Heb jij een vaste restjesdag?

Bij mijn ouders thuis was het op zaterdag vaste prik. Soms ’s avonds, maar vaak ook al als lunch: restjes eten. Mijn vader bakte de overgebleven aardappels en groenten nog eens op, eventueel met wat extra kaas erover. En ‘toe’ was er rijstepap van de restjes rijst die nog in de koelkast stonden.

Dat duurde zo’n beetje tot wij als puberende hongerlappen na school alvast de koelkast in doken om de restjes van het avondmaal van de vorige te verorberen. Ik heb goede herinneringen aan onze ‘restjesdag’, want deze overgebleven hapjes vonden we vaak nog lekkerder dan het originele maal.

Verspillingsvrije Week 2020

Ik moest aan onze restjesdagen denken omdat het de Verspillingsvrije Week is. Een initiatief van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling dat je met heel veel tips en adviezen voedselverspilling te lijf laat gaan. Dat is hard nodig, want we verspillen als Nederlander alleen thuis al 34 kilo voedsel per jaar. En nog bizarder: wereldwijd wordt éénderde van al het geproduceerde voedsel nooit geconsumeerd. Ik weet zeker dat wij onder het gemiddelde zitten, al gaat het hier in huis ook echt wel eens mis met een beschimmelde boterham of een rottend stuk fruit. Deze week vind ik een mooi moment om daar extra op te letten en mezelf nieuwe trucs aan te leren.

Geen vaste restjesdag meer

Aan de restjes ligt het hier meestal niet. Die vind ik nog altijd veel te lekker! Inmiddels heb ik geen vaste dag voor het opeten van restjes meer. We bewaren wel alle kleine beetjes in bakjes. En dan bedoel ik ook: écht alle kleine beetjes. Elke eetlepel rijst gaat nog in een doosje. Deels blijven die restjes in de koelkast staan, soms gaan ze de vriezer in. Dat laatste gebeurt voornamelijk met complete maaltijden (we koken vaak voor meerdere dagen) of met losse ingrediënten. Ik heb het afgelopen jaar geleerd dat je zoveel meer kunt invriezen dan ik dacht! Zal ik dat eens op een rijtje zetten?

Soms gaan onze restjes met de lunch op – helemaal makkelijk nu we allebei thuiswerken – maar ook een maaltijd die uit allerlei restjes bestaat komt ééns in de zoveel tijd voor. Ik vind het nog altijd heerlijk om verschillende dingen te eten – alsof je twee keer mag avondeten! – maar mijn vriend heeft iets meer de neiging om het te verdelen. Hij de nasi, ik de pasta. Dus dat doen we ook wel eens, maar eigenlijk wil ik het liefste allebei!

Mochten we ooit een gezin stichten, dan zou ik restjesdag zeker weer invoeren. Met kinderen is het denk ik nog net wat lastiger om goed in te schatten hoeveel er op gaat, dus restjes zijn dan haast onvermijdelijk. En uiteraard zou ik onze kinderen ook mee willen geven dat voedsel niet iets is om te verspillen.

Hoe noem jij restjesdag?

Ik ben dus heel nieuwsgierig naar hoe jij het eten van restanten noemt. Bij ons thuis was het simpelweg ‘zijn er nog restjes?’. Ik ken ook de term ‘kliekjes’, maar dat vind ik niet zo’n geslaagd woord. Klinkt toch alsof het eigenlijk al in de kliko thuishoort. Ik las laatst ‘Dutch tapas’ en ‘Hollandse tapas’ en kortweg ‘happas’, wat ik alle drie erg leuke vondsten vind. Heb jij nog een andere benaming voor het eten van restjes?

Borreleten

Met mijn vriend of vrienden doe ik ook wel aan ‘borreleten’, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Want hoewel er ook prima restjes in verwerkt kunnen worden, kan het ook gemaakt worden met nieuwgekochte ingrediënten, snacks en hapjes. En er hoort natuurlijk een wijntje bij. Borreleten levert trouwens ook wel weer vaak restjes op – juist omdat je verschillende dingen eet. Lekker!

Wat ik zeker een keer wil doen: een borrelmaal baseren op wat je via Too Good To Go – de app voor het redden van voedsel – bij de supermarkt of locale delicatessenzaak kunt krijgen. Of kijken of je een heel maal op kunt bouwen van producten met een kortingssticker in de supermarkt.

Wat eet jij het liefst op restjesdag?

Ik ben benieuwd of jij een vaste dag hebt waarop je restjes eet. En natuurlijk naar wat er dan vaak op tafel komt. Ik heb zelf een aantal favoriete recepten om restjes in te verwerken, daar kun je vaak zelfs een complete maaltijd van maken. Laat je het met weten?