De omvang van je kledingkast binnen de perken houden

Ik denk dat de meesten van ons echt een flinke hoeveelheid kleding bezitten: meer dan we beseffen en misschien ook wel meer dan we nodig hebben. Nodig is een rekbaar begrip: de een wordt dolgelukkig van een ‘uniform’ van goedgekozen kleding, een ander kan meer variatie gebruiken en sowieso zien onze levens er allemaal anders uit. Het is niet zo dat ik geloof in een bepaald aantal kledingstukken dat iedereen maximaal in de kast zou mogen hebben. Maar een beetje meer bewustheid van wat we allemaal hebben, kopen en weer wegdoen kan geen kwaad.

Voordelen van een kleine garderobe

De totale omvang van onze kledingkast mag best wat minder. Dat heeft namelijk behoorlijk wat voordelen. Het belast het milieu minder als je niet steeds nieuwe spullen koopt. Ook weet je beter wat erin hangt, waardoor je minder snel dubbele aankopen doet en je beter doorhebt wat voor moois je allemaal hebt. Dat kan veel rust geven in je hoofd en scheelt bovendien tijd bij het kiezen van een outfit. En oh ja: het kan ook ook nog geld schelen.

Ik ben trouwens geen fan van wegdoen om het wegdoen, het is immers maar de vraag waar je kleding terechtkomt als jij het hebt afgedankt.  Waar ik wél groot voorstander van ben, is het bewust stilstaan bij wat er allemaal onze kasten inkomt. Voor het beperken van je kledingaankopen zijn allerlei methodes te bedenken, elk met hun eigen voordelen en mindere kanten. Houd daarom goed voor ogen wat je doel is en denk na over wat bij jou, je leefstijl en je koopgedrag past.

Met deze methodes houd je je kledingkast lekker klein 

Één erin, één eruit

Wat? Voor elk kledingstuk dat je aan je garderobe toevoegt, moet je er ook één wegdoen. Als je wilt uitdunnen, kun je het ook extremer maken: voor elk nieuw stuk doe je dan twee of drie stukken weg.
Voordeel: je moet goed afwegen of een nieuwe aankoop het wegdoen van een stuk uit je huidige garderobe waard is. Dat vraagt om doordachte aankopen.
Nadeel: Als je erg hebberig wordt van nieuwe kleding, kan dit zorgen dat je prima kleding wegdoet, alleen maar om iets nieuws te kunnen kopen. Deze methode valt of staat dus met het kennen van je eigen (lange termijn) stijl en je vasthoudendheid om mooie kleding te weerstaan.

Maximum aantal aankopen

Wat? Een afspraak met jezelf over het aantal kledingstukken dat je in een bepaalde periode mag kopen. Twee per seizoen, vijf per jaar, wat dan ook.
Voordeel: het is een heel duidelijke en meetbare regel. Dat maakt het makkelijk je eraan te houden.
Nadeel: je kunt de neiging krijgen om iets te kopen ‘omdat het nog mag’, in plaats van omdat je iets echt nodig hebt of wilt.

Kledingbudget

Wat? Een maximum bedrag wat je in een bepaalde periode aan kleding mag uitgeven.
Voordeel: het dwingt je keuzes te maken. Het ene wel? Dan het andere niet.
Nadeel: ook hier liggen ‘omdat het kan’-aankopen op de loer. Bovendien zou het kunnen leiden tot een koopjesgekte. Dat iets goedkoop is, is op zichzelf nooit reden genoeg om iets te aan te schaffen.

Koopstop

Wat? Je spreekt een periode met jezelf af waarin je geen nieuwe (en ook geen tweedehands) kleding koopt.
Voordeel: dit geeft je de kans om je eigen kledingkast te herontdekken. Wat heb je eigenlijk allemaal en wat kun je daar wel niet meer?
Nadeel: wat ga je doen als deze periode erop zit? Op oude shopvoet verder? Net als bij diëten is cold turkey stoppen met alles wat niet meer mag vaak niet de meest efficiënte methode op lange termijn.

Capsule wardrobe

Wat? In een vaste periode (vaak drie maanden) kies je een beperkt aantal kledingstukken voor in je kast, bijvoorbeeld 33 of 37. Allemaal stukken die echt goed bij je passen en mooi onderling te combineren zijn. De rest berg je op
Voordeel: je hebt de luxe van een beperkte kledingkast zonder heel veel weg te hoeven doen.
Nadeel: als je jezelf niet in de hand houdt, kun je in theorie onbeperkt blijven shoppen en dat wil je waarschijnlijk niet. Lees daarom mijn tips voor het echt duurzaam omgaan met een capsule garderobe.

Hoe houd jij je de hoeveelheid kleding in toom?

Het belangrijkste wat ik je wil meegeven: deze methodes kunnen een inspiratiebron en houvast zijn, maar verwacht er geen wonderen van. Uiteindelijk is het het belangrijkst om je doelen voor ogen te houden. Waarom wil jij een minder grote garderobe? Als je inziet dat het bezitten van minder kleding een middel is om iets te bereiken, in plaats van een doel op zich, hoef je het niet in één keer voor elkaar te krijgen. Houd je koppie erbij, neem de tijd voor de juiste aanpak en wees je bewust van de keuzes die je maakt en waarom je die maakt. Dan heb je veel meer kans om uiteindelijk een garderobe te bezitten die zowel qua omvang als inhoud echt bij jou past.

Meer lezen? Ik heb nog zes tips voor je om minder te kopen.

Tips om je garderobe klein te houden.