Duurzame cadeaus #8: fair fashion

Met de feestdagen in het vooruitzicht is het hoog tijd voor een nieuwe editie van de serie Groene cadeaus. Als ik iets hoop voor het nieuwe jaar, is het wel dat eerlijke kleding nog veel meer in de spotlights komt te staan.

Ik denk dat je de voordelen van eerlijke en duurzame kleding echt zelf moet ervaren. Door te voelen hoe zacht duurzamere stoffen zijn, door de kwaliteit te zien en door de prachtige mogelijkheden die er tegenwoordig voor ellendige uitbuitkleding zijn, langs te zien komen.

Daarom is het wat mij betreft best wel een heel goed idee om fair fashion cadeau te geven. Het kan echt een verandering in iemands koopgedrag teweegbrengen, daar ben ik van overtuigd. Dus hier, als een cadeautje van mijn voor jou, twee tips voor manieren om eerlijke kleding cadeau te geven.

Bedankbriefje Sophie Stone voor bestelling met Fair Fashion Giftcard van project Cece.

Fairduurzaam je cadeau

Volgens mij is kleding best een geliefd cadeau tijdens de feestdagen. Van een fijne wintermuts tot nieuwe sokken. Hoe leuk is het dan om de ontvanger kennis te laten maken met een fair fashion variant. Duurzamer, blijvender, veel meer bijzonder en je houdt er – zowel als gever als ontvanger – een goed gevoel aan over. Eerlijke varianten van echte cadeauklassiekers vind je bij deze merken:

Sokken die zowel fair als vrolijk zijn: Dedicated, King Louie, Komodo, Qnoop, Rich&Vibrant en SexySocks en Thought.

Fairtrade mutsen, sjaals en haarbanden: Granny’s finest, Loop.a life en ook steeds meer eerlijke kledingmerken hebben zulke zaken in hun wintercollectie.

Eerlijk gemaakte sieraden: A Beautiful Story, By Biek, Julia Otilia, Neinties, Riverstones en TAJ (wat staat voor Trouw Aan Jezelf, hoe prachtig is dat in deze context?).

Fair Fashion Giftcard

Weet je niet precies waar je iemand blij mee maakt maar wil je wel zeker zijn van een eerlijk cadeau? Project Cece, het platform waar ik iedereen heen stuur die niet weet waar te beginnen met de zoektocht naar eerlijke kleding, heeft deze week iets heel tofs gelanceerd: de Fair Fashion Giftcard. Het perfecte cadeau voor iedereen die misschien wel interesse heeft in eerlijke kleding, maar net een zetje nodig heeft om er ook echt voor te kiezen. Al worden geoefende fair fashionista’s hier natuurlijk ook erg blij van.

Giftcards zijn duurzaam

Giftcards zijn sowieso natuurlijk een prima groen cadeau, omdat de ontvanger ze zelf kan besteden aan iets waar hij of zij echt op zit te wachten. Zeker als je er eerlijke en duurzame kleding mee kunt kopen. En al helemaal als er al 50 aanbieders meedoen die de kaart accepteren. Sowieso dat er dan iets voor je bij zit!

De giftcard is 3 jaar geldig, dus kun je rustig op zoek naar iets van je gading. Op Project Cece – het verzamelplatform voor talloze (internationale) fair fashion merken en webshops – kun je in de zoekcriteria bovendien selecteren dat je alleen producten wilt zien waaraan je je giftcard kunt besteden.

Ik testte de Fair Fashion Giftcard

Van project Cece mocht ik de cadeaubon uitproberen en het werkt heel simpel. Wie een Fair Fashion Giftard besteld, krijgt digitaal een mooie voucher toegestuurd die de ontvanger kan besteden aan de fijnste fair fashion.

Op de website van Project Cece vind je een lijst met de nu al 50 deelnemende webwinkels. Daar kun je naar doorklikken, zodat je meteen kunt winkelen bij jouw favoriet.

Weet je nog niet waar je wilt shoppen? Dan selecteer je in de fashion finder van Project Cece gewoon op ‘Te koop met Fair fashion Giftcard’. Zo kun je gebruikmaken van de uitgebreide zoekcriteria die het eerlijke modeplatform te bieden heeft.

Zoeken op kledingstuk, op kleur, op merk, op gender, maar ook op je principes: van vegan kleding tot lokaal geproduceerde producten. Vervolgens klik je door naar de shop en kun je bij het afrekenen jouw vouchercode laten verrekenen. De lay-out kan per webshop verschillen – je rekent immers af bij de winkel zelf – maar ik probeerde er een aantal uit en het spreekt eigenlijk voor zich.

Ik ontving mijn bestelling vol eerlijke, kleurrijke sokken (het enige wat ik nu wel koop aan kleding en een broodnodige aanvulling van mijn kast) met een lief briefje van Anna van Sophie Stone erbij. Een cadeautje op zich!

Duurzame gift guide

Meer cadeautips nodig? Ik schreef al zeven artikelen bomvol duurzame cadeautips. Daar zit vast iets voor je bij.

Duurzame cadeaus #1: originele abonnementen 
Duurzame cadeaus #2: boeken
Duurzame cadeaus #3: zelfgemaakt
Duurzame cadeaus #4: duurzame uitstapjes
Duurzame cadeaus #5: om op te vreten
Duurzame cadeaus #6: praktische pakjes
Duurzame cadeaus #7: design van gerecycled materiaal

Dit artikel bevat een product dat ik heb gekregen.