Overstappen naar een duurzame bank

Overstappen naar een duurzame bank - ASN Bank logo

Deze winter stapte ik over naar de ASN-bank. Hoewel ik zoete herinneringen koester aan de Pennymaat (wie kent ‘m nog?), die mijn gespaarde zakgeld jarenlang trouw en volautomatisch voor me telde, werd het tijd voor een nieuwe weg. Niet alleen maakte de bonuscultuur bij ING me verre van vrolijk, het stond me vooral tegen waar mijn zuurverdiende spaargeld in geïnvesteerd werd. Ik zie het liever niet gaan naar wapens, maar naar zaken die vriendelijk zijn voor mens, dier en klimaat. Met de Eerlijke Geldwijzer is kiezen dan een fluitje van een – jawel – cent.

Welke banken zijn duurzaam? 

Voor mij is het dus ASN geworden. Triodos had ook gekund, maar mijn moeder zit inmiddels ook bij ASN en tegen een portie moederlijke ervaring kan een bankwijzer niet op. Ter wille van je spaarcenten hoef je het trouwens niet te doen: ook bij ASN is de rentestand historisch laag. Maar het idee dat die schamele rente tenminste niet verdiend wordt aan de ellende van anderen, geeft toch wel een prettig gevoel.

Makkelijk overstappen naar een duurzame bank

Dat overstappen zelf was trouwens een stuk makkelijker dan ik dacht. Je kunt gebruikmaken van 13 maanden overstapservice, waarbij alle betalingen van en naar je oude bankrekening automatisch worden doorgesluisd naar je nieuwe. Ook automatische incasso’s worden voor je overgezet. Netjes toch? Het enige wat je zelf moet doen, is de benodigde formulieren opsturen, in plaats van ze een paar maanden op je bureau te laten zwerven.. En je nieuwe nummer doorgeven aan de mensen van wie je nog geld krijgt natuurlijk..

De enige pijn zat ‘m in het afscheid nemen van het prachtige rekeningnummer 8787677. Maar ach, de volmaaktheid daarvan was door de IBAN toch al bezoedeld. Neig je ook naar een andere bank? Bedenk dan dat het in je hoofd stampen van een nieuw nummer makkelijker gaat hoe jonger je bent. Gewoon gauw doen dus!