Slow brand Urban Medley maakt accessoires van peace silk
Peace silk, weet jij wat dat is? Zijde is een prachtig en luxueus materiaal, maar de wereld die erachter schuilgaat is helaas niet bepaald fraai. Daarom is peace silk – een mooie Nederlandse term bestaat volgens mij nog niet, suggesties welkom! – een broodnodig alternatief. Eerlijk accessoiremerk Urban Medley maakt van deze vredelievende variant van zijde de meest prachtige sjaals en capes, die met een grote liefde voor mens én dier worden geproduceerd.
Peace silk: diervriendelijk en duurzaam alternatief voor zijde
Om te begrijpen waarom de zijdeproductie wel wat vreedzaamheid kan gebruiken, moet je eerst weten hoe zijde normaalgesproken gemaakt wordt. Zijde is een natuurproduct: de zijdedraden worden gesponnen door insecten, in de zijde-industrie worden veelal rupsen gebruikt. Die draden maken ze om een cocon van te weven, waarin ze hun transformatie tot vlinder ondergaan. Is het tijd om te ontpoppen? Dan bijten de nieuwbakken vlinders zich een weg door de cocon. En daar zijn zijdeproducenten niet blij mee: een doorgebeten cocon geeft kortere zijdedraden en daarmee een ingewikkelder weefproces. Hun maatregelen om de zijdedraden ‘heel’ te pakken te krijgen zijn niet zachtzinnig: de verpopte rupsen worden massaal gedood voor ze uit hun cocon breken, meestal door ze in de oven te verhitten of levend te koken. Not cool, letterlijk.
Peace silk van vrije vlinders
Het maken van peace silk gaat anders. De producent wacht geduldig tot de zijdevlinder is uitgevlogen, voor hij de draden van de cocon verwerkt tot zijde. Zoals je zult begrijpen, is dat een nog kostbaarder proces dan het maken van ‘doorsnee’ zijde. De producent is afhankelijk van de natuur en heeft een zwaardere dobber aan het verwerken van het materiaal. Dat Urban Medley ervoor kiest om uitsluitend met deze variant van zijde te werken, vind ik dan ook bewonderenswaardig. Bovendien: het merk laat met de huidige, eerste collectie zien dat dit materiaal de moeite van het wachten waard is. Hun fair trade accessoires spatten van het scherm: volop kleur, luxe en vakmanschap.
Urban Medley: een ode aan Indiase ambacht
De wortels van Urban Medley liggen in India én in Nederland. Oprichtster en drijvende kracht Shayonti Chatterji is van oorsprong Indiaas, maar woont al sinds 2004 in Amsterdam. Zelf is ze geen ontwerper, maar ze heeft een grote liefde voor Indiaas textiel en vakmanschap. Een vorm van kunst en ambacht die het niet alleen verdient om wereldwijd gekend te worden, maar dat ook nodig heeft om niet uit te sterven. Met Urban Medley wil ze opkomende ontwerpers en vakmensen uit India een wereldwijd platform bieden. Zij kunnen zo een eerlijk inkomen verdienen terwijl hun ambacht blijft voortbestaan. Van het ontwerpen tot het maken van de stukken: het gebeurt allemaal in India.
One size fits all
Met Urban Medley richt Shayonti zich bewust op accessoires. Of zoals zij het zelf noemt: not size specific items. Shawls en capes die iedereen kan dragen, wat je maat of lichaamsvorm ook is. Mooi uitgangspunt, want qua maten kan de eerlijke modewereld nog wel wat inclusiever worden. Zo kun je de stukken ook delen of blijven dragen als je lichaam verandert. Een prachtig aspect van duurzaamheid dat niet altijd voldoende aandacht krijgt.
Urban Medley maakt stukken die veelzijdig zijn, die je met van alles kunt dragen, mooi blijven en je garderobe meer jeu geven. Bijzondere items om blijvend te koesteren. Alle ontwerpen zijn geïnspireerd op de natuur en van elk worden maar vijf stuks gemaakt.
Kala katoen: echt duurzaam katoen
Naast diervriendelijke zijden accessoires heeft Urban Medley nog een bijzonder materiaal te bieden: sjaals van Kala katoen, ook wel black cotton genoemd. Dat is een van de oorspronkelijke, inheemse katoensoorten die India rijk is. Dat katoen is perfect geschikt voor het Indiase klimaat en de bodem, dus het kan groeien zonder pesticiden en puur op het regenwater dat daar valt. Katoen zoals het ooit bedoeld is, een soort die de bodem niet vergiftigt en de watervoorraad niet uitput.
Urban Medley ziet en biedt kansen
Mijn zoektocht naar eerlijke en duurzame kleding begon vijf jaar geleden met de wil om kleding te dragen die onder menswaardige omstandigheden gemaakt werd. Dat is een simpele eis, maar blijkt in de realiteit toch steeds weer een complex vraagstuk waarin zeker grote merken niet lijken te (willen) slagen. Het is te duur, te ingewikkeld, het heeft tijd nodig.
Daarom ben ik des te dankbaarder voor merken als Urban Medley, die geen obstakels zien, maar kansen grijpen. Dit merk geeft traditie een welverdiend podium en voegt zo echt iets unieks toe aan de modewereld. En dat op een manier die goed is voor mens, dier en milieu. Wil je graag duurzame zijde dragen, neem dan de kleurrijke collectie van Urban Medley eens in je op. Het merk is van plan de collectie op termijn uit te breiden met tassen en riemen en ik kan niet wachten om te ontdekken warvoor moois het ons allemaal nog gaat brengen.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Urban Medley. Alles wat ik schrijf is mijn eigen, onverbloemde mening. Lees meer over samenwerkingen in de disclaimer.
Comments
Amber
Wat een mooi alternatief! Ik vind zijde echt altijd prachtig ogen, maar ik heb volgens mij niets van zijde. Te duur en ik wist inderdaad ook wel dat het niet echt goed was qua productie, maar dat het zo ging wist ik niet. Bah! Is er eigenlijk al sowieso iets van een ‘stempel’ om aan te geven welke zijde ‘goed’ is geproduceerd? Stempel is misschien niet het goede woord, maar het zou helpen natuurlijk als ook andere merken die zijde gebruiken aangeven hoe en wat. Maar ja…
KouweKleren
Het zou inderdaad mooi zijn als er een keurmerk komt, dat is er nog niet. Wel kun je erop rekenen dat merken en producenten het zeker zullen vermelden als ze gebruik maken van peace silk, want het is iets om trots op te zijn en helaas nog iets heel bijzonders, absoluut niet de norm. Geen nieuws = slecht nieuws, in dit geval. Dus goed om even na te gaan als je diervriendelijke en duurzame zijde aan wilt schaffen.