steeds als jij ‘m terugkrijgt, voelt het alsof je iets nieuws in je kast hebt hangen
- deel je kleding via de kledingruilapp COMN met mensen uit je eigen woonplaats
- geef de kledingstukken die je zelf niet meer draagt een nieuwe kans bij een ander, bijvoorbeeld door een kledingruil of doorgeeftas te regelen
Werk met laagjes
Ha, toch nog een tip in de categorie ‘kleed je zo vaak mogelijk om’. Maar ik bedoel natuurlijk niet dat je Michelin-stijl door het leven moet gaan met zo veel mogelijk kleding tegelijk aan je lijf. Waar ik op doel, is dat het de moeite waard is om alle verschillende mogelijkheden die jouw kleding biedt, te verkennen. Experimenteer erop los en ontdek zo wat je allemaal samen zou kunnen dragen. Zo haal je letterlijk méér mogelijkheden uit minder kleding.
Laagjes maken je outfits ook spannender. Een vrolijk gekleurde boord die onder een mouw uit piept, een contrast van verschillende materialen. Er is meer te ontdekken in jouw look, waardoor je gekleder en extra bijzonder oogt. Geijkte laagjes als vest over een shirt kent iedereen wel, maar denk ook eens aan:
- een coltrui onder een zomerjurk, zodat je de jurk ook in de winter kunt dragen
- een rok over een jurk, zodat de jurk een top wordt
- een blouse onder een jumpsuit aantrekken
- een losgeknoopte jurk als blouse of jas dragen
- een trui over een jurk, in dit filmpje laat ik je zien hoe je dat charmant voor elkaar krijgt
Kies voor kledingstukken met meerdere functies
Kleding die voor meerdere gelegenheden geschikt is, kun je simpelweg vaker dragen. Ik pleit hier niet voor een kast vol basics die zogenaamd ‘altijd goed’ zijn. Prima als dat je stijl is, maar voor mezelf zou dat vooral voelen als ‘altijd saai’. Zelfs de ultiem minimalistische kledingkast – de capsule wardrobe – kan nog kleurrijk en spannend zijn. Maar door te kiezen voor slimme, multifunctionele kledingstukken of het inzetten van je kleding voor meerdere doelen, kun je jouw kledingstukken vaker dragen dan je dacht. En dus uiteindelijk met minder kleding toe!
Vraag jezelf bij een aankoop af:
- heb je per se aparte pyjama’s nodig of kunnen jouw katoenen t-shirts ook als slaapshirt dienen?
- kun je ook bankhangen in je sportkleding of sporten in je chillbroek?
- hoeveel maanden van het jaar kan ik dit kledingstuk dragen? Hoe meer, hoe vaker je het aan zult hebben
Wat zijn jouw trucs om kledingstukken vaker aan trekken?
Foto: Iris Zaagman
Comments
Alies
Toch de basics goed benutten. Van off-white t-shirts met 3/4 mouw heb ik er zes. Ze zijn nu ruim 12 jaar oud en bijna versleten. Ideaal voor ergens onder. Iets warmer en de bovenkleding hoeft niet zo snel in de was,
Lijkt misschien saai, maar ze passen helemaal in mijn kleuradvies en zijn met alles te combineren.
KouweKleren
Dat is absoluut een goede tip! Minder wassen betekent ook minder slijtage. En ik draag – zeker nu we fulltime thuiswerken – altijd onderlaagjes voor de warmte. Anders zit ik zelfs in ons goed-geïsoleerde huis flink te kleumen.
Becky
Yes! Leuk, deze post!
En zo waar, je kleding echt afdragen is eigenlijk het duurzaamste wat je kan doen 👍🏻
Helemaal fan van coltrui onder een jurk / trui boven jurk (of combinatie van beiden)!
Een blouse/ overhemd boven een jurk geknoopt, vind ik ook een leuke combinatie (die inspiratie haalde ik bij Alyssa Beltempo, zij heeft fantastische video’s zoals ‘20 ways to style a dress’)
Mijn huidige ‘projectje’ is ook om mijn jurken vaker te dragen. Ik wil een beetje afstappen van mijn vertrouwde jeans-trui wintercombinatie, dus ben sinds begin januari gestart om iedere week minstens 2 dagen een jurk te dragen en ‘winters’ te stylen.
