Zo beoordeel je of een merk echt eerlijk is
Het kan best lastig zijn om te beoordelen of een (kleding)merk aan je standaarden op ethisch gebied voldoet. Alleen al omdat er zoveel verschillende zaken zijn die je belangrijk kunt vinden: goede arbeidsomstandigheden, milieustandaarden, veganistische kleding, noem maar op.
Inmiddels weten veel merken dat ook en daar spelen ze graag op in. Dat kan het nog lastiger maken, want de groene verhalen worden graag verkondigd, maar niet altijd waargemaakt. Gelukkig zijn er meer en meer merken die zich bezighouden met bewuste producten in enige vorm, maar helaas is het soms ook een verkooppraatje dat weinig met de realiteit te maken heeft.
Uitstraling
Soms zijn het niet eens concrete beloftes van een merk, maar de uitstraling die ons aan het twijfelen brengt. Een winkel als Sostrene Grene straalt met haar hebbedingetjes in houten kratjes en de ‘persoonlijke’ opmerkingen van de twee zussen achter het merk op bijpassende krijtbordjes iets heel anders uit dan een Action of Xenos. Alleen de naam klinkt al ambachtelijker. Maar het blijft een winkel met verdacht goedkope spullen die bovendien volledig is ingericht op meer kopen dan je nodig hebt. Is het je wel eens opgevallen dat je, net als in de Xenos, alleen bij de kassa kunt komen als je álle schappen langs bent geweest? Zie dan je impulsaankopen nog maar eens te weerstaan.
Window dressing
Waar bij Sostrene Grene de prijzen er nog op wijzen dat de spullen waarschijnlijk niet op de eerlijkste manier zijn gemaakt, is dat bij luxezaken als Sissy Boy niet het geval. Ook die winkels stralen natuurlijkheid, kwaliteit en ambachtelijkheid uit. Over de kwaliteit kan ik niets zeggen, want ik heb er zelden iets gekocht, maar voor een jas van het eigen merk betaal je er al snel 180 euro. Daarbij denkt de gemiddelde consument waarschijnlijk niet meteen aan sweatshops, ik ook niet, maar helaas schijnt dat wel de realiteit te zijn.
Sissy Boy begint her en der wel steeds meer echt eerlijke en duurzame producten te verkopen: Kromkommersoep van geredde groente en de van gerecyclede petflessen gemaakte regenjassen van Rains bijvoorbeeld, iets wat ik absoluut waardeer. Het nadeel voor ons, onwetende winkelaars, is wel dat dit onterecht ook afstraalt op de rest van hun collectie. Er bestaat zelfs een term voor: ‘window dressing’. Zoals H&M groots adverteert met haar Recycle Week en Conscious Collection, wat het duurzame imago van het hele bedrijf opkrikt, terwijl dat intussen nog altijd draait op het zo snel mogelijk verkopen van zo veel mogelijk kleding.
Kortom: het is niet altijd makkelijk om het kaf van het koren te scheiden. Ik ben hier al een tijd actief mee bezig en ik blijf het lastig vinden. Maar er zijn wel trucs om het wat makkelijker te maken en die deel ik graag met je.
Beoordelen of een merk echt eerlijk of duurzaam is
Bekijk de oorsprong van een merk
Mijn algemene ervaring is dat bedrijven die zijn opgericht uit idealisme om bewustere producten te maken meer doen en grondiger nadenken over hun bedrijfsvoering als geheel. Zij plakken niet één groen label, maar denken bijvoorbeeld na over de arbeidsomstandigheden, het verduurzamen van productieprocessen én hun verpakkingsmateriaal. Zo heb je meer kans dat er aan jouw groene voorwaarden voldaan wordt.
Stel vragen
Met het internet heb je de wereld aan je voeten. Je kunt er elk merk makkelijk bereiken. Ik heb gemerkt dat het écht helpt om een merk vragen te stellen. Zelfs per mail of sociale media kun je met een beetje gezond verstand prima beoordelen of je te maken hebt met oprechte bedoelingen. Als merken niet reageren, om de vraag heen draaien of gewoon herhalen wat op hun website staat, voelt dat wat mij betreft meestal niet goed. Maar als je een uitgebreid antwoord krijgt waar ook verteld wordt wat nog niet perfect gaat, dan kun je er denk ik wel op rekenen dat je de waarheid krijgt voorgeschoteld.Ik doe dit trouwens ook met merken waar ik al wél achter sta. Toen ik een pakketje van een van mijn lievelings fair fashionmerken Friday’s Project ontving met plastic eromheen, baalde ik even. Ik heb hen een mailtje gestuurd waarin ik uitlegde waar ik mee zat en kreeg meteen een keurig bericht terug dat zij van hun verzendbedrijf een plastic verpakking moesten gebruiken, maar dat deze wel van gerecycled materiaal was. Dat laatste vermoedde ik al, maar ik was blij dat ik het bevestigd kreeg. Misschien nog niet ideaal, maar wel begrijpelijk en in elk geval een eerlijk antwoord.
