Hier koop je duurzame pyjama’s en nachtkleding

Al een paar jaar terug vroeg iemand me om tips voor eerlijk gemaakte en duurzame pyjama’s. Mooi niet dat ik iets kon vinden! Alleen bij People Tree trof ik één exemplaar aan, dat bovendien al lang en breed was uitverkocht. Toen ik besloot om een shopgids met merken met duurzame nachtkleding samen te stellen, bleek maar weer eens hoe snel het gaat in de fair fashion wereld. Inmiddels zijn er allerlei opties voor duurzame pyjama’s. Ik laat je de mooiste duurzame kledingmerken voor ’s nachts zien, voor vrouwen én voor mannen. Slaap zacht!

Shopgids: bij deze merken vind je duurzame en eerlijke pyjama’s en nachtkleding

Zoveel mensen, zoveel slaapwensen. De een slaapt liefst naakt (lekker duurzaam wel), de ander in een groot, zacht slaapshirt of juist in een prachtig, stijlvol setje. Ik heb geprobeerd voor alle smaken een duurzame slaapoutfit te vinden, maar tip me vooral als je nog aanvullingen hebt.

Calida

Calida is een Zwitsers nachtmode- en ondergoedmerk – voor vrouwen en mannen – dat enorme stappen zet op het gebied van duurzaamheid en transparantie. Filter op ‘Oeko-Tex Made in green’ als je de meest duurzame stukken wilt bekijken. Ook leuk is de volledig composteerbare lijn in samenwerking met Viktor&Rolf.

Wat ik heel inspirerend vind, is dat in elk van deze kledingstukken een QR-code zit, die je informatie geeft over waar het stuk gemaakt is. Ideetje om dit verplicht te stellen? Liefst met foto’s en al! Sommige pyjama’s van Calida zijn een tikkie tuttig, maar voor nachtkleding is dat juist wel weer geinig. En er zitten ook echt stijlvolle stukken bij. Dit zijn twee van mijn favorieten.

Ontdek de duurzame nachtkleding van Calida

Honesse

Een Vlaamse webshop die recent in het gat van de duurzame pyjama’s is gesprongen, is Honesse. Denk aan zachte slaapshirts van biokatoen en pyjamabroeken en -shirts van duurzame materialen als linnen en hennep. Allemaal zeer geschikt om je ‘woke up like this’-Instagramplaatjes in te schieten, want hartstikke stijlvol. Ze verkopen onder andere duurzame nachtkleding van fair fashion merk Thought en ook van Pillow & Pajamas, waarvan de linnen pyjama’s handgemaakt worden in het eigen atelier in Vilnius.

Meer moois van Honesse

Living Crafts

Dit Duitse merk is een oude rot in het vak: Living Crafts maakt al meer dan dertig jaar biologische kleding voor mannen, vrouwen en kinderen. Het heeft een heel uitgebreide collectie duurzame nachthemden, pyjama’s en andere relaxte kleding, die lekker no-nonsense is. Alle gebruikte katoen en wol is GOTS-gecertificeerd. Zelf heb ik een groot slaapshirt van dit merk, dat ik trouwens ook wel eens als oversized t-shirt draag overdag. Multifunctioneel! Living Crafts heeft een eigen webshop, maar in Nederland bestel je het ook makkelijk via Sus & So. Of ga langs bij hun duurzame winkel in Hilversum.

Alle duurzame pyjama’s van Living Crafts

Helemaal nieuw in de fair fashion pyjama’s is Nightire. Van klassieke pyjama’s inclusief knoopjes en biesje tot luchtige shorts en shirts, allemaal in heel vrolijke prints (die me doen denken aan Brava Fabrics) en gemaakt van GOTS-gecertificeerd biologisch bamboe. Echt een aanwinst voor wie vrolijk naar bed wil gaan. De nachthemden spreken mij ook wel aan, vooral die met kreeftenprint.

Nightire

De kleding van Nightire wordt gemaakt in China en hoewel de lijntjes kort zijn, kunnen ze eerlijke afbeidsomstandigheden (nog) niet volledig garanderen, omdat ze nog niet langs zijn geweest. Dit is dus eerder een duurzaam dan een eerlijk merk te noemen en daar moet je je eigen afweging in maken. Ik vind het wél voor ze pleiten dat ze er transparant in zijn en het niet mooier maken dan het is.

Een kleurrijke, duurzame pyjama vind je bij Nightire

Organic Basics

Bekend van zijn zachte ondergoed van biologisch katoen voor mannen en vrouwen, heeft Organic Basics nu ook bovenkleding in de collectie opgenomen. Volgens mij zijn de shirts, shorts en jurkjes van Tencel niet eens exclusief bedoeld als duurzame nachtkleding, maar ze zijn er wel erg geschikt voor. Bovendien: hoe lekker is het als je zonder schaamte in je pyjama de deur uit kunt stappen. Ik ben fan van veelzijdige kleding, dus dit is alleen maar een pre wat mij betreft. Organic Basics produceert in Europa onder eerlijke omstandigheden en is lekker transparant op de eigen website.

De nieuwe lijn van Organic Basics is zéér pyjamaproof

Tweedehands pyjama’s

Hmm, misschien sta je niet te springen bij het idee van tweedehands nachtkleding. Snap ik wel, het heeft al snel een wat smoezelig imago. Toch wil ik een lans breken voor de tweedehands pyjama, omdat ik weet dat er genoeg alternatieven zijn voor dubieus bevlekte vodjes in de lokale kringloop.

Vintage slipdresses

Zoek je een sexy nachthemd dat ook nog duurzaam is, dan zijn vintage slipdresses een heel goede optie.
Die zijn te vinden in de prachtigste materialen, waarmee jij als een godin tussen de lakens ligt. Je kunt ook zoeken op ‘deadstock vintage’, als je dat een frisser idee vindt. Dat zijn vintage stukken die nooit eerder gedragen zijn. Altijd slim: vraag aan je favoriete vintage winkel of ze bij het inkopen naar zoiets voor je willen uitkijken.

Tweedehands uit je eigen kast

Nu ik mijn kleding het liefste helemaal ‘op’ draag, heb ik wel eens tops uit mijn eigen kast die iets te uitgelubberd zijn om nog in het openbaar mee te verschijnen. Die verhuizen gewoon naar de pyjamasectie, waar ze soms nog jaren dienst kunnen doen. Duurzamer wordt je pyjama niet! Ook op een kledingruil heb ik trouwens wel eens een geschikt pyjamashirt opgedoken.

Luchtige shortjes als pyjama

Die vind je makkelijk bij een vintagewinkel of online via Vinted of United Wardrobe. Ze dragen heerlijk in bed, zelf als ze daar oorspronkelijk niet voor bedoeld zijn. Zelf zou ik altijd kiezen voor een natuurlijk materiaal – katoen of anders viscose – en elastiek aan de bovenkant. Bij VNTG hebben ze met name in de zomer ruim keus uit shorts in die categorie. Ook op de afdeling ‘sportkleding’ kun je in tweedehands zaken nog wel eens iets opduikelen dat geschikt is om als pyjama te dragen.

Ongedragen tweedehands pyjama’s

Zoek op Marktplaats eens op ‘pyjama nieuw’ of ‘nachthemd ongedragen’. Eventueel met je favoriete merk erbij. Je weet maar nooit wat je tegenkomt!

Draag jij al een duurzame pyjama?

De afbeeldingen in dit artikel zijn eigendom van de betreffende merken.