Duurzame cadeaus #4: duurzame uitstapjes

Het is een veelgehoorde tip die ik krijg sinds ik over duurzame cadeaus schrijf: geef geen spullen, maar een ervaring. Het is iets wat ik inderdaad graag doe. Niet alleen omdat we veelal al enorme huizen vol met meer dan genoeg hebben, maar ook omdat er niets leukers is dan tijd doorbrengen met mensen om wie je geeft. Bovendien kun je een activiteit of uitstapje zo duur of voordelig maken als je zelf wilt, zonder dat dat afdoet aan de ervaring. Ook voor kinderen is een uitstapje een perfect cadeau. Speelgoed zal in de loop der jaren stuk gaan of gaan vervelen, maar herinneringen aan een speciale dag kunnen een leven lang mee. 

Geef een duurzaam uitje cadeau

Natuurlijk laat je de activiteit aansluiten bij de ontvanger. Maar het is natuurlijk extra leuk om een echt groen uitstapje te verzinnen. Iets waar je iets opsteekt over de natuur bijvoorbeeld. Denk sowieso na over alle aspecten om het uitje zo groen mogelijk te houden. Reis bijvoorbeeld met het OV of per fiets, neem afvalvrije snacks mee en vermijd wegwerpproducten als koffiebekers.

Duurzaam etentje 

Een etentje is altijd een goed cadeau goed. Ga voor een biologisch restaurant of een plek waar met lokale producten gewerkt wordt. Natuurlijk kun je zelf ook koken. Kook biologisch en vega(n) en tover je huis om tot een heus sterrenrestaurant. Natuurlijk komen je gasten op chique en geef je de restjes mee voor later!

Maak samen een boswandeling

Geen groenere ervaring dan eropuit gaan in een mooi stuk natuur. Dan weet je weer waar je het allemaal voor doet! Misschien kun je wel met een boswachter mee die je mooie dingen laat zien. In schoolvakanties zijn er vaak ook activiteiten voor kinderen. Na afloop bak je thuis pannenkoeken. Wat mij betreft het ideale herfstprogramma.

Ga wadlopen

Meer een strandmens? Natasja van Groene Manieren gaf me de tip om een wadlooptocht cadeau te doen. Ook iets wat zowel met volwassenen als kinderen kan en een mooie manier om iets over de zeewereld op te steken. Een strandjutsessie (met proffessional!) of een dagje opruimen op het strand staan ook hoog op mijn persoonlijke lijstje. Ook dat moet na afloop natuurlijk beloond worden met een maal of warme chocola in een (duurzame) strandtent.

Plan een duurzame stadstour

Heb je vrienden van ver? Hoe leuk is het om hen een groene tour door jouw eigen woonplaats (of een leuke stad in de buurt) aan te bieden? Je gaat langs leuke adresjes en trakteert op een lunch bij een duurzaam tentje. Op Eerlijkwinkelen.nl vind je geschikte adresjes in heel veel gemeentes. Misschien zit er voor jezelf ook nog wel een verrassing tussen!

Doe een duurzame workshop

Het is altijd leuk om iets nieuws te maken en steeds meer groene bedrijven geven je daar ook de gelegenheid voor. Bij Werfzeep in Utrecht kun je (heel verrassend) zeep maken, maar je kunt eigenlijk alle kanten op, van kaarsen maken tot pottenbakken of biologisch koken.

Kleuradvies of stijladvies

In het verlengde van de workshop: voor de modeminnaars is een kleur- of stijladvies een zeer geschikt cadeau. Het helpt je om bewuster te kopen, omdat je beter weet welke kleding bij jou en bij je lichaam past. Geen miskopen meer dus, wel zo duurzaam. In elke stad heb je inmiddels wel bureaus die zoiets aanbieden. Er bestaan uitgebreide, persoonlijke adviezen, maar wie wat minder budget heeft kan ook een groepssessie boeken. Sommige consultants bieden zelfs skypesessies aan!

Huur een bootje

Er met de boot op uit is een heerlijk cadeau, ook om op de dag zelf te geven. In Leiden heb je de mogelijkheid om een elektrische boot te huren en ook in andere plaatsen zullen er vast bootjes op groene stroom ronddobberen! Ik gaf dit vorig jaar aan mijn vriend als surpriseparty en dat was een groot succes. We zijn lekker de zonsondergang tegemoet gevaren met massa’s zelfgekookt eten en de rest van zijn familie aan boord. Je kunt dit cadeau ook met meer mensen geven om de kosten te drukken.

(Thuis)bioscoop

Een geheel verzorgd filmavondje bij jou thuis. Extra leuk om er een thema op te plakken. Maak er een nostalgisch avond van met de acteur waar jullie vroeger bij in katzwijm vielen en serveer hapjes in de stijl van de film of het land waar die zich afspeelt. Een bioscoopje pakken kan natuurlijk ook. Misschien draait er wel een film of boeiende docu met een groen randje. Vaak kun je bij dit soort vertoningen ook een bijbehorende inleiding of discussie bijwonen, supertof! Dat geldt in elk geval voor alle films of op het jaarlijkse Movies that Matter-festival, dat ik zelf een enorme aanrader vind.

Bezoek samen een duurzaam festival

Ook in de festivalwereld krijgt duurzaamheid een steeds prominentere rol. Er zijn zelfs festivals die helemaal rond dat thema gebouwd zijn. Stoer! Nu is het niet helemaal het seizoen, maar even rondspeuren online levert heel veel mogelijkheden op. Een groen feestje als cadeau, kan het nog beter?

Meer duurzame cadeau-inspiratie nodig? 

Duurzame cadeaus #1: originele abonnementen
Duurzame cadeaus #2: boeken
Duurzame cadeaus #3: zelfgemaakt
Duurzame cadeaus #5: om op te vreten
Duurzame cadeaus #6: praktische pakjes
Duurzame cadeaus #7: design van gerecycled materiaal
Duurzame cadeaus #8: fair fashion
Duurzame cadeaus #9: kraamcadeaus

De leukste duurzame uitstapjes om cadeau te geven, het ideale cadeau voor minimalisten.