Mijn tips voor minder afval

Een leven met minder afval is een belangrijk streven in mijn duurzame leefstijl. Een die met ups en downs gaat, dat moet ik toegeven. De meiden van Het Zero Waste Project behoren tot mijn grote helden, maar tegelijkertijd jaagt de term ‘zero waste’ me angst aan: het klinkt nogal alles-of-niks en daarmee niet helemaal haalbaar voor de gemiddelde mens, waar ik mezelf voor het gemak even toe reken. Maar minder afval produceren is absoluut te doen en daar heb ik zes tips voor.

Zo zorg je voor minder afval in het dagelijks leven

Vervang wegwerpartikelen

Houd eens een dagje wat er allemaal in je prullenbak belandt en verzin alternatieven voor die wegwerpproducten. Dat bekertje bij de koffieautomaat kan prima een mok worden, wattenschijfjes zijn er in wasbare variant en dat geldt ook voor rietjes en broodzakjes. Van bijna alle wegwerpartikelen zijn tegenwoordig herbruikbare varianten te vinden en dat gaat flink schelen in je afvalbak.

Bereid je voor

Voorbereiding is essentieel als je het maken van troep wilt voorkomen. Potentieel afval is overal dus het mijden kost een beetje moeite. Dus stop je ’s ochtends een waterfles, wat kleine boodschappennetjes en een kleine bestekset in je tas. En vergeet je zero waste snackpakket niet. Wegwerpverpakkingen azen vanuit de schappen op een plek in jouw boodschappenmandje als jij hangry uit je werk komt. Zorg voor back-up, dan spaar je veel verpakkingen uit.

Maak het zelf

Met het zelf maken van producten kun je massa’s afval vermijden. Dat geldt in de keuken – who needs pakjes en zakjes? – maar ook in de badkamer. Mijn moeder maakt mijn deo en mijn make-up haal ik eraf met een beetje olijf of kokosolie. Dat kost me alleen een glazen fles en glas kan gelukkig goed gerecycled worden. Koop ingrediënten die je niet verpakkingsvrij kunt vinden in bulk, dan heb je in elk geval relatief minder afvalmateriaal. Deel die megaverpakkingen met vrienden, familie of buren als je zelf geen ruimte hebt om ze op te slaan.

Gebruik het nog een keer

Recyclen is top, maar hergebruik nog beter. Glazen potten zijn eenmaal afgewassen prima om voorraad in op te bergen. Of verpak er cadeautjes in! Deel je krant met je buren of lees hem lekker digitaal. En als je de keus hebt, ga dan altijd voor producten met statiegeld. Dan heb je een extra motivatie om het weer netjes in te leveren. Bedenk voor je iets weggooit altijd of je er nog iets anders mee kunt. Zo maakte ik mijn eigen boodschappentasjes van versleten beddengoed. En heb je er daar al genoeg van? Doneer je stoffen dan aan Sara, dan naait zij er – herbruikbare – feestslingers van!

Goed recyclen

Helemaal afvalvrij leven is praktisch onmogelijk. Daarom is het van belang om het afval dat je maakt zo goed mogelijk te laten recyclen. Dat begint bij een duidelijke indeling van je afvalbakken. Woon je net als ik in een appartement woont of wil je niet steeds naar de containers in de tuin wil draven? Maak het jezelf makkelijk met een prullenbak met verschillende vakjes. Die van Brabantia zijn van geweldige kwaliteit en nog mooi ook, dus ze misstaan zeker niet in je keuken. Met deze prullenbakken kun je makkelijk jouw afval scheiden. Zoek wel even uit wat in welke bak hoort, dan weet je zeker dat jouw afval goed verwerkt kan worden. 

Ruim op voor een ander

Als de dan toch minder afval creëert, kun je die overgebleven ruimte in je prullenbak net zo goed vullen met de troep van een ander. Ruim tijdens je avondwandeling of rondje met de hond eens wat zwerfafval op. Dat maakt écht verschil. Iets wat hier in Leiden in de gracht waait, kan al binnen een dag bij Katwijk de zee in spoelen om daar blijvend het leven van vissen en andere zeedieren te vergallen. Dan is één keer extra bukken een prima investering toch?  

Heel natuurlijk

In een echt duurzame wereld bestaat volgens mij geen afval: alle reststromen worden hergebruikt, geen grondstof gaat verloren, alles heeft en houdt zijn functie. Preces hoede natuur zelf werkt, eigenlijk. Zo lang we als mensen nog niet zó innovatief zijn, kunnen we tenminste ons best doen de wereld niet te veel te vervuilen en de boel zo netjes mogelijk achter te laten. Da’s wel zo natuurlijk.

Dit artikel bevat een samenwerking met Brabantia. Lees hier alles over samenwerkingen.