Hier kun je op letten als je spullen wél nieuw koopt

Jullie kennen me als voorvechter van het kopen van tweedehands. Mijn garderobe bestaat voor zo’n 70% uit tweedehands kleding. Ook voor mooie spullen in huis of praktische behoeften probeer ik eerst een tweedehands alternatief te scoren of iets te lenen, voor ik overga tot een nieuwe aanschaf.

Toch koop ik ook wel eens nieuwe spullen. Omdat ik iets niet tweedehands wil kopen (dat zijn maar weinig dingen, maar onderbroeken zijn er een voorbeeld van) of omdat ik iets tweedehands niet kan vinden. En ja, ook wel eens uit luiheid, dat moet ik toegeven.

Zo doe je ook nieuw de meest duurzame aankoop

Hoewel tweedehands kopen een enorme positieve impact heeft, wil ik je niet het gevoel geven dat je met onvergeeflijke praktijken inlaat als je een keer wel iets nieuws koopt. Ik hoop alleen wel dat je het doordacht doet. Om je daarbij te helpen, heb ik een aantal tips voor als je op een duurzame manier een nieuwe aankoop wilt doen.

Ga voor de beste  kwaliteit die je je kunt veroorloven

Deze tip heb ik uit het boek The Curated Closetdat ik werkelijk verslonden heb (en nieuw gekocht, by the way). Het is gericht op het ontwikkelen van je eigen kledingstijl, maar deze tip is zeker ook op andere aankopen van toepassing. Vroeger vond ik het saai dat mijn ouders pas na 20 jaar een nieuwe bank aanschaften, terwijl de buren elk jaar een nieuwe IKEA-hoes over hun stoelen trokken.

Tegenwoordig zit ik helemaal in het kamp van mijn ouders. Door te investeren in kwaliteit, kun je zelfs goedkoper uit zijn, omdat een goedkope prul veel eerder aan vervanging toe zal zijn. De beste kwaliteit hoeft trouwens niet altijd de duurste keuze te zijn. Door veel te kijken naar materialen en naar hoe een product in elkaar is gezet, kun je oog krijgen voor kwaliteit. Dat kost even tijd, maar je hebt er veel plezier van.

Doe grondig onderzoek

Doe voor je aan aankoop doet grondig onderzoek. Niet alleen naar waar je de beste prijs kunt krijgen, maar juist naar de kwaliteit. Probeer reviews te vinden van mensen die een product al langere tijd gebruiken, dat zegt meer dan de eerste enthousiaste reactie na binnenkomst. Neem ook servicegerichtheid van het bedrijf waar je koopt mee in je keuze. Als je wasmachine onverhoopt kapot gaat, wil je het liefst natuurlijk dat iemand hem vlot komt repareren.

Is het te repareren?

Over repareren gesproken: let erop dat je producten koopt die überhaupt te repareren zijn. Soms kunnen apparaten bijvoorbeeld simpelweg niet uit elkaar worden gehaald. Dat is natuurlijk geen pre voor een duurzame aanschaf, want kapot is dan ook echt kapot. 

En aan te vullen?

Als je een bij elkaar passend servies belangrijk vindt, is het handig om te informeren of het voorlopig in de handel zal blijven. Een bord of kopje is zo gebroken en het is natuurlijk jammer als je servies vervolgens niet meer compleet is.

Koop bij een verantwoord merk

Ook als je nieuw koopt, zijn er bewuste(re) keuzes te maken. Voor kleding uiteraard, maar ook voor andere spullen. Hout of meubels met een keurmerk, fair trade interieurartikelen, verpakkingsvrije spullen en artikelen die je kunt hergebruiken in plaats van de wegwerpvariant.

Zelf vind ik het ook altijd fijn om bij kleine ondernemers te kopen, zeker als zij zich ook nog bezighouden met een duurzamere productie. Je vindt dan unieke stukken die op een kleinschalige en verantwoorde manier zijn gemaakt. In deze artikelen over duurzame sieraden en over hergebruikte producten staan een paar leuke voorbeelden, ook om cadeau te geven. 

Toch nog tweedehands

Als je na je grondige onderzoek en overwegingen een specifiek product op het oog hebt, kan het geen kwaad om toch nog even snel op Marktplaats te kijken of het product niet ergens (in de buurt) tweedehands wordt aangeboden. Wie weet heb je geluk!

Ruilen voorkomt huilen

We bestellen tegenwoordig veel online en dat brengt helaas wel eens een teleurstelling met zich mee. Wees niet bang om iets terug te sturen of te ruilen. Natuurlijk, dat heeft impact en brengt soms kosten met zich mee. Maar dat staat (meestal) niet in verhouding tot het laten slingeren van een ongebruikt stuk waar je eigenlijk niet tevreden mee bent. Als je iets terugstuurt, kan een ander er weer plezier van hebben. 

Laat pakketjes trouwens als dat kan bezorgen bij een afhaalpunt, dat is weer net wat duurzamer dan aan de deur, omdat de routes makkelijker planbaar zijn er er zo minder kilometers met halflege busjes gemaakt hoeven worden. Natuurlijk ga je het vervolgens op de fiets of lopend halen, niet met de auto.

Wees een mondige consument

Gaat je aankoop minder lang mee dan gedacht? Ga dan terug naar de winkel of producent. Zeker als jij erop rekent dat je een aankoop voor de lange termijn doet – en daar ook in investeert – mag je het best aangeven als een product niet aan die verwachting voldoet. Wettelijk gezien heb je zelfs na verloop van de garantieperiode nog recht op een product met een redelijke gebruikstermijn. 

Oprecht duurzame merken zullen trouwens alleen maar blij zijn dat je terugkomt met je klacht. Zij kunnen dan hun productieproces of ontwerp nalopen en waar nodig verbeteren. Uiteraard dien je klachten wel op een nette en respectvolle manier in. Na jarenlange ervaring met werk in de klantenservice weet ik bovendien dat je daar sowieso het meest mee gedaan krijgt (bonustip). 

Wat is jouw tip voor een duurzame nieuwe aankoop?

Iets nieuws kopen? Zo doe je de meest duurzame aankoop.