Sparen: zo doe je dat met een onregelmatig inkomen

Sparen met een wisselend inkomen. Hoe pak je dat aan? Ik ben nooit iemand geweest die geld terugvond in een jaszak of oude broek (soms wel jammer). Ik weet namelijk waar mijn geld is en wat ik ermee wil. Tegelijkertijd heb ik deels een onregelmatig inkomen: wat ik verdien, verschilt per maand. Bovendien komt geld op verschillende momenten in de maand binnen. Dat betekent dat ik niet elke maand automatisch een bedrag kan sparen. Toch vind ik het heel belangrijk om te sparen. Daarom laat ik je graag zien hoe ik sparen aanpak met onregelmatige inkomsten.

Sparen wisselend inkomen

Zo krijg ik grip op mijn geld en kan ik genoeg sparen

Wat voor rekeningen heb ik?

 • persoonlijke betaalrekening
 • persoonlijke spaarrekening
 • gezamenlijke betaalrekening
 • gezamenlijke spaarrekening
 • beleggingsrekening (sinds kort, dus die laat ik nog even buiten beschouwing)

Al mijn rekeningen zijn trouwens bij ASN Bank. Lees meteen maar even waarom jij ook wilt overstappen naar een duurzame bank.

Ik zet ál mijn geld op de spaarrekening

Mijn inkomsten zijn niet alleen wisselend qua omvang, maar worden ook op verschillende momenten in de maand gestort. Daarom maak ik standaard álles wat binnenkomt over naar één van mijn spaarrekeningen. Alles ja. Vanuit daar maak ik het geld over dat ik nodig heb naar de betaalrekeningen. Als de huur wordt afgeschreven bijvoorbeeld of als de dierenarts moet worden betaald.

Ik geef al mijn geld een bestemming

Voor effectief sparen is overzicht nodig. Geld zonder bestemming geef ik makkelijk uit. Dat geld voor losse munten in mijn portemonnee, maar ook voor ‘los’ geld om mijn spaarrekening. Om effectief te sparen, zorg ik dat al het geld dat binnenkomt een bestemming heeft.

Ik heb allerlei spaardoelen, voor de heel korte tot de heel lange termijn. Voor al die doelen heb ik digitale spaarpotjes aangemaakt. Zo kan ik voor al die doelen sparen op een beperkt aantal rekeningen, zonder het overzicht te verliezen. Per spaarpot kun je desgewenst een spaardoel en een streefdatum invullen. Zo zie je precies hoeveel je nog per maand moest sparen om je doel op tijd te bereiken. Dit zijn een aantal voorbeelden van spaarpotjes die ik heb:

Korte termijn spaardoelen:

 • vaste lasten
 • zorgkosten
 • OV
 • cadeaus

Middellange termijn spaardoelen:

 • interieur
 • kleding
 • KouweKleren (yes, ook een blog in de lucht houden kost geld)

Lange termijn spaardoelen:

 • een huis
 • algemene buffer

Spaarpotjes vullen

Zodra ik geld op mijn rekening stort, verdeel ik het meteen over de spaarpotjes. Ik begin met het aanvullen van de potjes voor de vaste lasten. Die moeten immers elke maand weer betaald worden. Daarna vul ik de bufferpot aan, mocht ik die hebben aangesproken. Daarna volgen de overige spaardoelen. Ik heb een lijstje met de bedragen die ik het liefst per doel zou sparen. Blijft er geld over omdat ik meer verdiend heb? Dan gaat dat in één van de langetermijnpotten. Is het een maandje wat minder? Ook niet erg. Dan worden de potjes met lage prioriteit minder bijgevuld.

Vrij te besteden geld

Misschien denk je nu: maar er zijn toch ook losse uitgaven? Een bloempot in de kringloop, een koffie op een terras, een ijsje in de zon. Daar heb ik ook een budget voor gereserveerd, in het potje ‘vaste lasten’. Op de eerste van de maand wordt daaruit automatisch een bedrag overgeschreven naar mijn betaalrekening, waar ik van kan doen wat ik wil. Dat is wel weer een budget waar ik me aan probeer te houden. Raakt het potje leeg richting het eind van de maand? Dan moet ik dat ijsje of die bloempot gewoon even laten voor wat het is of neem ik koffie mee van huis en ga ik in het park zitten.

Is zo met je geld omgaan niet veel gedoe?

Misschien klinkt mijn spaarmethode je in de oren als veel heisa. Toch valt dat reuze mee. Alle afschrijvingen gaan eigenlijk automatisch – ik weet wanneer ze komen – en als er geld binnenkomt is het een kwestie van in één keer overmaken en wat schuifjes van de spaarpotjes verplaatsen.

Als dat al moeite is, dan weegt het niet op tegen de enorme rust die het me geeft om te weten dat ik voor alle kosten in mijn leven in elk geval een potje heb. Ook toen in Coronatijd een deel van mijn inkomen even op zich liet wachten, hoefde ik me op die manier geen zorgen te maken.

Ik hoefde alleen wat schuifjes te verzetten van iets meer boodschappengeld, – want thuiswerken vraagt om meer koffie – en iets minder vrije uitgaven en budget voor OV. Zo gepiept! Op deze manier zorgt mijn spaarmethode ook dat mijn financiën overzichtelijk zijn en ik kan inspelen op onverwachte veranderingen.

Heb jij een goede methode om te kunnen sparen?