Zeven dingen die ik fijn vind aan ons huis

In de herfst waardeer ik thuis altijd net een beetje extra. Als het buiten waait of regent is het gewoon fijn om lekker binnen te zijn. Ik vind het belangrijk om af en toe bewust stil te staan bij wat ons huis zo fijn maakt. Dat maakt me extra dankbaar voor wat ik heb en houdt eventueel ontluikende ontevredenheid buiten de deur.

Deze dingen vind ik heerlijk aan wonen in ons huis

Opgeruimd

Mensen die mij een beetje kennen (of zelf met mij in een huis hebben gewoond) zullen hier wel om moeten lachen. Dat ons huis zo netjes is, is dan ook grotendeels aan mijn vriend te danken. Die is absoluut netter dan ik, maar ik kan niet ontkennen dat ik tot een bepaalde hoogte ook aangestoken ben door zijn liefde voor een opgeruimd huis. Bovendien probeer ik zuinig te zijn op mijn spullen en daar hoort het netjes opbergen ook bij. Nu we genoeg ruimte hebben om alles een vaste plek te geven, is het ook stukken makkelijker om dat vol te houden.

Sinds kort hebben we een vaatwasser en daar zijn de nodige discussies over gevoerd. Afwassen vind ik namelijk niet zo erg, maar mijn vriend wel. En ja dat milieu hè? Het is een mooi compromis geworden: de tweedehands vaatwasser en kan ik niet ontkennen dat het enorm luxe voelt om de boel  na een etentje – hop – in dat apparaat te schuiven. Wij hebben een soort woonkeuken waar de tafel in staat en lekker aan tafel blijven hangen zonder uitzicht op de afwas is gewoon heel fijn.

Spullen met een verhaal

Ik ben niet minimalistisch ingesteld, omdat ik best wel hecht aan de spullen om me heen. Niet zo zeer aan nieuwe spullen – ik koop zelden iets ‘zomaar’ voor de leuk – maar juist aan de spullen die in mijn leven met me mee zijn gereisd. Ik heb een kast staan die ik al sinds mijn geboorte heb (ooit zat er een commode in, dat later bureautje werd, enzovoort), ik heb meubelstukken uit de familie, mijn oude knuffel, wat foto’s, daar ben ik allemaal enorm aan gehecht. Ze roepen herinneringen op aan mensen die er niet meer zijn

Omdat ik veel van wat ik koop tweedehands opduikel, kleeft aan die spullen ook meteen een verhaal. Niet alleen dat van de vorige eigenaar, maar ook van waar ik er tegenaan liep, hoe lang ik ernaar gezocht heb en hoe ik het op bijna onmogelijke wijze op mijn fiets door de stad gesleept heb. Als je het leuk vind om iets meer van mijn huis te zien, kun je hier wat van die tweedehands topstukken in ons interieur bekijken of de verhalen achter mijn spullen lezen.

Kleine veranderingen

We gooien niet elke paar maanden ons interieur om, maar het voelt heerlijk om af en toe een kleine verandering te bewerkstelligen. Iets anders aan de muur, maar vaak ook in praktische zin: een extra plankje zodat ik bij het wasmiddel kan, een herindeling van de boekenkast. Reuze burgerlijk maar ik vind het leuk om daarmee bezig te zijn. Zo wil ik bijvoorbeeld nog een lamp op een plek waar geen aansluiting of stopcontact zit. Ik heb er lol in om op zoek te zijn naar eens slimme en het liefst tweedehands oplossing. Het heeft geen haast en ik weet nu al dat ik weer zal genieten als er eenmaal iets hangt.

Planten

Omdat we leven in de stad, vind ik het fijn om ook wat groen in huis en op ons terras te hebben. En ik word zelfs steeds beter in het verzorgen van onze plantenkolonie. Ja, soms gaat er een ten onder aan een luizeninvasie of de vraatzucht van onze kat, maar de meesten houden het goed uit onder onze zorg. Ik ben bepaald nog geen volwaardig tuinder, maar ik vind het best rustgevend om de plantjes water te geven en dode blaadjes los te trekken. En als dan nieuwe knoppen verschijnen of blaadjes zich ontvouwen, ben ik daar dolgelukkig mee – en een tikkie trots op.

Zonlicht

’s Ochtends staat de volle zon op ons terras, om in de middag aan de andere kant de kamer binnen te vallen. Ik was gewend aan een klein zijraam en kreeg daar weinig van de buitenwereld mee. Het is heerlijk om de zon door het jaar heen met de seizoenen mee zien te  schuiven. Hoog wonen levert bovendien de mooiste uitzichten en wolkenluchten op én ik kan een regenbui van verre zien aankomen.

Warmte

Ja, ik ben dol op de charme van een oud huis. Maar nu wij in een nieuwbouw huurappartement wonen, zie ik daar ook de voordelen wel van in. Met name nu de dagen korter en frisser worden: in de koudste maanden zetten we vorig jaar hooguit eens per week de verwarming een uurtje aan en dan konden we er weer tegen. Vloerverwarming welteverstaan. Je begrijpt: op de momenten lig ik naast de kat op de vloer.

Wie er wonen

Hoe graag ik ook weg wil blijven van de Xenos-clichés, ik weet maar al te goed dat een huis wordt gemaakt door wie erin wonen. Ik heb met veel verschillende mensen in huis gewoond en ik weet hoe belangrijk het is om je op je gemak te voelen tussen wie daar nog meer hun dagen slijten. Dat én een miauwend kat die erg blij is om me te zien, maken het gewoon steeds weer fijn thuiskomen.

Wat is het allerfijnst aan jouw huis?