Zomer dichtbij huis: mijn plannen

Zomer 2020 wordt een zomer dichtbij huis. En weet je? Dat vind ik helemaal zo gek nog niet. Een verre vliegreis stond sowieso al niet op het programma, mede omdat ik me steeds bewuster ben van de klimaatimpact van verre reizen. Er valt genoeg te beleven dichter bij huis en daar ben ik dik tevreden mee. Ik verheug me enorm op wat allemaal wél kan deze zomer. Het wordt niet eens een volledige staycation, maar ik ga de zomerpret wel dichtbij huis zoeken.

Dit zijn mijn zomerplannen dichtbij huis

Een weekje weg in eigen land

Toen bleek dat onze zomer zich in Nederland af zou spelen, hebben mijn vriend en ik snel een huisje op de Veluwe geboekt, waar we een weekje gaan bivakkeren. Ik ben gek op weggaan in eigen land, dat vind ik een enorm ontspannen manier van vakantie vieren. Juist omdat je maar zo kort hoeft te reizen, voelt het al heel snel als ‘helemaal weg’. Even in een andere omgeving zijn – vooral na maanden voornamelijk thuiszitten – doet zoveel goed.

Ik vind het altijd leuk om een plekje te zoeken met iets wat we thuis niet hebben of kunnen. We kozen speciaal een huisje met barbecue, omdat we daar bij ons stadsappartement geen gelegenheid voor hebben, maar we het wel heel leuk vinden om af en toe te doen. Kom maar door met die vegaburgers en groenten van de grill. Spelletjes en boeken mee, fiets huren. Wij vermaken ons wel!

Museumbezoek

Waar een museum bezoeken met mijn Museumkaart normaal gesproken vaak heel spontaan gaat, moeten we nu reserveren. Maar het leuke is: daarmee wordt het meteen een uitje om echt naar uit te kijken. Voorlopig plannen we alleen uitstapjes in eigen stad, want ik wil niet onnodig van het OV gebruikmaken. In Leiden zitten we midden in de randstad, dus met mooi weer kunnen we ook makkelijk op de fiets wat andere steden aandoen voor een museumbezoek. Cultuur en frisse lucht ineen, heerlijk lijkt me dat!

Een bootje huren

Niets geeft zo’n heerlijk zomergevoel als het huren van een bootje. We hebben besloten dat deze zomer minstens één keer te doen op een mooie dag. In de stad varen lijkt me op een heel zomerse dag minder ontspannen, maar we hebben de Kaag dichtbij huis, dus zitten zo middenin de natuur. Een roeibootje huren bij Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude vind ik trouwens een geweldig duurzaam uitstapje (want puur op spierkracht) en ook dat is binnen fietsafstand, dus een fijn tripje dichtbij huis.

Uit eten, terrasjes en heel veel picknicken

Ja, ik houd enorm van neerploffen op een terras. Maar wel spontaan. Gewoonlijk puilen de terrassen hier in Leiden al flink uit bij de minste zonnestraal, dus ik vrees dat dit nog lastig kan worden. Reserveren op terrassen is niet verplicht, maar er zal natuurlijk minder ruimte zijn.

Gelukkig houd ik ook erg van een picknick in het park en ik heb al geleerd dat dit prima op anderhalve meter kan. Met één van mijn beste vriendinnen heb ik al een paar keer een themapicknick georganiseerd in het park waarbij we ons allebei culinair uitsloofden. En nu mogen er – op afstand – weer andere mensen aansluiten. Dat kan de feestvreugde alleen maar vergroten.

Toch nog naar het buitenland?

Elk jaar ga ik op vakantie met diezelfde vriendin. Begin dit jaar besloten we dat het de Duitse Ahr moest worden: een wijngebied op rijafstand waar je prachtig kunt wandelen. En wijnproeven natuurlijk. Die plannen werden in maart in de ijskast gezet, maar we besloten we een week vrij te houden voor als toch, héél misschien..

Zodra vorige week duidelijk werd dat de Duitse grenzen weer opengaan voor vakantieverkeer, hebben we onze kans gegrepen en een appartement met een erg fijn terras geboekt. Ik zie ons al zitten! Makkelijk te annuleren als de situatie toch nog verandert, maar vooralsnog kunnen we keurig binnen de regels toch samen op vakantie. Een onverwachte luxe.

Meer plannen voor een Corona-proof zomer

  • Huizenruil! Als de vakantiehuisjes vol zijn, kun je nog altijd met iemand van huis ruilen. Verruil jouw stadswoning voor een plekje op het platteland of andersom. Er zijn vast bekenden te vinden die daar wel oren naar hebben
  • Maak een zomer-bucketlist. Daarop zet je grotere en kleinere activiteiten die je wilt doen deze zomer. Van een ijsje eten tot een bepaalde fietstocht, zomerfruit plukken.. Je hoeft het niet eens allemaal te doen (no stress) om er al veel plezier van te hebben. Voorpret is echt een groot deel van de vakantiepret
  • Eten over de grens. Lokaal lekkers proberen is toch wel een zeer belangrijk onderdeel van vakantie. In plaats van af te reizen naar verre oorden, breng je de verre oorden naar je eigen keuken. Het lijkt mij wel wat om elke zomerweek één keer uitgebreid te koken uit een specifiek land
  • Doe echt aan staycation: telefoons uit, stapel boeken in huis, alleen maar lekkere dingen eten, geen huishoudelijke klusjes en veel buiten zijn. Zo creëer je ook thuis het ultieme vakantiegevoel

Waarderen van kleine dingen die wél kunnen

In het algemeen kan ik wel stellen dat ik enorm geniet van de dingen die ‘vroeger’ zo normaal waren, maar nu weer mogen. Dat museum dus, maar vooral ook weer bij iemand eten, met meerdere mensen tegelijk afspreken, dat werk. Ik zal niet beweren dat de coronatijd me een zoveel beter en bewuster mens heeft gemaakt, maar dit genieten van kleine dingen zie ik wel echt terug bij mezelf. Dat wil ik absoluut vasthouden, want dat gaat de zomer alleen maar leuker maken.

Waar verheug jij je op deze zomer?