Hier kun je op letten als je spullen wél nieuw koopt

Jullie kennen me als voorvechter van het kopen van tweedehands. Mijn garderobe bestaat voor zo’n 70% uit tweedehands kleding. Ook voor mooie spullen in huis of praktische behoeften probeer ik eerst een tweedehands alternatief te scoren of iets te lenen, voor ik overga tot een nieuwe aanschaf.

Toch koop ik ook wel eens nieuwe spullen. Omdat ik iets niet tweedehands wil kopen (dat zijn maar weinig dingen, maar onderbroeken zijn er een voorbeeld van) of omdat ik iets tweedehands niet kan vinden. En ja, ook wel eens uit luiheid, dat moet ik toegeven.

Hoewel tweedehands kopen een enorme positieve impact heeft, wil ik je niet het gevoel geven dat je met onvergeeflijke praktijken inlaat als je een keer wel iets nieuws koopt. Ik hoop alleen wel dat je het doordacht doet. Om je daarbij te helpen, heb ik een aantal tips voor als je op een duurzame manier een nieuwe aankoop wilt doen.

Ga voor de beste  kwaliteit die je je kunt veroorloven

Deze tip heb ik uit het boek The Curated Closetdat ik werkelijk verslonden heb (en nieuw gekocht, by the way). Het is gericht op het ontwikkelen van je eigen kledingstijl, maar deze tip is zeker ook op andere aankopen van toepassing. Vroeger vond ik het saai dat mijn ouders pas na 20 jaar een nieuwe bank aanschaften, terwijl de buren elk jaar een nieuwe IKEA-hoes over hun stoelen trokken.

Tegenwoordig zit ik helemaal in het kamp van mijn ouders. Door te investeren in kwaliteit, kun je zelfs goedkoper uit zijn, omdat een goedkope prul veel eerder aan vervanging toe zal zijn. De beste kwaliteit hoeft trouwens niet altijd de duurste keuze te zijn. Door veel te kijken naar materialen en naar hoe een product in elkaar is gezet, kun je oog krijgen voor kwaliteit. Dat kost even tijd, maar je hebt er veel plezier van.

Doe grondig onderzoek

Doe voor je aan aankoop doet grondig onderzoek. Niet alleen naar waar je de beste prijs kunt krijgen, maar juist naar de kwaliteit. Probeer reviews te vinden van mensen die een product al langere tijd gebruiken, dat zegt meer dan de eerste enthousiaste reactie na binnenkomst. Neem ook servicegerichtheid van het bedrijf waar je koopt mee in je keuze. Als je wasmachine onverhoopt kapot gaat, wil je het liefst natuurlijk dat iemand hem vlot komt repareren.

Is het te repareren?

Over repareren gesproken: let erop dat je producten koopt die überhaupt te repareren zijn. Soms kunnen apparaten bijvoorbeeld simpelweg niet uit elkaar worden gehaald. Dat is natuurlijk geen pre voor een duurzame aanschaf, want kapot is dan ook echt kapot. 

En aan te vullen?

Als je een bij elkaar passend servies belangrijk vindt, is het handig om te informeren of het voorlopig in de handel zal blijven. Een bord of kopje is zo gebroken en het is natuurlijk jammer als je servies vervolgens niet meer compleet is.

Koop bij een verantwoord merk

Ook als je nieuw koopt, zijn er bewuste(re) keuzes te maken. Voor kleding uiteraard, maar ook voor andere spullen. Hout of meubels met een keurmerk, fair trade interieurartikelen, verpakkingsvrije spullen en artikelen die je kunt hergebruiken in plaats van de wegwerpvariant.

Zelf vind ik het ook altijd fijn om bij kleine ondernemers te kopen, zeker als zij zich ook nog bezig met een duurzamere productie. Je vindt dan unieke stukken die op een kleinschalige en verantwoorde manier zijn gemaakt. In deze artikelen over duurzame sieraden en over hergebruikte producten staan een paar leuke voorbeelden.

Toch nog tweedehands

Als je na je grondige onderzoek en overwegingen een specifiek product op het oog hebt, kan het geen kwaad om toch nog even snel op Marktplaats te kijken of het product niet ergens (in de buurt) tweedehands wordt aangeboden. Wie weet heb je geluk!

Ruilen voorkomt huilen

We bestellen tegenwoordig veel online en dat brengt helaas wel eens een teleurstelling met zich mee. Wees niet bang om iets terug te sturen of te ruilen. Natuurlijk, dat heeft impact en brengt soms kosten met zich mee. Maar dat staat (meestal) niet in verhouding tot het laten slingeren van een ongebruikt stuk waar je eigenlijk niet tevreden mee bent. Als je iets terugstuurt, kan een ander er weer plezier van hebben.

Laat pakketjes trouwens als dat kan bezorgen bij een afhaalpunt, dat is weer net wat duurzamer dan aan de deur, omdat de routes makkelijker planbaar zijn er er zo minder kilometers met halflege busjes gemaakt hoeven worden.

Wees een mondige consument

Gaat je aankoop minder lang mee dan gedacht? Ga dan terug naar de winkel of producent. Zeker als jij erop rekent dat je een aankoop voor de lange termijn doet – en daar ook in investeert – mag je het best aangeven als een product niet aan die verwachting voldoet. Wettelijk gezien heb je zelfs na verloop van de garantieperiode nog recht op een product met een redelijke gebruikstermijn. 

