BRON verzamelt duurzame hotspots

Als ik een vakantie plan, is een van de eerste dingen die ik doe Spotted by Locals checken. Waarschijnlijk kennen jullie deze site wel. Van steeds meer geliefde reisbestemmingen worden door locals de beste plekjes verzameld. Op deze manier ontdekte ik al een geweldige mini-cocktailbar in Praag en de daktuin van de Universiteitsbibliotheek in Warschau, die je nog het best kunt beschrijven als een een teletubbielandschap maar ideaal is om even rustig neer te strijken met een boek.

Rondbanjeren in nieuwe steden

Hoewel een beetje willekeurig ronddwalen en bij elke straathoek beslissen welke kant er het aantrekkelijkst uitziet nog altijd mijn lievelingsmanier is om een nieuwe stad te verkennen, kan een lijstje met fijne plekjes nooit kwaad. Sommige steden zijn gewoon wat lastiger te doorgronden dan andere en ook een plan B voor hongerige magen na een lange dag rondstruinen is gewoon best praktisch. Dat is precies waarom ik zo enthousiast ben over BRON. Dit is het nieuwe project van Opgemärkt – ook het brein achter het Plasticdieet – en moet een soort Spotted by Locals voor duurzame hotspots worden. Duurzaam op stap, het beste van twee werelden wat mij betreft!

bron-01

BRON is de place-to-be voor duurzame hotspots

Ik ontdekte BRON via Saar van Resaarcle, die de hotspots in Antwerpen op een rijtje zette. Langzaam wordt de kaart uitgebreid met tips voor allerlei steden. De grote steden van Nederland zijn al aardig ingevuld, maar tips voor alle plekken in binnen- én buitenland blijven van harte welkom. Ik zag tot mijn vreugde dat Lissabon er al bij staat, aan die stad ga ik dit najaar een bezoekje brengen dus dan komt de kaart me goed van pas. Zelf ga ik binnenkort een paar Leidse pareltjes tippen. Voel je vooral geroepen om zelf ook fijne duurzame plekken in je eigen woon- of lievelingsplaats door te geven. Samen kunnen we zorgen dat eerlijk en duurzaam winkelen, eten, ontspannen en leven vindbaar en toegankelijk wordt voor iedereen.

bron-site-op-macbook

Onder constructie

Het is de bedoeling dat straks bij elke hotspot een categorie – bijvoorbeeld biologisch, fairtrade of lokaal – en een korte beschrijving te vinden is. Voorlopig moeten we het nog doen met een plaatsaanduiding op de kaart. Gelukkig is het in deze digitale tijden een kleine moeite om de spot even online op te snorren. De app is ook al te downloaden, al bestaat die helaas op dit moment uit nog niet veel meer dan de website voor op je telefoon. Ook dat zal nog veranderen en bruikbaar is ‘ie wel. Tot slot nog een tip voor de meer analoog ingestelden onder ons: binnenkort wordt de papieren versie van de Amsterdamse kaart door die stad verspreid en bij succes volgen later meer plaatsen.

bron-04

Ik kijk er naar uit om gewapend met BRON op stap te gaan. Zie jij dat ook wel zitten?

Beeld: Opgemärkt