Movies that Matter Festival: deze twee films zijn aanraders

Filmliefhebbers en wereldverbeteraars opgelet.  Komende week kun je je hart ophalen op het Movies That Matter Festival in Den Haag. Dat betekent een collectie aan speelfilms, documentaires, en korte films, allemaal over onderwerpen die ertoe doen: duurzaamheid, mensenrechten, activisme, noem maar op. Bij veel van de films is een randprogramma te bezoeken, waarin je bijvoorbeeld vragen kunt stellen aan de makers, mee kunt discussiëren of een workshop kunt volgen. Ook de gezellige momenten worden niet vergeten: napraten onder het genot van een drankje of muziekje kan ook.

Ik word altijd een beetje overweldigd door het aanbod en daarom kies ik graag op gevoel. Ik zag op dit filmfestival een keer een fascinerende documentaire over de verkiezingsstrijd in Zimbabwe en vorig jaar een beklemmende speelfilm over de totaal uit te hand gelopen haatgevoelens tegen vluchtelingen in de Oost-Duitse stad Rostock begin jaren ’90.

De keuze van KouweKleren

Dit jaar leek het me leuk om voor jullie de films uit te zoeken die aansluiten bij de onderwerpen waar ik op KouweKleren over schrijf. Laat dat je er vooral niet van weerhouden om het programma zelf grondig door te spitten, want over elke vorm van engagement is wel een film te vinden.

Tomorrow
Waar je soms wanhopig kunt worden van de logge, bureaucratische manier waarop overheden met duurzaamheid omgaan, laat Tomorrow mensen zien die het heft zelf in handen nemen en op allerlei inventieve manieren een duurzamer bestaan opbouwen. Lijkt me heel inspirerend! Op 26 maart is er aan de film een Q&A gekoppeld.

Machines
Deze documentaire gunt je een blik op het dagelijks leven in een kledingfabriek in India. Ik zie altijd een beetje op tegen dit soort beelden, omdat ik weet hoe schrijnend ze kunnen zijn. Toch laat dit me altijd weer zien hoe belangrijk het is om bewuste keuzes te maken als je kleding koopt. Op zaterdag 1 april is er een lezing over de textiel- en kledingindustrie in Azië.

Korting
Ik heb deze films dus zelf nog niet gezien, maar ik ben er wel benieuwd naar. Als je een rekening bij de ASN-bank hebt, krijg je trouwens je tweede kaartje gratis (normaal 10 euro en 6 voor 45 euro). Daar ga ik zeker weer gebruik van maken. Het programma per dag vind je hier en natuurlijk kun je ook per film vinden wanneer ze allemaal getoond worden.

Beeld: Movies That Matter