De omvang van je kledingkast binnen de perken houden

Ik denk dat de meesten van ons echt een flinke hoeveelheid kleding bezitten: meer dan we beseffen en misschien ook wel meer dan we nodig hebben. Nodig is een rekbaar begrip: de een wordt dolgelukkig van een ‘uniform’ van goedgekozen kleding, een ander kan meer variatie gebruiken en sowieso zien onze levens er allemaal anders uit. Het is niet zo dat ik geloof in een bepaald aantal kledingstukken dat iedereen maximaal in de kast zou mogen hebben. Maar een beetje meer bewustheid van wat we allemaal hebben, kopen en weer wegdoen kan geen kwaad.

De totale omvang van onze kledingkast mag best wat minder. Dat heeft namelijk behoorlijk wat voordelen. Het belast het milieu minder als je niet steeds nieuwe spullen koopt. Ook weet je beter wat erin hangt, waardoor je minder snel dubbele aankopen doet en je beter doorhebt wat voor moois je allemaal hebt. Dat kan veel rust geven in je hoofd en scheelt bovendien tijd bij het kiezen van een outfit. En oh ja: het kan ook ook nog geld schelen.

Ik ben trouwens geen fan van wegdoen om het wegdoen, het is immers maar de vraag waar je kleding terechtkomt als jij het hebt afgedankt.  Waar ik wél groot voorstander van ben, is het bewust stilstaan bij wat er allemaal onze kasten inkomt. Voor het beperken van je kledingaankopen zijn allerlei methodes te bedenken, elk met hun eigen voordelen en mindere kanten. Houd daarom goed voor ogen wat je doel is en denk na over wat bij jou, je leefstijl en je koopgedrag past.

Één erin, één eruit

Wat? Voor elk kledingstuk dat je aan je garderobe toevoegt, moet je er ook één wegdoen. Als je wilt uitdunnen, kun je het ook extremer maken: voor elk nieuw stuk doe je dan twee of drie stukken weg.
Voordeel: je moet goed afwegen of een nieuwe aankoop het wegdoen van een stuk uit je huidige garderobe waard is. Dat vraagt om doordachte aankopen.
Nadeel: Als je erg hebberig wordt van nieuwe kleding, kan dit zorgen dat je prima kleding wegdoet, alleen maar om iets nieuws te kunnen kopen. Deze methode valt of staat dus met het kennen van je eigen (lange termijn) stijl en je vasthoudendheid om mooie kleding te weerstaan.

Maximum aantal aankopen

Wat? Een afspraak met jezelf over het aantal kledingstukken dat je in een bepaalde periode mag kopen. Twee per seizoen, vijf per jaar, wat dan ook.
Voordeel: het is een heel duidelijke en meetbare regel. Dat maakt het makkelijk je eraan te houden.
Nadeel: je kunt de neiging krijgen om iets te kopen ‘omdat het nog mag’, in plaats van omdat je iets echt nodig hebt of wilt.

Koopbudget

Wat? Een maximum bedrag wat je in een bepaalde periode aan kleding mag uitgeven.
Voordeel: het dwingt je keuzes te maken. Het ene wel? Dan het andere niet.
Nadeel: ook hier liggen ‘omdat het kan’-aankopen op de loer. Bovendien zou het kunnen leiden tot een koopjesgekte. Dat iets goedkoop is, is op zichzelf nooit reden genoeg om iets te aan te schaffen.

Koopstop

Wat? Je spreekt een periode met jezelf af waarin je geen nieuwe (en ook geen tweedehands) kleding koopt.
Voordeel: dit geeft je de kans om je eigen kledingkast te herontdekken. Wat heb je eigenlijk allemaal en wat kun je daar wel niet meer?
Nadeel: wat ga je doen als deze periode erop zit? Op oude shopvoet verder? Net als bij diëten is cold turkey stoppen met alles wat niet meer mag vaak niet de meest efficiënte methode op lange termijn.

Capsule wardrobe

Wat? In een vaste periode (vaak drie maanden) kies je een beperkt aantal kledingstukken voor in je kast, bijvoorbeeld 33 of 37. Allemaal stukken die echt goed bij je passen en mooi onderling te combineren zijn. De rest berg je op
Voordeel: je hebt de luxe van een beperkte kledingkast zonder heel veel weg te hoeven doen.
Nadeel: als je jezelf niet in de hand houdt, kun je in theorie onbeperkt blijven shoppen en dat wil je waarschijnlijk niet. Lees daarom mijn tips voor het echt duurzaam omgaan met een capsule garderobe.

Wat kies jij?

