Onze groene terras make-over voor de lente

We wonen bijna een jaar in ons huis en we hebben besloten om deze lente ons terras aan te pakken. Onze geranium heeft het afgelopen vorstperiode jammerlijk begeven, maar ook verder was het sowieso nog een kale boel. We sleepten bij mooi weer simpelweg wat stoelen naar buiten en dat was het. Prima hoor, maar het nu willen we van ons kleine stukje buiten echt een fijne plek maken. Tijd voor een duurzame terras make-over.

Tweedehands & duurzaam terras

Ons terras – we wonen op vier hoog – grenst aan de galerij en is dus semi-privé. Het is hier geen drukte van belang, dus we kunnen er superfijn zitten. Met zon in de morgen is het heerlijk om er koffie te drinken en een krantje te lezen en op warme dagen is het juist een aangename plek weg uit de echte hitte.

Ik heb lekker plaatjes verzameld van jaloersmakende terrassen op een Pinterest-bord, altijd een fijne uitgangspunt. Natuurlijk gaat ook bij deze make-over hier mijn vuistregel op: zoek eerst naar tweedehands spullen. Ik laat jullie zien hoe ons terras er nu uitziet en wat we nog graag zouden veranderen.

Dit hebben we nu

Nieuw tuinbankje

Ik heb een poosje op Marktplaats rondgekeken en de nodige kringloopwinkels afgestruind, maar een passend bankje dat niet van ellende uit elkaar viel, was nog niet zo makkelijk te vinden. De maten luisteren vrij nauw, dat maakt het natuurlijk lastiger. Uiteindelijk hebben we besloten een bankje nieuw te kopen, wat we op de koudste dag van het jaar in elkaar hebben gezet in de woonkamer.

Tweedehands tafeltje

Het leuke rieten bijzettafeltje vond ik voor 5 euro op Marktplaats. Op fietsafstand ook nog. Gelukkig was het licht genoeg om daadwerkelijk op de fiets te vervoeren. Als we echt buiten willen eten, staat er nog een stokoud formica klaptafeltje in de berging waar mijn ouders toen ze net getrouwd waren hun buitenmalen aan aten (dat is dus al minstens 37 zomers in gebruik). Maar in praktijk kozen we afgelopen zomer meestal voor de keukentafel met de schuifdeur open, wel zo makkelijk.

Wat planten

Het karkas van de geranium heeft inmiddels plaatsgemaakt voor kleurrijke viooltjes. Toen we die gepoot hadden, begon het spontaan wéér te vriezen – dus we hebben ze weer even binnen laten overwinteren. Inmiddels staan ze helemaal opgepept weer lekker in het voorzichtige voorjaarszonnetje.

Dit zou ik nog wel willen

Vintage vloerkleed

De vloer van ons terras loopt over in de galerij en is daarmee vrij lelijk: grijs en kil. Het lijkt mij best leuk om die op te fleuren met een kleed voor een meer boho sfeertje. Ik wil dit wel absoluut tweedehands kopen, anders gaat het gewoon niet door. Ons terras is overdekt, dus het hoeft niet per se een buitenkleed te zijn. Dat vergroot de mogelijkheden wel, dus ik houd gewoon Marktplaats en het kringloopaanbod in de gaten.

Méér planten

Meer groen is meer beter, wat mij betreft, zowel binnen- als buitenshuis. Om ruimte te besparen, zou ik graag in de hoogte willen werken. Misschien met een wandrek waar potjes aan gehangen kunnen worden, misschien met een soort stellingkast. Ik wil ook het in leven houden van kruiden weer een nieuwe kans geven en bloemen zaaien waar bijen blij van worden. Ik ga me ook zeker verdiepen in bijvriendelijke planten. Geen idee of die ook graag vier hoog komen, maar het valt te proberen.

Lampjes op zonne-energie

Bij Ikea hebben ze lantarens en lichtsnoeren die branden op zonnecellen, de SOLVINDEN-collectie. Dat is niet alleen lekker duurzaam opladen, het is ook handig omdat we dan geen snoer naar een stopcontact hoeven te leiden. We kunnen dan de schuifdeur ’s avonds gewoon dichthouden, wat voorkomt dat Neerlands gehele muggenkolonie gezellig bij ons intrekt.

Vrolijke kussens

Gewoon, voor de gezelligheid op het bankje. We hebben nog wel wat kussens op ons bed staan die niet echt een functie hebben. Sommige in hoesjes die ik hier eens zou durven tonen. Met een leuk (kringloop)stofje eromheen kunnen die wel een nieuwe rol krijgen op het terras.

Omdat ik vooral tweedehands ga zoeken, kan het best nog even duren voor het terras echt af is. Vind ik helemaal niet erg, want ik houd ervan als een inrichting langzaam groeit. Misschien worden we nog enorm verrast door vondsten in de kringloop en krijgen we een heel andere indeling. Ik zie het wel, we hebben geen haast! Vinden jullie het leuk om dit te volgen? Dan zal ik nog een keer een update schrijven.

Benieuwd hoe het balkon er inmiddels uitziet? Bekijk deel 2 van onze duurzame terras make-over