Tweedehands kleding op Vinted kopen: mijn écht duurzame tips

Heb jij al ervaring met Vinted? Ik vind het een enorm fijn platform voor het kopen van tweedehands kleding. Met name door het brede aanbod is er voor iedereen wel iets te vinden. Maar daar schuilt ook meteen het gevaar van Vinted: het scrollen door de app kan flinke hebberigheid en koopdrang aanwakkeren. In de Volkskrant stond een terecht kritisch stuk over de onduurzame kant van Vinted. Maar Vinted op een duurzame manier gebruiken kán wel. Daarom deel ik mijn tips om de mooiste tweedehands kleding te kopen op Vinted, mét oog voor de impact op onze planeet.

Zo slaag je op Vinted voor tweedehands kleding

Het aanbod op Vinted is gróót. Zo groot, dat je je afvraagt waarom iemand ooit nog iets nieuws zou kopen. Dat is natuurlijk positief – ik ben er helemaal voor dat we met z’n allen veel meer tweedehands gaan consumeren – maar tegelijkertijd ook de valkuil. Want tweedehands is verleidelijk. Het voelt duurzamer en is vaak lekker goedkoop. Maar dat zijn natuurlijk geen redenen om maar kleding te blijven aanschaffen. Sterker nog: als dat ene, goedkoop geproduceerde shirtje via pakketpost drie keer extra van eigenaar wisselt, maakt dat het shirtje extra onduurzaam. Zeker als het uiteindelijk alsnog nauwelijks gedragen wordt.

Het grote aanbod op Vinted maakt het moeilijker om de echte parels er tussenuit te vissen. De stukken die precies bij jou passen, die je met plezier zult afdragen tot het echt niet meer gaat. Met deze tips – die voortkomen uit mijn eigen ervaring met Vinted – gaat het jou ook lukken om mooie, tweedehands kleding te vinden op dit fijne platform. Zonder in de onduurzame valkuilen van Vinted te trappen.

Tips voor het duurzaam kopen van tweedehands kleding op Vinted.

Weet wat je zoekt voor je de app opent

Vinted is een groot, internationaal platform, dat dus een gigantisch aanbod aan tweedehands kleding heeft. Daar kun je makkelijk in verdrinken. Vóór je de app of de website opent, is het slim om te bepalen waar je naar op zoek bent. Anders kom je er echt niet doorheen. Wees hierin zo specifiek mogelijk. Zo ben ik momenteel op zoek naar een effen, gebreid vest in okergeel, roest of cognac, kort tot half lang, van (grotendeels) katoen, zonder zakken. Richt je ook echt alleen op wat je zoekt en ga niet zomaar scrollen, dat is vragen om onnodige aankopen.

Gebruik de zoekfilters op Vinted slim

Het fijnste aan Vinted vind ik de uitgebreide zoekfilters. Je kunt op bijna alles selecteren: maat, kleur, categorie, merk, staat van het kledingstuk, noem maar op. Slim gebruik van die filters helpt je om te vinden wat je zoekt. Mijn favoriete filters:

  • Maat: die kun je ook standaard instellen in je account.
  • Staat: ik zoek eigenlijk altijd op kleding die minstens ‘heel goed’ is. Daarna wordt de kwaliteit toch rap minder, heb ik het idee.
  • Merk: een lekker duidelijke afbakening. En een prima manier om merken die wel bij je stijl passen, maar waar je uit principe je centen liever niet heen brengt, toch te kunnen kopen. Ook fijn voor het kopen van tweedehands kleding van fair fashion merken!
  • Kleur: ik weet welke kleuren ik graag draag, dus dat beperkt lekker. Toch merk ik dat het ook slim is om het kleurfilter uit te schakelen en specifiek te zoeken op ‘jurk bloemen oker’, in tekst dus. Dan krijg je soms toch weer andere stukken boven.

Ik vind het sowieso handig om te variëren in mijn zoektermen. ‘Jurk bloemen’, ‘jurk gebloemd’, ‘dress floral’ en dat dan het liefst gecombineerd met een kleur. Hoe specifieker en hoe meer gevarieerd je zoe, hoe groter de kans dat jouw droomjurk naar boven komt.

Plan bedenktijd in voor je iets koopt

Liken, liken, niet (meteen) kopen. Dat is mijn tactiek op Vinted. Door op het hartje onder een item te klikken, wordt het opgeslagen in je favorieten. Scroll daar op een later moment nog even doorheen. Als de eerste hebberigheid is weggeëbd, kun je veel beter beoordelen of het echt hét kledingstuk voor jou is. Vaak blijk je het toch niet zo hard nodig te hebben of ben je in de tussentijd een mooier stuk tegengekomen. Iets kopen wat niet perfect is voor jou, is nooit een goede deal. En natuurlijk ook niet duurzaam.

Stel vragen aan de verkoper

Kopen op afstand is altijd spannend, passen is immers niet mogelijk. Ik vind het daarom altijd heel fijn als er een aanfoto bij staat, dat is gelukkig wel vaak het geval. Mis je informatie over een kledingstuk? Vraag het even na! Via de knop ‘bericht sturen’ kom je makkelijk in contact met de koper.

Wees hierin trouwens wel realistisch: als je een shirtje voor twee euro ziet langskomen, heeft de verkoper waarschijnlijk geen zin om een heel boekwerk voor je neer te pennen. Een korte vraag stellen mag altijd. Zo vind ik het echt een gemis dat het materiaal niet bij de standaard invulvelden staat. Ik vraag eigenlijk altijd even na wat het materiaal is, als dat niet vermeld is. En ik bedank altijd vriendelijk voor de reactie, zoals ik in een winkel ook zou doen.

