Het leukste duurzame cadeau ooit (bedacht door mijn moeder)

Vorige maand ging er een appje de familie rond ‘Geïnspireerd door KouweKleren, mijn suggestie voor een verjaardagscadeau: leen mij een leuk boek uit je boekenkast Dan maken we een gezellige afspraak voor als ik het teruggeef.’

Duurzaam cadeau: leen een boek uit

Groene cadeautip: leen een boek uit

Ten eerste: thanks voor de sluikreclame, mam! Ten tweede: wat een briljant cadeau-idee. Hoewel mijn moeder naar eigen zeggen geïnspireerd is door mijn tips over tweedehands cadeaus en tweedehands boeken, zou ik wíllen dat ik deze cadeautip zelf bedacht had. Dit is zo’n leuk, duurzaam cadeau! Een tweedehands cadeau en ervaring in één. Het ideale cadeau voor leesbeesten, minimalisten en ieder ander die liever een groen cadeau krijgt (of geeft). Of gewoon graag met zijn vrienden en familie afspreekt. We hebben de afgelopen tijd allemaal kunnen leren wat een kostbaar goed dat is.

Een cadeau dat om administratie vraagt

Ik schrijf dit idee nu alvast op voor mijn volgende verjaardag. Kleine tip, vooral aan mezelf: houd wel even bij van wie je welk boek geleend hebt, anders wordt het een ingewikkelde procedure bij het teruggeven. Dat kan al met een simpel briefje waar je de gulle uitlener op noteert, dat je vervolgens gebruikt als boekenlegger. Aan mijn moeder kun je dit trouwens wel toevertrouwen. Zij leerde me briefjes te maken met wat ik van wie leende of aan wie ik wat uitleende (wat ik, sorry mam, niet áltijd even trouw doe). Aan haar is sowieso een gevierd bibliothecaris/archivaris verloren gegaan, want ik ken niemand wiens charmante jeugdfoto’s en briljante kinderuitspraken beter geadministreerd zijn dan van mijn broers en mij.

Dit boek gaf ik mijn moeder voor haar verjaardag

De herkomst van mijn cadeau was trouwens best makkelijk te onthouden. In het kader van ‘extra groen geven’ leende ik mijn moeder het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Dat is hét boek als je wilt leren hoe je jou leven effectief wilt verduurzamen, omdat je precies leert welke stappen de meeste groene impact hebben. Het boek heb ik al aan meerdere mensen uitgeleend, dus het wordt er alleen maar groener op. Als ik het terug heb van mijn moeder, mag je het gerust ook komen lenen. Bij het teruggeven ga ik mijn moeder denk ik op een lekker zelfgekookt veganistisch maal trakteren. Want plantaardig eten is zoiets waarmee je jouw klimaatimpact flink kunt verkleinen. Nu al zin in!

Meer duurzame cadeau-tips

Ik heb op KouweKleren een complete duurzame cadeaugids samengesteld, met volop inspiratie voor al je groene cadeaus.

Duurzame cadeaus #1: originele abonnementen 
Duurzame cadeaus #2: boeken
Duurzame cadeaus #3: zelfgemaakt
Duurzame cadeaus #4: duurzame uitstapjes
Duurzame cadeaus #5: om op te vreten
Duurzame cadeaus #6: praktische pakjes
Duurzame cadeaus #7: design van gerecycled materiaal
Duurzame cadeaus #8: fair fashion
Duurzame cadeaus #9: kraamcadeaus

Wat is het leukste duurzame cadeau dat jij ooit kreeg of hebt gegeven?

Minimalist én boekenliefhebber? Dit is de duurzaamste manier om een boek cadeau te krijgen.