Het belangrijkste wat ik je wil meegeven: deze methodes kunnen een inspiratiebron en houvast zijn, maar verwacht er geen wonderen van. Uiteindelijk is het het belangrijkst om je doelen voor ogen te houden. Waarom wil jij een minder grote garderobe? Als je inziet dat het bezitten van minder kleding een middel is om iets te bereiken, in plaats van een doel op zich, hoef je het niet in één keer voor elkaar te krijgen. Houd je koppie erbij, neem de tijd voor de juiste aanpak en wees je bewust van de keuzes die je maakt en waarom je die maakt. Dan heb je veel meer kans om uiteindelijk een garderobe te bezitten die zowel qua omvang als inhoud echt bij jou past.

Bonus:  ik heb nog zes tips voor je om minder te kopen.

 

 1. Hele goede tips! Ik heb enige tijd geleden mijn capsule samengesteld (voor alle seizoenen meteen) en ben nu dusdanig tevreden dat ik ook voorlopig niks meer nodig heb 🙂

  1. Ik twijfelde nog of ik de capsule-methode ook in dit artikel moest vermelden, maar misschien moet ik dat toch even doen! Zeker het nu al per seizoen uitstippelen vind ik heel slim en kan zeker helpen om goede keuzes te maken.

 2. Vooral de een in, een eruit vind ik een goede. Ik zou echt wel wat minder mogen kopen, vooral omdat ik ook veel krijg voor de blog.. dus vanochtend ben ik, inspired by you, weer wat dingetjes gaan verkopen via m’n Instastories. Het is bij lange na niet genoeg want ik heb nog steeds teveel, maar even stap voor stap doen. En even niks meer kopen, dat ga ik heel augustus doen #goedvoornemen 🙂 Thanks voor de tips!

  1. Ik ben heel benieuwd wat een koopstop van een maand je gaat opleveren (behalve een vollere portemonnee). Het kan echt fijn zijn om even stil te staan bij hoeveel je eigenlijk wel niet hebt en wat je daar allemaal mee kunt!

 3. Wat handig, al die methodes zo in één lijstje! Ik kende ze wel allemaal, maar had er nooit bij stilgestaan dat ze zo op hun eigen manier en met eigen voor- en nadelen bijdragen aan een kleinere garderobe.

  1. Leuk om te horen. Ik denk dat het wel goed is om je te realiseren wat de mogelijk mindere effecten van dit soort experimenten kunnen zijn, hoeveel je er ook aan kunt hebben. Heb jij wel eens zoiets geprobeerd of heb jij zo je eigen methodes om je kledingkast niet te veel uit te laten dijen?

 4. Leuk bericht! Niet alle capsule wardrobes zijn per seizoen, de piramide die ik op mijn website heb staan, is bijvoorbeeld voor het hele jaar. Daarmee is het juist een heel milieuvriendelijke manier van met kleding omgaan.

  1. Klopt, je kunt een capsule zeker inzetten voor een duurzamere garderobe, al kun je er ook een ander doel mee bereiken. Zo lang je het doel van je capsule voor ogen houdt en daar logische stappen bij zet, kan het absoluut werken. En jouw piramide-methode is inderdaad de moeite waard om te bekijken als je graag een duurzame capsule wil.

 5. Wat een goed verhaal weer. En of je de tips nu strikt toepast of niet, ze dragen bij aan het bewuster omgaan met nieuws kopen.
  Ik probeer zelf vooral een rem op het kopen te zetten. Sinds een half jaar koop ik alleen nog tweedehands en dan is de lage prijs een valkuil. Wat mij echt helpt is de 30-Wear Rule waar je eerder over schreef. (Dank!) Ik hou nu bij wat ik aantrek, gewoon in een ouderwets notitieboekje. Met één blik in dat boekje zie ik al dat ik zoveel kleding heb dat ik nog jaren toe kan voordat ik dat allemaal 30 keer heb aangehad! En eigenlijk vind ik 30 keer nog weinig.
  Een andere rem is mijn beperkte kastruimte. Ik wil alles wat ik heb kunnen herkennen zodra de kast opengaat. Voordeel is ook dat ik beter weet wat ik al heb. Een mooi blauw shirt in de kringloop kan ik dan gewoon laten hangen omdat ik er al twee heb. 😀
  Af en toe doe ik wel wat weg, maar ik hou net als jij niet van het ‘wegdoen om het wegdoen.’

  1. Echt heel leuk dat jij bijhoudt wat je draagt. Dertig keer is inderdaad niet eens zo veel, maar het is in mijn ervaring wel een mooi grensgetal. Trek je iets dertig keer aan, dan zul je het eindeloos veel dragen waarschijnlijk, omdat het echt bij je past. Een opgeruimde kast in inderdaad ook een heel goede maatstaf. Ik zou zelf ook onrustig worden van een volgepropte kast, maar het is sowieso belangrijk om te zien wat je hebt, dat klopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.