Zes redenen om kleding van elkaar te lenen

Kleding lenen, zelf doe ik het niet meer zo vaak als vroeger. Dat komt waarschijnlijk omdat ik nu in plaats van vijf vrouwen één man als huisgenoot heb. Toch zijn er een heleboel goede redenen om de kleding uit je kast te delen met anderen, of dat nou je vrienden, partner of ouders zijn. Ik geef er zes.

Sharing is caring

Je voelt hem vast aankomen, maar ik kan het niet ongenoemd laten: de manier waarop we met zijn allen met kleding omgaan – heel veel kopen, heel veel wegdoen, slechte productie, uitbuiting van textielwerkers – is killing voor de planeet en alles wat erop leeft. Het kan niet meer zo, klaar ermee. Door kleding te delen in plaats van steeds nieuw te kopen, kunnen we onze behoefte aan afwisseling bevredigen zonder de planeet naar z’n grootje te helpen.

Je kast wordt veel groter

Als je kleding leent en uitleent, heb je opeens veel meer opties in je garderobe. Je kast wordt groter, zonder dat je huis wordt overgenomen door nieuwe kledingaankopen. Een overzichtelijke kledingkast met talloze mogelijkheden, dat is toch het beste van twee werelden?

Lenen geeft een frisse blik

Iets ‘nieuws’ in je kast kan een enorme impuls geven aan de kleding die je al hebt. Met die fijne rok erbij zul je je tops opeens heel anders combineren. Af en toe iets lenen kan enorm creatief maken. Iets terugkrijgen nadat je het een tijd hebt uitgeleend, zal trouwens hetzelfde effect hebben: het voelt als nieuw, zonder dat je er ook maar een cent aan kwijt bent.

Gelegenheidskleding vaker dragen

Er zullen altijd momenten in het leven zijn die vragen om specifieke kledingstukken die verder nooit uit de kast komen. Van heel praktisch – een goed paar wandelschoenen voor je vakantie in de bergen – tot superfeestelijk – in het lang voor een bruiloft, yes! – of juist verdrietig: een begrafenisoutfit, om maar wat te noemen. Hoe zonde is het om dit allemaal zelf in de kast te hebben voor die enkele keer dat het van pas komt. Vraag liever even rond wat een ander nog heeft liggen. Samen kom je misschien wél aan die 30 wears die je kleding zo ontzettend verdient.

Optimaal experimenteren

Iets nieuws proberen waarvan je nog niet zeker weet of het wat voor je is? Leen het eerst! Zal een hoop miskopen voorkomen, want in een paskamer beslissen is echt iets anders dan er een paar dagen in rondlopen. Pas dan weet je zeker of een kledingstuk bij je lijf en leven past, of je je er goed in voelt en er graag mee naar buiten stapt.

Money, money, money

Als dit alles je niet overtuigd heeft, laat dan je portemonnee spreken: het scheelt gewoon erg veel geld als je samen kunt doen met je kleding. Alleen als je normaal gesproken iemand bent die al zijn kleding tot de draad verslijt, heeft dit geen zin. Wat door twee gedragen wordt, slijt immers sneller. Maar wees eens eerlijk: ga jij echt tot het gaatje met al je kleren? Waarschijnlijk niet en daarom is kleding lenen financieel erg fijn. Een mooi voorbeeld van hoe duurzaam juist niet duur hoeft te zijn.

Het lenen meteen groots aanpakken? Misschien is een kledingbibliotheek iets voor jou!

Foto’s: Iris Zaagman Fotografie

  1. Dit is echt wel een goede tip. Zelf draag ik nog wel eens een (oversized) shirt van mijn vader, vooral zijn pandshirts moeten het nog al eens ontgelden, haha. En inderdaad, je bespaart geld en hebt ook nog eens meer opties voor handen.

  2. Genoeg redenen om kleding met elkaar uit te wisselen! Ik heb dezelfde maten als mij moeder, dus wij doen het al regelmatig. Wanneer zij iets niet meer draagt, pik ik het in, en andersom. En het leukste is dat iedereen dan altijd vraagt of ik het nieuw heb gekocht!

    1. Handig, zo’n smaak-en-maat maatje! En zo lijkt het inderdaad of je weer in het nieuw bent.

  3. Mijn vriendinnen wonen vooral in steden overal in het land, behalve dicht bij mij in de buurt (omdat ik ben verhuisd), haha. Lenen is dus niet erg handig. Wel neem ik soms kleding over van mijn oma, als zij het kledingstuk zat is 🙂 En soms pik ik een trui of vest van mijn vriend.

    1. Van oma is ook bijzonder! Langetermijnlenen is ook nog een idee: bijvoorbeeld voor een paar maanden iets uitwisselen. Dat kan ook als je elkaar niet vaak ziet en dan voelt het bij terugkrijgen echt als nieuw.

  4. Supertof artikel. En het is zo waar dat we met zijn alleen minder moeten kopen om het na een paar draagbeurten alweer weg te doen. Kleding ruilen doe ik eigenlijk niet, maar heb wel een shop stop ingelast: voorlopig geen kringloop kleding meer kopen. Ik wordt creatiever van te kijken naar wat ik heb en dit op verschillende manieren te dragen. Groetjes Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.