Oprecht duurzame merken zullen trouwens alleen maar blij zijn dat je terugkomt met je klacht. Zij kunnen dan hun productieproces of ontwerp nalopen en waar nodig verbeteren. Uiteraard dien je klachten wel op een nette en respectvolle manier in. Na jarenlange ervaring met werk in de klantenservice weet ik bovendien dat je daar sowieso het meest mee gedaan krijgt (bonustip). 

 

Wat is jouw tip voor een duurzame nieuwe aankoop?

 1. Wat een onwijs handige en fijne tips. En inderdaad, vaak werkt het beter om een keer goed te investeren, dan altijd maar voor de goedkope variant te gaan.

  1. Klopt! Hoewel ik steeds ‘beter geworden ben’ in investeren, vind ik het soms nog lastig hoor. Wij zijn bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwe stoel, maar wat we echt mooi vinden, is ook wel erg prijzig. De verleiding om dan voor een goedkopere variant van mindere kwaliteit te gaan, ligt dan op de loer. Ik wil liever niet dat de kortetermijnbehoefte ‘ik wil nú een stoel’ het wint van de langetermijninvestering waar we echt lang plezier van hebben. Dan liever nog even doorsparen en intussen het tweedehands circuit in de gaten houden.

 2. Wat een goed en nuttig artikel! Ik koop sinds een jaar of twee steeds meer tweedehands en probeer daarnaast te investeren in betere aankopen in plaats van allerlei niet-kwalitatieve jurkjes te kopen om maar wat te hebben. Wat jij ook zegt, als ik duurdere nieuwe aankopen wil doen, kijk ik vaak eerst even of er niet toch een tweehands alternatief verkrijgbaar is. Ook goed voor de portemonnee! Ik zou me nog wel wat meer willen verdiepen in verschillende materialen en de kwaliteit daarvan. Ik denk zeker dat dat kan helpen om langer plezier te beleven aan je aankopen.

  1. Zowel bij nieuwe als tweedehands aankopen is kwaliteit leren kennen heel nuttig. Bij tweedehands ga ik soms af op merken waar ik ervaring mee heb. Marije van Recyclekid geeft in haar instastories regelmatig tips over het herkennen van kwaliteit, dat volg ik altijd met plezier, heel handig!

 3. Echt een heel goed artikel! Vroeger was ik team meer voor minder, maar sinds een aantal jaren – eigenlijk sinds ik m’n blog heb en me steeds meer met duurzaamheid ben beginnen bezighouden – investéér ik meer. Daardoor is trouwens ook die shopdrang verdwenen, wat ik echt een verademing vind.

  1. Dat herken ik heel erg, die verdwenen shopdrang. Al heb ik heus nog wel eens een zwakke momenten, maar die weet ik inmiddels ook beter te herkennen en te bedwingen. Ouder worden helpt hier ook wel bij, moet ik zeggen, haha!

 4. Als ik iets nieuw wil kopen, vraag ik meestal in mijn omgeving rond of iemand het item overbodig in zijn/haar huis heeft staan. Momenteel is dat bijvoorbeeld een beslagkom. Helaas heeft niemand er meer één staan, dus zal ik nu de stap moeten gaan zetten om research te gaan doen naar een kwalitatief goed exemplaar.

  1. Slim, zo doe ik het ook vaak! Marktplaats, de kringloop en mijn omgeving zijn het startpunt, zeker voor dit soort praktische zaken kun je daar vaak prima slagen.

 5. Bedankt voor dit artikel! Ik ben zelf zo benieuwd bij welke (online) winkels je nou precies terecht kunt voor eerlijk geproduceerde kleding! Heb je daar voorbeelden van of heb ik een blog over het hoofd gezien? Bedankt alvast!

  1. Tof dat je daarin interesse hebt Lisa. Ik heb hier een overzichtje van alle Nederlandse fair fashion webwinkels voor je: https://kouwekleren.nl/alle-nederlandse-fair-fashion-webshops-op-een-rij/. Verder vind je een overzicht van heel veel eerlijke, duurzame en tweedehands merken onder de kop ‘Warm aanbevolen’: https://kouwekleren.nl/warm-aanbevolen/. Onder de koppen ‘merken’ en ‘winkels’ en ‘webwinkels’in het hoofdmenu vind je allerlei artikelen over de betreffende bedrijven. Zo kun je denk ik je lol op!

 6. Weer een hoop fijne tips die ik absoluut kan gebruiken. Ik heb je trouwens geciteerd in mijn laatste update over mijn no-buy jaar. Ondanks dat ik “de fout in ben gegaan”, heb ik de laatste drie maanden veel gehad aan het advies dat je me gaf. Bedankt daarvoor dus! 🙂

  1. Wat leuk om te horen! Ik ben erg benieuwd waar je het nu over hebt, zag je post al wel langskomen, maar heb het nog niet uitgebreid kunnen lezen. Dat ga ik vandaag als nog doen!

 7. Wat een goed artikel en duidelijke tips! Het is slechts een kleine moeite om duurzamer te worden in het kopen van spullen, en toch blijven we massaal nieuwe producten aanschaffen. Echt onzin! Zeker het punt van kwaliteit kopen herken ik. ik koop liever een item in de sale van een verantwoord merk, dan bij een fast fashion keten in de nieuwe collectie. En door handige basics te kiezen kan je ze met je gehele kledingkast combineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.