Duurzame cadeaus #1: originele abonnementen

Met verjaardag en een housewarming in de afgelopen paar maanden mag ik mij – geluksvogel – haast een expert noemen op het gebied van cadeaus krijgen. Ik vond het superleuk om te zien dat allerlei mensen de moeite hebben genomen om iets te vinden dat echt bij mij en mijn manier van leven past: van een boek over zelfgemaakte verzorgingsproducten tot plantenstekjes en van tweedehands gebaksvorkjes tot biologische wijn.

De sociale druk van cadeaus

Cadeautjes geven is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Bij allerlei gelegenheden vinden we het leuk om iets mee te brengen voor een ander. Tegelijkertijd wonen we in een land waar we allemaal al ontzettend veel bezitten. Maar zelfs bij een ‘je komst is mijn cadeau’ op een uitnodiging voelen we vaak toch nog de druk om iets mee te brengen. Je zal immers maar de enige zijn die zonder iets aankomt.

Geef groene cadeaus

Juist omdat we al zoveel bezitten, kan het best lastig zijn om iets te vinden waar iemand echt blij mee is. En een cadeautje verzinnen voor een iemand die zich op duurzaamheid gestort heeft, is misschien nog wel lastiger dan gemiddeld. Mensen die proberen duurzaam te leven, zijn vaak kritisch op wat er aan spullen hun huis in komt. Ik wilde graag wat delen van mijn ervaring in het krijgen en geven van cadeaus. Maar omdat er eindeloos veel varianten op groen en bewust leven zijn – van veganisten tot minimalisten en van zero wasters tot tweedehandsfans – werd mijn lijst erg lang en behoorlijk complex. Tijd om een nieuwe serie in het leven te roepen: Groene cadeaus.

Orgineel duurzaam cadeau: geef een abonnement 

Ik begin vandaag een post die de minimalisten zal aanspreken: abonnementen waar geen spullen aan te pas komen. Of in elk geval geen spullen die je blijvend in huis haalt. Je kunt van alles verzinnen, in elke prijsklasse. Sommige abonnementen vragen wat meer geld, andere juist meer tijd en aandacht, net wat je wilt en kunt missen. Je past het precies aan de ontvanger aan en iemand heeft er langere tijd plezier van. Dit zijn mijn leukste ideeën voor een cadeau-abonnement.

Koffieabonnement

Voor een aantal bakkies bij iemands lievelingstent. Er zijn vast koffietenten die al strippenkaarten aanbieden, maar anders is er in overleg met het personeel vast iets te verzinnen of maak je een eigen bon met geld in porties. Extra leuk is natuurlijk een zaakje waar ze fairtrade en/of biologische koffie schenken.

IJstijd

Ook steeds meer ijssalons hebben strippenkaarten. Perfect in te zetten op een zwoele zomeravond. Ook voor minimalisten is dit een goed cadeau, want zo’n ijsje is natuurlijk zó op.

Moois aan de muur

Bij de kunstuitleen (ik vertel je hier meer over de voordelen) kun je een cadeaukaart kopen. Zo geef je iemand een paar maanden kunst om van te genieten.

Museumkaart

Over kunst gesproken: waarom zou je dat mee naar huis moeten slepen? Er in een museum van genieten is misschien nog wel leuker. Extra tof als jij zelf ook zo’n kaart hebt, dan heb je altijd iemand om mee te gaan.

Bibliotheekabonnement

Tegenwoordig extra leuk omdat je ook gratis e-books en luisterboeken kunt lenen. Doe er een lijstje van je lievelingsboeken bij om het extra persoonlijk te maken.

Kluskaart

Sommige klussen vinden mensen vervelend, terwijl jij je hand er niet voor omdraait. Lampje ophangen, de tuin omspitten, de auto wassen, een stapel strijkgoed. De belofte van een aantal keer oppassen doet het ook goed bij jonge ouders. Ideaal kraamcadeau!

Bakpasse-partout

Een jarige krijgt vaak al enorm veel lekkers en haalt bovendien zelf vaak een maandvoorrraad in huis voor zijn of haar  feestje. Maar hoe leuk is het om juist door het jaar heen af en toe iets lekkers te ontvangen? Breng een paar maanden achter elkaar een baksel langs of laat de ontvanger zelf een paar keer een ‘bestelling’ plaatsen. Zelf een stukje meepikken mag natuurlijk!

Sportpas

Van een paar lessen squashen tot een 10-badenkaart voor het zwembad. Extra leuk als je zelf ook een pas neemt, dan kun je het samen doen! Dat is nog eens een groen en gezond cadeau.

Meer duurzame cadeau-inspiratie nodig? 


Duurzame cadeaus #2: boeken
Duurzame cadeaus #3: zelfgemaakt
Duurzame cadeaus #4: duurzame uitstapjes
Duurzame cadeaus #5: om op te vreten
Duurzame cadeaus #6: praktische pakjes
Duurzame cadeaus #7: design van gerecycled materiaal
Duurzame cadeaus #8: fair fashion
Duurzame cadeaus #9: kraamcadeaus

Cadeautip voor minimalisten: geef een duurzaam abonnement cadeau