Iedere week kies ik een andere jurk uit. Ik heb 9 jurken in totaal, dus het wordt een projectje van twee maanden 😊 Het leuke is, dat het mijn collega’s ook begint op te vallen (normaal draag ik zelden een jurk op het werk), er zijn zelfs collega’s die iedere week komen kijken welke jurk ik nu weer aan heb 😀
KouweKleren
Ik vind de video’s van Alyssa Beltempo ook leuk! Vrolijk en realistisch, heel inspirerend. Superslim, zo’n ‘jurkenproject’. En ook haalbaar om gewoon twee keer per week een jurk te kiezen. Zo ga je vast en zeker nieuwe favorieten en mogelijkheden ontdekken. En geweldig ook dat het zelfs je collega’s opvalt!
Laurine
Wat een leuke post! Ik kan alleen maar enthousiast meeknikken! Niets is duurzamer dan je kleren vaak dragen. Een halfjaar geleden verhuisde ik naar Spanje met slechts een koffer en sindsdien is mijn kledingkeuze beperkt tot die capsule wardrobe (als je het zo wil noemen). Ik was bang dat ik zelfs m’n lievelingskleren beu ging worden na ze keer op keer te dragen, maar ik ben alleen maar nóg meer van ze gaan houden omdat ik nu pas ben gaan zien hoe veelzijdig ze zijn.
KouweKleren
Wat een prachtige les die je leert uit een kleine kast. Precies wat ik ook had tijdens mijn jaar niks kopen. Het is toch heerlijk om alle kleding die je hebt veel tijd úit je kast te gunnen, in plaats van al die tijd ín je kast.
Brenda
Soms verander ik de knopen van een blouse of geef mijn bestaande kledingstuk een verfbad. Dit zorgt bij mij voor een regelmatige verandering in mijn kast zonder iets nieuws te kopen. Gekleurde veters voor mijn schoenen, sieraden anders combineren dan voorheen. Van heel veel kleding naar een minimalistische stijl ging bij mij geleidelijk. The true cost was voor mij de ommekeer om het anders te gaan doen. Ik houd daarnaast bij wat ik draag en ook wat weggaat naar de recycle, kringloop of verkoop.
KouweKleren
Verven of een andere ‘update’ is inderdaad een prachtige manier om een kledingstuk ‘als nieuw’ te maken. Het is ook echt heel wijs om het proces naar minder geleidelijk te laten verlopen. Het kost immers tijd om te ontdekken wat echt en blijvend bij je past. En bijhouden wat weggaat is misschien wel het meest leerzame dat je kunt doen. Zo trap je niet meer in dezelfde valkuilen.
Anouk de Jonge
Ik ben er dus helemaal niet goed in om kleding zo mooi te combineren als jij doet. Een trui over een jurkje vind ik vooral gek staan bij mezelf. Ik leef vooral in broeken met een trui erop in de winter, heel saai haha
KouweKleren
Je kunt het saai noemen, maar als je het graag draagt, dan is er weinig mis mee toch? Het gaat erom dat jij je fijn voelt in wat je aanhebt. Als je toch wat meer spanning zoekt, kun je dat ook binnen de kledingstukken zelf zoeken. Bijvoorbeeld een trui of broek met een print. Of een spelen met sieraden, een sjaal of iets in je haar. Maar voel je vooral niet verplicht om helemaal los te gaan met laagjes die je niet bevallen. Het is jouw kast en jouw leven!
Oh ja, of een trui op een jurkje werkt, hangt ook van de de kledingstukken zelf af. Ook leuk misschien: het vestje dat je normaal over een jurkje zou dragen nu dichtknopen en als een truitje eronder.
Matt
Ik koop al jaren kleding en schoenen 2e hands bij de kringloop. Altijd als ik er ben ff snel door de rekken kijken of er wat leuks bij hangt. Soms hangt er nagenoeg nieuwe merkkleding. Nieuw vind ik te duur en ik houd er niet van de stad in te gaan. Laat staan online te bestellen en slecht passende kleding te ontvangen. Als de schoenen alsnog niet zo lekker blijken te zitten verkoop ik ze op marktplaats zonder al teveel verlies.
Nu ik wat ouder ben vind ik vooral pasvorm belangrijk, shirts en broeken maak ik zelf op maat en sportbroeken krijgen een verkleinde zak voor telefoon of een rits om sleutels niet te verliezen en/of extra elastiek. Ook het wijkgebouw heeft kleding te vergeven, ik heb er 2 schitterende Hugo Boss colbert gescoord.
Vooral als er ernstige slijtage onstaat blijkt hoe erg ik gehecht ben aan een stuk vanwege pasvorm, warmte, comfort en kleur 🙂
KouweKleren
Mooi om te lezen! Ik herken er veel van. Als je graag tweedehands koopt, is het heel fijn om te weten wat je graag draagt, mooi vindt staan en fijn vindt zitten. Anders kun je ook overweldigd raken. En inderdaad: iets uitproberen voor niet al te veel geld helpt ook mee!