Stappenplan: het samenstellen van een capsule wardrobe

Vorige week liet ik jullie mijn herfstcapsule zien. Die bestaat uit de 50 kledingstukken, tassen en schoenen die ik deze herfst draag. Van die drie maanden zitten er nu twee op. Omdat het mijn eerste capsule wardrobe is – en bovendien een experiment om te proberen of het capsule-systeem iets voor mij is – vind ik het leuk om met jullie te delen hoe ik het samenstellen van mijn capsule heb aangepakt.

Stap 1: Het opbergen van mijn echte zomerkleding

Omdat een capsule wardrobe een seizoensgebonden selectie uit je volledige garderobe is, borg ik eerst de stukken die niet bij de herfst passen op. Ik heb veel kleding die ik het hele jaar door (eventueel in laagjes) draag, maar het scheelde toch al zo’n 10 stuks die meteen de doos in konden. Meer dan ik gedacht had, moet ik zeggen.

Stap 2: Kritisch kijken naar mijn kleding

Wat heb ik überhaupt niet gedragen de laatste tijd en ga ik dat nog wel doen? Ik deed alvast vier stukken weg die ik lang niet gedragen had. Shirts waar de gaten invallen, maar ook kleding waarvan ik niet kon voorstellen dat ik het over drie maanden opeens wel met veel plezier zal gaan aantrekken. Daar maak ik dan liever een ander blij mee, wat ik heb gedaan bij twee kledingruils. De kapotte stukken heb ik in de textielbak gedaan zodat het materiaal gerecycled kan worden.

Stap 3: Vaststellen van het aantal stukken in mijn herfstcapsule

Ik vertelde al dat ik voor een iets ruimere capsule wilde gaan dan de welbekende 33 kledingstukken: mijn eerste capsule bestaat uit 50 stuks. Misschien een te groot aantal voor de diehard capsulisten, maar voor mij is het een manier om te ontdekken of er toch nog twijfelgevallen in mijn kast hangen die ik in praktijk weinig tot nooit aantrek. Ik kan altijd nog naar minder stuks toe, gedurende deze eerste drie maanden of daarna.

Stap 4: Kiezen, kiezen, kiezen

Dat deed ik in eerste instantie vanachter mijn scherm, aan de hand van het overzicht van al mijn kleding + mijn favorieten dat ik al maanden in Excel bijhoud. Ik raad het iedereen aan om zo’n lijst aan te leggen, omdat het een realistische kijk geeft op hoeveel je eigenlijk al in je kast hebt hangen. Ik durf te wedden dat veel mensen dat niet goed zouden inschatten. Zelf zou ik ook denken dat ik bijvoorbeeld minder tassen had. Zelf ben ik stiekem vrij dol op administreren, het is een familietrekje. Heb je dat zelf minder, trek dan in elk geval al je spullen uit de kast en sorteer ze op categorie, dus rokken bij rokken, vesten bij vesten en zo voort.

Stap 5: Check

Ik heb op papier nog even gecontroleerd of de aantallen per soort kleding (broeken, jasjes, schoenen, noem maar op) in theorie een beetje redelijk verdeeld zijn. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Zeven paar schoenen klinkt velen waarschijnlijk wat overdreven in de oren, maar ik wissel graag veel af in mijn dagelijkse schoenen (goed voor de voet) en wil toch ook geen afstand doen van mijn paar hakken voor een feestelijke gelegenheid. Ook controleerde ik of ik voorzien ben voor alle (nou ja, de meeste) kleedsituaties, van een doordeweekse dag tot een chique feestje en van een zakelijk gesprek tot een ontspannen avond thuis.

Stap 6: Dubbelcheck

Niet onbelangrijk: ik controleerde nog even er geen kledingstukken buiten de boot vielen. Items waar ik niks mee kan zonder een mede-kledingstuk dat buiten mijn herfstcapsule valt. Dit was een korte check, ik heb niet uitgebreid combinaties zitten verzinnen, dat doe ik liever spontaan. Ik hoopte juist dat de capsule mijn kleedcreativiteit zal aanwakkeren.

Eventuele extra stap: Aanvullen

Als je alles gecontroleerd hebt en de knopen zijn gemaakt, kun je tot de conclusie komen dat er nog zaken ontbreken in je capsule. Bepaalde basics bijvoorbeeld, die zorgen dat je je andere kleding uitgebreider kunt combineren. Je kunt hier direct actief naar op zoek gaan of en lijstje aanleggen met de items waar je de komende maanden naar uit moet kijken.

Zelf heb ik besloten het te doen met wat ik heb, omdat de capsule voor mij juist een test is om te zien of ik met minder toe kan. Wel heb ik een lijstje gemaakt van zaken die ik moest repareren en zaken die ik moest vervangen, als ik er tegenaan liep. Zo viel in één favoriet vest echt de gaten en zat het er dik in dat mijn favoriete skinny het ook niet meer lang zou uithouden. Je kunt er voor kiezen om getalsmatig wat ruimte te houden voor aanvullingen.

Stap 7: Het fotograferen van mijn capsule

Dit deed ik voor mijn eigen overzicht, maar ook om jullie mee te kunnen laten kijken. Ik vind het zo tof dat jullie zo betrokken zijn! Bovendien lijkt het me leuk om de ontwikkeling te kunnen zien, mocht dit het begin zijn van een lange reeks capsules. Hoe grappig is het om als oud omaatje op mijn stijlkeuzes van nu terug te kunnen blikken? Kunnen de kleinkinderen ook nog eens lachen!

Stap 8: Aanpassen

Ik heb besloten dat een capsule geen statisch geheel hoeft te zijn gedurende de drie maanden dat ik hem draag. Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig met het hele concept, maar aan de ene kant kun je niet alle omstandigheden voorspellen. Het weer kan bijvoorbeeld anders zijn en ook loop ik wel eens tegen een tweedehands vondst aan waarvan ik het kopen natuurlijk niet kan uitstellen. Daar gun ik mezelf ruimte voor, al moest er bij zo’n aankoop wel een ander stuk het veld ruimen. Dat werkt als een streng selectiemiddel, kan ik je vertellen.

Over de aanpassingen en tekortkomingen van mijn capsule vertel ik je over een maand meer, als mijn eerste capsule erop zit. Dan vertel ik ook of de capsule wardrobe voor mij een blijvertje is. Daar ben ik trouwens nog altijd niet helemaal uit. Er zijn zeker elementen die ik geweldig vind werken, maar ik kan me ook voorstellen dat ik alleen die zaken overneem in mijn kleedgedrag.