Tips om je vakantiegevoel vast te houden

Veel van jullie zijn waarschijnlijk helemaal nog niet vrij of weggeweest deze zomer. Maar mijn grootste trip zit er al weer op: de afgelopen twee weken bracht ik door in Stockholm, Kopenhagen en Hamburg. Allemaal steden die hoog op mijn lijstje stonden en ik voelde me in alle drie ook erg thuis. Ik wil wel weer terug!

Misschien kwam het daardoor dat ik afgelopen weekend een beetje last had van de thuiskomblues. Hoe heerlijk het ook is om de kat weer op te halen en ook wel om in je eigen bed te liggen, ik had nog veel langer weg willen blijven.

Daarom heb ik bedacht dat ik de komende weken elke dag een zomerse activiteit wil doen. Of het nou zonnig is of niet. Ik zette wat ideeën op een rij voor mezelf om het vakantiegevoel net wat langer vast te houden.

Houd je vakantiegevoel vast met deze 5 tips

 1. Eet een ijsje. Of twee.
  Lekker om te halen tijdens een avondwandeling, maar een voorraadje in de vriezer is ook niet weg. Ik heb ijsjes gemaakt van sojayoghurt met banaan en kaneel en ze zijn hartstikke lekker!
 2. Ga te voet.
  Wij hebben op vakantie heel wat kilometers gemaakt elke dag, dat krijg je in grote steden. Thuis kies ik vaak voor de snellere vervoersmethodes, maar als je wandelt, zie je zoveel meer. Pak een keer de benenwagen richting de stad of je werk, neem een omweg, kijk eens extra omhoog en laat je verrassen door wat je tegenkomt.
 3. Installeer je in het park.
  Echt, de helft van mijn vakanties bestaat zo’n beetje uit in parken liggen. Boekje erbij, beetje mensen kijken. Bij een beetje fraai weer kan dat natuurlijk gewoon in Nederland, al is het dan soms lastiger om je rust te vinden. Verplicht jezelf om minstens een uur te blijven zitten of liggen.
 4. Kook een typisch vakantiegerecht.
  En ja, de andere helft van mijn vakanties bestaat zo’n beetje uit culinaire activiteiten (met hier en daar een Free Walking Tour of een museum ter afwisseling, natuurlijk). Bij echte vakantieheimwee is niets zo leuk als het namaken van een lokaal vakantiegerecht dat je de afgelopen tijd hebt leren kennen. Ik moet en zal de hemelse vegan burger die ik in Hamburg at na zien te maken. De basis bestond uit kikkererwten, rijst en kokos en er was zeker een hoop kerrie bij betrokken. Zo lekker!
 5. Plan uitstapjes.
  Ja, dat mogen hele kleine zijn. Met mijn museumkaart een uurtje rondneuzen , een rondje rolschaatsen of ja, toch maar weer een ijsje halen. Maak er zelf een feestje van!

Kennen jullie het gevoel van thuiskomblues? En wat is jouw ultieme tip om het tegen te gaan?

 1. Hoi Hendrien,
  Ik heb je een mail gestuurd om te melden dat ik meedoe met de Slow Fashion Challenge. Jij had gevraagd of degenen die meedoen het jou wilden laten weten. Heb je veel reacties gehad?
  Groetjes, Erika

  1. Wat leuk dat jij ook meedoet Erika! Ik heb je mail helaas nergens gezien, heb je het via mijn contactformulier gestuurd? Ik heb behoorlijk wat reacties gehad van mensen die ook mee zijn gaan doen en uiteindelijk zijn we met meer dan 14.000, geweldig hè? Gaat het je goed af tot nu toe?

 2. Wij zijn ook net terug van vakantie en ik vind je tips heel goed! Afgelopen zondag hebben wij de thuisreis ondernomen van in de buurt van Innsbruck naar in de buurt van Utrecht. Ik ben nog aan het uitpuffen van de reis en aan het opstarten. (Overigens vond ik het een prima thuisreis. Mijn vriend is wat kritischer. Jij was toch ook met de trein?)

  Hoe dan ook: ijsjes eten ga ik hier tot een minimum beperken want er mogen wel een paar kilootjes af ;-), te voet gaan vind ik een goeie, evenals in het park gaan zitten, vakantiegerechten maken laat ik even aan me voorbij gaan (want niemand kan zo’n lekkere vegetarische groene curry maken als Natthakritta van de Thairoler Imbiss maar we hebben de foto’s gelukkig nog) en uitstapjes plannen vind ik ook een hele goeie.

  Mijn tip is om een nieuwe vakantie te plannen of er al eentje in het verschiet te hebben. Zo gaan wij aan het einde van de zomer nog ruim een week naar de Veluwe. #zinin

  1. Jullie vakantie zag er ook heerlijk uit! Een nieuwe trip in het vizier is ook een toptip. Ik ga nog langs de Belgische kust wandelen met een vriendin, dus ik heb ook nog iets om naar uit te kijken!

 3. O ja, nog een tip. We zitten nu via de app TuneIn Radio naar de lokale zender te luisteren Antenne Tirol. Dat houdt de stemming er ook wel in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.