Gebruik je gezonde verstand
Sommige zaken zijn te mooi om waar te zijn. Eerlijk gemaakte kleding voor Primark-prijzen, dat kan simpelweg niet. Al kun je tweedehands natuurlijk genoeg in die categorie op de kop tikken, vaak van betere kwaliteit. Als iets verdacht goedkoop is, kun je er vanuit gaan dat er ergens iets wringt. Ook dan raad ik je aan om je twijfels aan het bedrijf voor te leggen.
Gebruik de kennis van anderen
Je hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken, gelukkig. Er is al zoveel kennis en informatie beschikbaar die je gewoon van het internet kunt plukken. Bij je favoriete bloggers natuurlijk – op Palace of Bliss vind je een uitgebreide lijst van eerlijke kledingmerken – op groene platforms en op websites als Rank a brand, die grondig onderzoek doen naar zoveel mogelijk merken. Ook hier is het goed om kritisch te blijven. Zoveel smaken als er in ‘eerlijk leven’ zijn, zoveel soorten beoordelingen zijn er. Rank a Brand kijkt naar mijn smaak bijvoorbeeld iets te weinig naar eerlijke arbeidsomstandigheden, maar op het gebied van duurzaamheid kan ik me helemaal in hun standaarden vinden.
Leer de keurmerken kennen
Er zijn inmiddels allerlei keurmerken die iets zeggen over duurzame of eerlijke kleding. GOTS, Fair Wear Foundation, Fair Trade, noem maar op. Leer ze een beetje kennen – op GoedeWaar.nl staat een fijn overzicht – zodat je weet waar je mee te maken hebt en of ze passen bij jouw standaarden. Ook de platforms die ik eerder noemde, maken vaak gebruik van deze labels.
Deel je eigen kennis
Last but not least: deel je eigen kennis. Natuurlijk hoeven we niet allemaal fair fashion blogger te worden, maar het is wel heel tof als de informatie die jij over een merk krijgt ook voor andere beschikbaar is. Zo wordt het kiezen voor eerlijke producten en merken voor iedereen makkelijker. Deel de antwoorden die je op je vragen krijgt bijvoorbeeld eens op sociale media of praat erover met mensen in je omgeving. Misschien vind je het wel eens leuk om een outfit met je favoriete eerlijke vondst op Instagram te delen of een lijstje van de leukste eerlijke merken die je kent. Mag ook hier in de reacties natuurlijk!
Heb jij wel eens twijfels over een merk en hoe los je dat op?
Comments
Claire
Wat een goeie tips! Ik merk dat ik het inderdaad soms nog wel lastig vind om uit te zoeken of een merk duurzaam is. Toevallig staat zo’n struggle vandaag op mijn blog. Had ik toch eerste even deze tips moeten doorlezen 😉 Ik vind het idioot dat sommige merken zo fair lijken terwijl het in werkelijkheid verre van is. Je wordt echt belazert waar je bijstaat.
KouweKleren
Haha toevallig! Het is ten eerste al ingewikkeld om voor jezelf te bepalen wat je normen en je afwegingen zijn, omdat helaas niet altijd alles samenvalt bij een merk. En wat die merken zelf betreft, ben ik er groot voorstander van om ze het vuur aan de schenen te leggen. Je geeft er je geld uit, dan mag je toch tenminste wel weten waar aan precies. En zelfs als ze niet aan je eisen kunnen voldoen, weten ze tenminste waar vraag naar is.
geertruurzaam
Fijn artikel, dankjewel.
Ik koop echt bijna niks nieuw, en anders doe ik grondig onderzoek. Voor de kinderen vind ik het soms lastiger omdat ik minder tijd heb om te zoeken (handschoenen die NU gekocht moeten worden bijvoorbeeld), maar ook daar slaag ik voor 90% in het tweedehands/ faitrade circuit.
KouweKleren
Met tweedehands zit je wat mij betreft altijd goed, heel tof dat het zo standaard voor jou is om alles tweedehands te kopen. Ik doe dat ook altijd al graag en doe het ook meer en meer, maar sommige periodes komt het er op de een of andere manier toch meer van dan andere. Toevallig schrijf ik daar volgende week wat over!
Klaske
Wat een supergoede tips! Ik ben echt nog helemaal ‘nieuw’ op dit gebied en ben hier pas sinds een paar maanden over aan het nadenken. Deze tips komen dus heel goed van pas! 🙂
KouweKleren
Blij dat je er iets aan hebt! Het heeft mij heel wat jaren nadenken gekost voor ik echt de stap naar eerlijk zette, dus tof dat je er zo actief over leest al.
Katrien
Handig om al je tips eens op een rijtje te zien. Het is tegenwoordig echt moeilijk om door het bos de bomen nog te zien, als elk bedrijf zich super ‘groen’ gaat voordoen
KouweKleren
Met een beetje gezond verstand kom je echt een heel eind gelukkig, als je de realiteit graag onder ogen wilt zien tenmiste.
