Zes redenen om kleding van elkaar te lenen

Kleding lenen, zelf doe ik het niet meer zo vaak als vroeger. Dat komt waarschijnlijk omdat ik nu in plaats van vijf vrouwen één man als huisgenoot heb. Toch zijn er een heleboel goede redenen om de kleding uit je kast te delen met anderen, of dat nou je vrienden, partner of ouders zijn. Ik geef er zes.

Kleding lenen is leuk én duurzaam

Sharing is caring

Je voelt hem vast aankomen, maar ik kan het niet ongenoemd laten: de manier waarop we met zijn allen met kleding omgaan – heel veel kopen, heel veel wegdoen, slechte productie, uitbuiting van textielwerkers – is killing voor de planeet en alles wat erop leeft. Het kan niet meer zo, klaar ermee. Door kleding te delen in plaats van steeds nieuw te kopen, kunnen we onze behoefte aan afwisseling bevredigen zonder de planeet naar z’n grootje te helpen.

Je kast wordt veel groter

Als je kleding leent en uitleent, heb je opeens veel meer opties in je garderobe. Je kast wordt groter, zonder dat je huis wordt overgenomen door nieuwe kledingaankopen. Een overzichtelijke kledingkast met talloze mogelijkheden, dat is toch het beste van twee werelden?

De COMN-app is jouw gedeelde kledingkast

Lenen geeft een frisse blik

Iets ‘nieuws’ in je kast kan een enorme impuls geven aan de kleding die je al hebt. Met die fijne rok erbij zul je je tops opeens heel anders combineren. Af en toe iets lenen kan enorm creatief maken. Iets terugkrijgen nadat je het een tijd hebt uitgeleend, zal trouwens hetzelfde effect hebben: het voelt als nieuw, zonder dat je er ook maar een cent aan kwijt bent.

Gelegenheidskleding vaker dragen

Er zullen altijd momenten in het leven zijn die vragen om specifieke kledingstukken die verder nooit uit de kast komen. Van heel praktisch – een goed paar wandelschoenen voor je vakantie in de bergen – tot superfeestelijk – in het lang voor een bruiloft, yes! – of juist verdrietig: een begrafenisoutfit, om maar wat te noemen. Hoe zonde is het om dit allemaal zelf aan te schaffen voor die enkele keer dat het van pas komt. Vraag liever even rond wat een ander nog heeft liggen. Samen kom je misschien wél aan die 30 wears die je kleding zo ontzettend verdient.

Lenen groots aanpakken? Dan is een kledingbibliotheek iets voor jou!

Optimaal experimenteren

Iets nieuws proberen waarvan je nog niet zeker weet of het wat voor je is? Leen het eerst! Zal een hoop miskopen voorkomen, want in een paskamer beslissen is echt iets anders dan er een paar dagen in rondlopen. Pas dan weet je zeker of een kledingstuk bij je lijf en leven past, of je je er goed in voelt en er graag mee naar buiten stapt.

Money, money, money

Als dit alles je niet overtuigd heeft, laat dan je portemonnee spreken: het scheelt gewoon erg veel geld als je samen kunt doen met je kleding. Alleen als je normaal gesproken iemand bent die al zijn kleding tot de draad verslijt, heeft dit geen zin. Wat door twee gedragen wordt, slijt immers sneller. Maar wees eens eerlijk: ga jij echt tot het gaatje met al je kleren? Waarschijnlijk niet en daarom is kleding lenen financieel erg fijn. Een mooi voorbeeld van hoe duurzaam juist niet duur hoeft te zijn.

Kleding lenen, dit zijn de voordelen.

Foto’s: Iris Zaagman Fotografie