Bied realistisch

Vinted heeft de biedfuntie een beetje verstopt. Via de knop ‘bericht sturen’ kom je erop. Je bod moet minimaal 60% van de vraagprijs zijn. Dat is natuurlijk ideaal voor verkopers maar ook als koper fijn: je weet waar je in elk geval op moet rekenen qua kosten.

Ik doe meestal wel een bod, want in mijn ervaring is er vaak wel onderhandelingsruimte. Wil je een stuk zeker weten hebben en zie je al dat veel mensen geïnteresseerd zijn (check de hartjes), dan is het slimmer om meteen je slag te slaan en direct af te rekenen voor de vraagprijs.

Houd rekening met de bijkomende kosten op Vinted

De prijs van een item op Vinted is niet de volledige prijs. Daar komen de verzendkosten bij, die de koper altijd betaalt. Ook rekent Vinted kosten voor het in stand houden van het platform én om de kopersbescherming te bekostigen. Dat is de vergoeding die je krijgt als jouw pakketje niet aankomt of niet in goede staat

Hoeveel zijn die extra kosten op Vinted?

  • €0,70 vaste kosten
  • 5% van het aankoopbedrag (incl. btw, maar excl. verzendkosten)

Als je geen zin hebt om te rekenen, kun je de kosten ook terugvinden voor je bestelt: door op ‘koop nu’ te klikken, krijg je de opbouw van het totaalbedrag in beeld. Je kunt daarna gewoon nog terugklikken, je zit nog nergens aan vast. Dit is dus het overzicht van kosten gebaseerd op de vraagprijs. Wordt een lager bod geaccepteerd, dan wordt het natuurlijk minder.

Kies de juiste bezorgservice

Vinted werkt met een breed scala aan (internationale) verzendbedrijven. Als verkoper geef je aan met welke pakketdiensten jij kunt verzenden, als koper kies je daaruit de optie de jou schikt. Soms valt daarbij ook nog te kiezen tussen thuisbezorging en bezorging bij een afhaalpunt. Let bij het kiezen van jouw verzending niet alleen op de prijs. Ik had laatst een verzenddienst te pakken waarbij het dichtstbijzijnde afhaalpunt op 6 km lag – ergens langs de snelweg. Daar denk ik toch nog even een keertje extra over na.

Verzenden via Homerr

Een van de populairste verzendopties via Vinted is Homerr. Dat heeft zeker te maken met de prijs, die is namelijk flink lager dan PostNL of DHL. Hoe dat komt? Bij Homerr verzend je van buurtpunt naar buurtpunt en de busjes gaan pas rijden als ze vol zitten. Dat is niet alleen kostenbesparend, maar ook veel duurzamer. Het duurt natuurlijk wel wat langer voor je jouw pakje hebt: mijn ervaring is tot nu toe dat het maximaal 1,5 week duurt. Ik vind dat echt geen probleem en het past wel in mijn streven naar slow living.

Zoek speciaal op items in de buurt

Je kunt binnen de zoekfunctie van Vinted niet zoeken binnen een bepaald gebied of een maximale afstand selecteren. Dat is jammer, want ik kan me wel voorstellen dat je het geen fijn idee vindt dat je pakketje ergens diep uit Frankrijk komt (met de bijkomende verzendkosten).

Als jij het liefst lokaal shopt, is er wel een trucje: in het zoekveld vul je gewoon de zoekterm + jouw woonplaats in. Als ik op ‘Vintage Leiden’ zoek, krijg ik alle vintage stukken die in mijn stad worden aangeboden naar boven. Dan stuur ik de verkoper gewoon een berichtje en kan ik het stuk op de fiets ophalen. Dat scheelt geld, maar ook weer de verzending van een pakketje.

‘Vintage Nederland’ werkt dan weer niet, dan komt alleen sommige vintage kleding (misschien uit het dorpje Nederland?) naar boven. Ook ‘vintage binnen 5 km’ of iets dergelijks is geen optie, dus als ik dat wil, moet ik even apart zoeken op ‘vintage Oegstgeest’, ‘vintage Leiderdorp’ en ‘vintage Warmond’.

Volg verkopers op Vinted (of juist niet!)

Als ik een mooi stuk tegenkom, kijk ik altijd even wat de verkoper nog meer aanbiedt. Misschien wel meer moois in mijn maat en naar mijn smaak. Dat kan zelfs verzendkosten schelen, al is kritisch blijven ook hier weer key. Het kan lonen om iemand op Vinted te gaan volgen. Dat krijg je een melding als er nieuwe items in zijn of haar account staan. Zelf probeer ik dat volgen wel te beperken – ik kijk liever in de app wanneer ik echt iets zoek dan dat ik een externe prikkel tot kopen krijg – maar ik volg wel enige accounts die bijvoorbeeld regelmatig fair fashion merken aanbieden die ik graag draag.

Verwijder de Vinted-app weer

Misschien geen voor de hand liggende tip, maar om mezelf tegen de overdaad aan verleidingen op Vinted te beschermen, verwijder ik de app zodra ik gevonden heb wat ik zocht. Anders blijf ik meldingen krijgen en op loze momenten door het aanbod scrollen. Duurzaam kleding kopen betekent vooral ook: niet teveel kleding kopen. Je hebt immers maar één lijf om aan te kleden elke dag. Je kunt de app altijd weer installeren als je weer naar iets op zoek bent.

Lees ook: hoeveel kleding heeft een mens nodig?

Deze tips onthouden? Bewaar ze op Pinterest