Becky
Bedankt voor dit supergoede artikel!
Mij heeft het geholpen om een volgorde te bepalen in de criteria waar ik waarde aan hecht. De topprioriteit ligt voor mij bij “eerlijkheid” (concreet: ik koop enkel van merken die aangesloten zijn bij de Fair Wear Foundation of die het Max Havelaar keurmerk hebben), op dat punt wil ik geen compromissen sluiten. Tweede prioriteit is de duurzaamheid van het materiaal: ik kies liefst voor biokatoen, hennep of tencel, maar af en toe sluit ik hierin wel een compromis. Andere criteria (lokaal geproduceerd, sociaal project, …) vind ik ook belangrijk, maar zijn geen must.
Sinds ik deze volgorde heb opgesteld, heb ik eigenlijk niet meer getwijfeld bij de aankoop van een kledingstuk.
KouweKleren
Graag gedaan Becky! Mijn volgorde komt heel erg overeen met de jouwe, dat is leuk om te zien. Ik houd misschien iets minder vast aan keurmerken, maar goede arbeidsomstandigheden staan ook bij mij op de eerste plaats. Duurzaamheid probeer ik dan weer te compenseren door veel tweedehands te kopen. Dit keuzerijtje geeft mij ook altijd houvast. Dat is het begin: bepalen wat je zelf voor eisen stelt. Daarna kun je de bedrijven daarover aan de tand voelen.
Galina
Wat een fijn artikel! Ik koop zelf eigenlijk überhaupt zo min mogelijk en áls ik iets koop let ik ook altijd op de kwaliteit van het product: hoe lang ga ik ermee doen? Zo heb ik bijvoorbeeld laarzen van Shabbies. Niet bepaald een groen merk. De laarzen heb ik echter al zo een 7 jaar en draag ze elke winter intensief. Eens per jaar gaan ze naar de schoenmaker voor een nieuwe hak of gewoon onderhoud en dan berg ik ze weer op voor het volgende jaar. Ik denk dat ik ze nog minimaal vijf jaar ga dragen voor ze écht op zijn en mezelf kennende degradeer ik ze dan tot honden-wandel-laarzen waarna ze best nog even meekunnen 😉
KouweKleren
Dankjewel! Je omschrijft mooi hoe je zelf de duurzaamheid van wat je koopt ook grotendeels in de hand hebt, door met zorg te kiezen en er zuinig op te zijn. Inspirerend!
Marieke | Bluebell Forest
Wat een fijne tips! Een paar van die lijsten/sites kende ik nog helemaal niet, dit maakt het een heel stuk makkelijker! Dankje 🙂 En het blijft moeilijk ja en zo frustrerend.. Helaas kan het niet allemaal in een keer weer helemaal goed gaan, dit is echt zoiets dat (hopelijk) tijd nodig heeft
KouweKleren
Zolang je nadenkt over je principes en probeert ze na te leven, ben je volgens mij al goed op weg. En dan is het extra fijn dat er steeds meer hulpmiddelen bestaan die het ons wat makkelijker maken.
Hailey
Wat een fijn overzichtelijk artikel, Hermien! Aan de hand van jouw lijst wordt het een stuk makkelijker om de neppers te onderscheiden van de echte! En dat is flink nodig! Tegenwoordig proberen zoveel merken te doen alsof ze groen zijn, omdat dat nu eenmaal hoort bij deze tijd! Door jouw tips hoeft de consument er niet meer in te stinken! Super bedankt ook voor het delen van mijn Merkengids! Heel lief van je ! <3!
KouweKleren
Dankje Hailey. En dit soort initiatieven die het makkelijker maken om voor fair en groen te gaan zijn altijd welkom op KouweKleren. Dus als je nog eens iets verzint..
Merel
Wat een goede tips! Ik vind het behoorlijk lastig om uit te zoeken of een merk duurzaam is. Laatst stond ik in de winkel te googlen maar dat schiet niet altijd evenveel op.. Met deze handige tips kom ik al weer een stapje dichterbij een duurzame kledingkast 🙂
KouweKleren
Wat fijn om te horen! Voorbereiding vooraf werkt wat mij betreft ook beter, al kun je in de meeste gevallen natuurlijk ook het kledingstuk nog even in je achterhoofd houden en thuis rustig even uitzoeken hoe het zit. Misschien iets minder efficiënt, maar het behoedt je in elk geval voor een miskoop.
Trackbacks & Pingbacks
[…] om te beoordelen wat je wel en niet moet geloven? Misschien heb je iets aan mijn post over de betrouwbaarheid van bedrijven als je het om eerlijk en duurzaam produceren […]
[…] het zelf mooi omschrijft. Een blogpost van Hermien die me extra goed is bijgebleven is die over hoe je beoordeelt of een merk echt eerlijk is. Ze zet in dit artikel handige tips op een rijtje en zodoende leerde ik ook de term ‘window […]