Breng je nette kleding naar Dress for Success

Oude kleding inleveren? Bij Dress for Success kun je terecht met de nette kleding die jij niet meer draagt. Deze inspirerende organisatie helpt mensen in de bijstand aan een geschikte sollicitatie-outfit, zodat ze extra kans maken op een baan en een nieuwe start.

Overschot aan afgedankt textiel

Wat kun je het beste doen met kleding die je niet meer draagt? Een moeilijk vraagstuk, omdat er steeds meer negatieve verhalen rondgaan over overschotten in kringloopwinkels en dumpingen in ontwikkelingslanden die daar de lokale economie om zeep helpen. De documentaire Goodwill Dumping is een aanrader als je hierover meer wilt weten.

Daarbij komen nog de recente berichten over de enorme overschotten waarmee textielverwerkingsbedrijven momenteel te kampen hebben. Omdat iedereen de lock down lijkt te gebruiken om zijn kast uit te mesten (en ja, ik heb dit – met enige kanttekeningen – ook getipt als duurzame activiteit die je goed thuis kunt ondernemen in Corona-tijd).

Waar breng je niet meer gedragen kleding naar toe?

Maar waar doe je – los van het beperken wat je koopt en afdragen wat je hebt – dan wél goed aan als je jouw kleding een tweede leven wilt geven? Ik schreef al eens een artikel over verschillende mogelijkheden voor je ongedragen kleding, maar wil er een van de opties nog eens specifiek uitlichten. Dress for Success vind ik zelf één van de meest sympathieke en zinvolle initiatieven voor het inzamelen van ongedragen kleding. Hoewel de winkels nu tijdelijk gesloten zijn, wil ik je van harte aanraden om je overbodig geworden nette kleding nog even te bewaren. En zodra het weer kan bij dit geweldige goede doel langs te brengen.

Kleding voor sollicitanten

Bij Dress for Success kunnen mensen terecht die vanuit de bijstand aan het solliciteren zijn. Bij een sollicitatie is het belangrijk om representatief voor de dag te komen, maar even shoppen voor een geschikte outfit zit er in die positie natuurlijk niet zomaar in.

Mensen krijgen in een van de ‘winkels’ kosteloos een geschikte outfit aangemeten voor de sollicitatie. Daarbij worden ze geholpen door kledingcoaches, vrijwilligers die hen helpen om representatief voor de dag te komen. Krijgt iemand de baan? Dan is diegene welkom om een extra werkoutfit uit te komen zoeken. Op deze manier kan de kleding die jij niet meer draagt heel direct bijdragen aan een positieve draai in het leven van een ander.

Nette tweedehands kleding gezocht

Niet alleen mantelpakjes, colbertjes of pantalons zijn welkom bij Dress for Success. Niet elke sollicitatie vraagt immers dat je strak in het pak verschijnt. Nette kleding voor dames en heren mag ingebracht worden. Uiteraard schoon en heel, maar in allerlei stijlen, kleuren en maten. Na een door mij georganiseerde kledingruil kijk ik tegenwoordig altijd even of er geschikte kleding voor Dress for Success overblijft.

Ingebrachte kleding die niet geschikt is voor sollicitaties, wordt twee keer per jaar verkocht door de organisatie. Van die opbrengst worden spullen ingekocht die weinig worden ingeleverd, zoals nette herenschoenen.

Dress for Success vind je verspreid door het land en zelfs internationaal, want het is van oorsprong een Amerikaanse organisatie. Is er al een vestiging bij jou in de buurt?

Het gebruikte beeld is eigendom van Dress for Success.