Het is tijd voor duurzame sokken

Sokken zijn mijn vrienden. Ze zijn mijn strijdmakkers tegen koude herfstvoeten, behoeden me voor blaren tijdens een fijne wandeling door het bos en geven kleur aan grauwe dagen. Want alleen sokken met blije prints krijgen toegang tot mijn sokkenla.

Thuis wil ik altijd meteen mijn schoenen uit, maar ik ben geen pantoffelfan. Vaak zijn het van die synthetische zweetfabrieken en ik stap er al-tijd uit. Irritant. Geef mij maar mijn ademende sokkenmansen om lekker mee over het laminaat te roetsjen. Als ik het te koud vind, draag ik gewoon twee paar over elkaar. En op barre winterdagen trek ik mijn dikste sokken óver mijn handschoenen aan als ik moet fietsen. Van alle markten thuis zijn ze, al word je er wel meteen aan herinnerd waarom je ook alweer duimen hebt.

Ik ben zo iemand die je oprecht blij kunt maken met een paar sokken als cadeau.  Inmiddels heb ik een collectie waar de V&D een puntje aan kan zuigen, al is die vergelijking nu niet helemaal eerlijk meer.  Toch ben ik ook op dit gebied wel wat veeleisender geworden. Want ook sokken zijn kleding, dus ik wil graag dat ook voor dit onderdeel van mijn garderobe geen mensen oneerlijk worden behandeld. Nu is er volgens mij geen erg grote markt voor tweedehands sokken, maar gelukkig zijn er wel duurzame opties, waarbij eerlijk en gezellig erg goed samen blijken te gaan.

Braintree
Ik kocht dit jaar al een paar sokken van Braintree bij Brand Mission en dat merk doet niet aan saai. Het zijn sokken van voornamelijk bamboe met een beetje biologisch katoen. Bamboe is een fijn alternatief voor katoen, omdat het ook goed ademt, maar de plant veel sneller groeit en veel minder water nodig heeft.

Braintree sokken bamboe

Op het moment van schrijven zaten mijn Braintree sokken in de was. Gelukkig gaf ik mijn vriend ook een paar cadeau dit jaar, die eigenlijk nog leuker zijn: met zeilbootjes! Ook hij had ze net gewassen stond vanochtend nog te twijfelen of hij ze meteen weer aan zou doen. We dragen ze dus allebei écht graag. De sokken zijn van goede kwaliteit, lekker ademend en superzacht, ook nadat je ze gewassen hebt.

Je kunt de sokken bij Braintree zelf kopen, maar ik zie ze ook vaak liggen bij winkels met eerlijke en duurzame merken. Ze kosten zo’n 6,25 à 7 euro per paar.

Qnoop
Een andere, nog iets luxere optie zijn de sokken van Qnoop, die in Portugal worden gemaakt van biokatoen.  De bedenkers hebben iets vrij briljants verzonnen: de sokken kun je met een knoopje vastmaken aan elkaar, zodat je ze na het wassen niet bij elkaar hoeft te zoeken. Ik ben benieuwd of de wasmachine dan voortaan alleen nog maar hele paren verslindt. Dat zou wel zonde zijn, want de sokken zijn best prijzig. Ze kosten 15 euro per paar, maar als je twee paar tegelijk koopt zijn ze 12,50 euro. Echt iets wat ik niet voor mezelf zou kopen, maar wat wel een leuk cadeau is. Met deze sokken kun je iemand mooi de aftrap voor een eerlijke kledingcollectie geven.

Qnoopsokken koop je op hun eigen site, maar ook dit merk kom je in verschillende winkels tegen. Ik zag ze bijvoorbeeld bij Nukuhiva (die winkel van Floortje Dessing) in Utrecht.

Ben jij ook een sokkenfanaat? En wat is je lievelingspaar?

De afbeeldingen zijn eigendom van de betreffende merken.